Annonce

Annonce

Køer græsser

En screening i Roskilde Kommmune viser PFAS-forurening ved Ramsømagle Sø, hvor der var planer om at etablere et økologisk græsningslaug med kreaturer. Foto: Colourbox

Nyt fund af evighedskemikalier rammer planer om økologisk afgræsning

Roskilde Kommune råder nu lokale borgere om at droppe deres plan om at etablere et økologisk græsningslaug. Det sker efter fundt af de sundhedsskadelige PFAS-stoffer.

Planerne om at etablere et økologisk græsningslaug med kreaturer ved Ramsømagle Sø i Roskile Kommune bør droppes, lyder det fra kommunen.

Det sker, efter at en screening har konstateret fund eller mistanke om PFAS-forureninger ti steder i kommunen, særligt omkring det fredede naturområde ved søen, hvor lokale borgere har ønsket at have kreaturerne gående. Det skriver tv2lorry.dk.

Forureningen er værst i søer og vandløb, og i Ramsømagle Sø er grænseværdien for indholdet af PFAS i ferskvand overskredet op mod 190 gange.

Ramsødalen ligger mellem Gadstrup og Lejre og indeholder bl.a. moser, enge og søer samt et rigt fugleliv. Lodsejere i området bliver desuden rådet til ikke at lade deres kreaturer få adgang til at drikke vandet fra søer eller vandløb. Fødevarestyrelsen har også anbefalet, at de får foretaget prøver fra deres dyr og evt. kød fra dem.

PFAS er en samlet betegnelse for flere tusinde fluorstoffer, der er svært nedbrydelige og derfor betegnes som evighedskemikalier. De er skadelige for immunforsvaret og kan øge risikoen for kræft og ufrivillig abort.

Flere artikler fra samme sektion

Danmarks største svineproducent skærer kraftigt ned i produktionen

Bertel Hestbjerg planlægger at slagte hver tredje af de 1500 søer, som har gjort ham til landets største producent af økologisk grisekød.

27-09-2022 5 minutter Svin

Kæderne giver rødt kort til konventionelle græskar i den danske sæson

Både kæderne under Coop, Salling Group og Dagrofa har i år valgt kun at sælge økologiske spisegræskar fra danske avlere i den danske sæson.

27-09-2022 7 minutter Grøntsager,   Detailhandel

Flere økologiske varer har overtaget førertrøjen på butikshylderne

Antallet af produkter, hvor det økologiske salg bidrager med over halvdelen af omsætningen, vokser år for år, og det åbner nye muligheder for de økologiske producenter, mener markedschef fra Økologisk Landsforening.

27-09-2022 2 minutter