Annonce
Annonce
De mindste grise var det største træplaster hos de yngste gæster hos Nicolaj Pedersen fra Stenager Økogris ved Hovborg, som ligger mellem Vejle og Esbjerg. Foto: Sofari
Øko-grise trak 9.000 på Sofari
Mange danskere brugte søndagen på grisebesøg, da danske øko-landmænd inviterede på Sofari.
Den 22. maj havde 13 gårde med økologiske grise inviterer på Sofari rundt omkring i Danmark, og den invitation var der knap 9.000 mennesker, som tog imod. Det er næsten 4000 flere end sidste år, så det var nogle tilfredse arrangører, der gjorde status efter dagen:
”Vi er rigtig glade for, at så mange mennesker valgte at bruge søndagen på at opleve de økologiske grise. Det har været en rigtig god dag for alle, både for de besøgende og for vores 13 Sofari-værter, som har nydt at opleve begejstringen blandt gæsterne over at kunne komme helt tæt på de økologiske grise,” siger Hanne Børsch, der er chefkonsulent i L&F Økologi og projektleder på Sofari.
Hun var i løbet af dagen i dialog med alle Sofari-værterne og oplyser at stemningen var god over hele linjen.
Mette Pals Jørgensen fra Ringsted var taget på Sofari sammen med sin mand og datter Johanne, og de var alle blevet klogere på, hvordan den økologiske gris produceres i Danmark, fortæller hun.
”Vi spiser meget økologi– men ikke så meget økologisk kød, fordi det er dyrt. Men det har været en rigtig god oplevelse at se, hvordan de økologiske grise lever, og jeg vil i fremtiden tænke mere over at få råd til at købe det,” siger Mette Pals Jørgensen.
Fælles Sofari-bustur fra København
En af de 13 Sofari-værter var Randi Vinfeldt fra Ugerløse på Sjælland. Hun formand for foreningen FØKS, der sammen med Landbrug & Fødevarer, Friland, Organic Pork, Tican og Økologisk Landsforening arrangerer Sofari, og hun var glad for dagens arrangement.
I år fik hun besøg af en bus med familier fra Københavnsområdet. Nina Pedersen havde taget turen fra Vanløse sammen med sin søn på tre.
”Det har været rigtig sjovt at se grisene og hvordan de bor. At vi kunne komme med bus fra København gjorde turen mulig for hos,” siger Nina Pedersen.
Også Randi Vinfeldt nød dagen og de mange besøg.
”Det har været en dejlig dag med glade Sofari-værter og gæster over hele linjen. En rigtig god oplevelse, der har givet anledning til mange gode snakke med forbrugerne. Folk er virkelig interesserede i at høre om, hvordan vi opdrætter vores grise”, siger Randi Vinfeldt, som er formand for Svineudvalget i Økologisk Landsforening.
Flere artikler fra samme sektion
Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere
Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.
Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig
Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.
Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S
Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.