Annonce

Annonce

Ung kvinde køber ind i grøntafdeling i supermarked

Over halvdelen af de unge forbrugere er klar til at købe 'meget mere' eller 'lidt mere' økologi – både når det gælder grøntsager, kød og kødpålæg viser ny undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer. Foto: Moment Studio

Ny undersøgelse viser, at danskerne forventer at øge forbruget af økologi i fremtiden

Danske forbrugere er klar til at fylde flere økologiske fødevarer i indkøbskurven - kvinder lidt oftere end mænd. Det fremgår af en ny undersøgelse, som Norstat har lavet for Landbrug & Fødevarer.

De økologiske producenter kigger måske ind i en fremtid med voksende salg. For selv om en ny undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer ikke siger noget om, hvor meget økologi deltagerne i undersøgelsen køber, kan de økologiske landmænd efter en periode med et vigende salg glæde sig over, at danskernes lyst til økologi fortsat er intakt. 

Ikke færre end 45 pct. af forbrugerne forventer i løbet af de næste tre år at købe enten 'lidt' eller 'meget mere' økologi, end de gør i dag. Andre 45 pct. forventer at fastholde deres køb på nuværende niveau, mens kun fire pct. forventer at købe mindre økologi.

De nye tal glæder økologichef i Landbrug & Fødevarer Kirsten Lund Jensen.

"Forbrugerne blev ramt af en ny økonomisk virkelighed, da inflationen steg, og priserne på energi gik gennem taget sidste år. Dengang blev mange danskere tvunget til at gentænke deres forbrug og indkøb. Prisforskellen mellem de konventionelle og økologiske varer har for nogle betydet, at de økologiske varer i en periode blev valgt fra, og det ser nu ud til at vende. Det er også glædeligt, at mange forbrugere forventer at købe mere økologisk kød, som især har været hårdt ramt det seneste år," siger Kirsten Lund Jensen i en pressemeddelelse om de positive tendenser i undersøgelsen.

Stor sult efter frugt og grønt samt kød

Så mange danskere forventer at købe flere af disse varer i økologiske udgaver:

Grøntsager 56 pct.

Kød og kødpålæg 51 pct.

Frisk frugt og bær 47 pct.

Fjerkræ 45 pct.

Æg 43 pct.

Kilde Landbrug & Fødevarer

Ifølge Danmarks Statistik faldt det økologiske detailsalg af økologiske fødevarer med tre pct. i 2022, men forbrugernes forventninger til deres fremtidige køb giver grund til forsigtig optimisme og indikerer, at nedgangen kun vil være midlertidig, lyder vurderingen fra Axelborg.

De unge vil have mere økologi

Ifølge undersøgelsen, som er lavet af Norstat, er det især de unge, som forventer at købe mere økologi i de kommende år. Næsten hver femte (18 pct.) af de 18-29-årige, forventer at købe meget mere økologi, mens 38 pct. forventer at købe lidt mere økologi over de næste tre år.

En anden tendens er, at det lidt oftere er kvinder, som svarer, at de ofte eller altid køber økologi.

Tallene fra Norstat viser, at ønsket om at købe mere økologi især gælder grøntsager, kød og kødpålæg, som mere end 50 pct. forventer at købe mere af i en økologisk udgave.

Trods de optimistiske meldinger fra forbrugerne lægger hun dog ikke skjul på, at der stadig er udfordringer for de økologiske producenter, hvor flere i år har været udfordret af den tørre sommer. Men undersøgelsen af de danske forbrugeres forventninger giver alligevel anledning til økologisk optimisme, mener Kirsten Lund Jensen.

"Det er naturligvis en god nyhed, at forbrugerne er på vej tilbage til de økologiske produkter. Hvis vi skal udvikle økologien, er vi afhængige af, at landmændene kan komme af med deres produkter og have en god og sund økonomi."

I den forbindelse er det en stor fordel, at økologien gennem mange år har oparbejdet en høj troværdighed.

"Virksomhederne har sammen med detailhandlen været gode til at udvikle et bredt og varieret udbud af økologiske varer, og dette er givet vis også medvirkende til, at forbrugernes nu ser ud til atter at øge andelen af økologi i indkøbskurven i takt med at rådighedsbeløbet til fødevarer igen stiger," siger Kirsten Lund Jensen. 

De vigtigste indsigter fra Norstat-analysen

  • Det er 35 pct. blandt danskerne, der ’ofte’ eller ’altid’ køber økologi, mens 36 pct. svarer, at de ’nogle gange’ køber økologi. Dette er stabilt i forhold til samme målinger i 2021 og 2022. Danskere i aldersgrupperne 30-39 år og 60-70 år svarer oftere end andre, at de ’ofte’ køber økologi, mens danskere ml. 18-29 år oftere end andre svarer, at de ’nogle gange’ køber økologi.

  • Som med tidligere år er grøntsager dét, som flest danskere typisk køber økologisk. Dernæst kommer æg, mejeriprodukter og frugt. Der er i årets måling et lille fald i andelene, der svarer, at de typisk køber frugt og bær økologisk.

  • Ser danskerne 1-3 år frem i tiden, forventer hele 45 pct. at købe enten ’lidt mere’ eller ’meget mere’ økologi sammenlignet med deres forbrug i dag. Yderligere 45 pct. forventer at købe ’samme mængde’ økologi, som de gør i dag, mens kun 4 pct. forventer at købe ’mindre’ eller ’meget mindre’. Dette giver grund til forsigtig optimisme for fremtiden for økologisk producerede fødevarer.

  • Det er oftere de yngste deltagere, der forventer at købe mere økologi om 1-3 år, end de gør i dag. Hele 18 pct. blandt de 18-29-årige forventer at købe ’meget mere’, mens 38 pct. forventer at købe ’lidt mere’.

  • Blandt dem, der forventer at købe mere, er det især grøntsager, kød og fjerkræ, frisk frugt, æg og mejeriprodukter, som man forventer at købe mere af i en økologisk udgave om 1-3 år.

Kilde: Landbrug & Fødevarer

Flere artikler fra samme sektion

Tre køkkener er nomineret til Kantineprisen

Tre kantiner kæmper om Kantineprisen, som går til det køkken, der kan levere på både smag, bæredygtighed og økologi.

07-05-2024 2 minutter Professionelle køkkener

Eks-bankdirektør: Penge er et redskab til at få noget til at ske

Selv om Lars Pehrson aldrig fik en bankuddannelse, var han landets længst siddende bankdirektør, da han i 2020 forlod direktørstolen i Merkur Andelskasse, og han brænder stadig for økologien og mener, at vi alle har mulighed for at bidrage til den grønne omstilling.

06-05-2024 9 minutter Ildsjæle,   finansiering

Sæsonen er skudt i gang: Nu breder dansk øko-grønt sig på butikshylderne

Nu ligger der for første gang i år økologiske danske radisser, spinat og pak choi i butikkerne. Hos de danske økologiske grøntsagsproducenter er sæsonen netop skudt i gang.

02-05-2024 4 minutter Forbrug,   Grøntsager