Ny rapport: Danmarks madspild vokser, og det koster hver familie over 2.000 kr. årligt

På trods af øget fokus på at nedbringe madspildet er Danmarks samlede madspild vokset med otte pct. siden 2021, viser ny rapport fra tænketanken One\Third.

01. september 2025
Læsetid: 3 minutter
Ansat ved tappeanlæg på mejeri
Det er især forarbejdningsindustrien som Det samlede madspild i Danmark estimeres til omkring 880.000 ton om året, hvor knap halvdelen sker i forarbejdnings- og fremstillingssektoren og næsten en tredjedel i husholdningerne, mens primærproduktionen kun står for knap fem pct. Foto: Arla Foods

En ny rapport fra tænketanken One\Third afslører, at Danmarks madspild nu koster samfundet 11 mia. kr. årligt. Det svarer til, at hver husstand smider 180 kr. direkte i skraldespanden hver måned.

Den bekymrende udvikling fremgår af rapporten, ’Klima- og økonomiske konsekvenser ved madspild 2025’, som COWI har udarbejdet for One\Third.

Den viser, at på trods af et øget fokus på at nedbringe madspildet er Danmarks samlede madspild vokset med otte pct. siden 2021, hvor en tilsvarende analyse blev gennemført, og det udgør nu 880.000 ton om året. Samtidig er den økonomiske værdi af madspildet steget med 32 pct., viser regnestykket fra Cowi, som estimerer, at madspild i dag koster samfundet over 11 mia. kr. Det skriver One\Third i en pressemeddelelse.

Madspild

Rapporten 'Klima- og økonomiske konsekvenser ved madspild 2025' giver et overblik over mængden, klimapåvirkningen og de økonomiske konsekvenser af madspild i Danmark baseret på de nyeste data fra 2021-2023.

Download den fulde rapport her.

Klimapåvirkningen er tilsvarende øget med 13 pct. og svarer i dag til 3,4 pct. af landets samlede klimapåvirkning. Det er næsten dobbelt så meget som den estimerede CO2-belastning fra flybranchen.

Forfatterne bag rapporten understreger, at der er usikkerhed om tallene, da der indgår flere estimater i beregningerne, men ”rapporten giver et vigtigt opdateret grundlag for at forstå og målrette indsatser mod madspild i Danmark,” skriver One\Third.

Et problem for både industri og private

Rapporten udpeger fødevareindustrien som den primære kilde til madspild, hvor forarbejdnings- og fremstillingssektoren står for 52 pct. af det samlede spild. Siden 2021 er klimapåvirkningen fra industriens madspild steget med hele 48 pct., hvilket er en betydeligt hurtigere stigning end det, som ses for det generelle madspild. En voksende madspildsmængde samt den ændrede klimafaktor for kød og kødprodukter forklarer en betydelig del af stigningen.

Selvom industrien bærer det største ansvar, rammer de økonomiske konsekvenser de private husholdninger hårdest med et tab på seks mia. kr. årligt. For en gennemsnitlig dansk familie betyder madspildet et direkte tab på 2.150 kr. om året.

Kunstig intelligens kan knække kurven

Trods de negative tal ser One\Third muligheder for at vende udviklingen. Tænketanken fremhæver kunstig intelligens som en central del af løsningen og peger på, at Danmarks stærke fødevaresektor kan gå forrest.

"Rapportens tal understreger behovet for handling, og heldigvis findes mange af løsningerne allerede," siger Louise Gade, bestyrelsesformand i One\Third.

"Danmarks fødevaresektor er blandt de mest innovative i verden, og kunstig intelligens er en teknologi, der kan være med til at spille en afgørende rolle i at reducere Danmarks madspild."

AI-teknologi kan blandt andet optimere produktionen i hele fødevareværdikæden ved at analysere data, forudsige produktionsfejl, optimere lagerbeholdninger og forbedre kvalitetskontrollen.

Tænketanken opfordrer derfor til, at flere virksomheder tager teknologien til sig for at knække kurven på Danmarks store madspild og afholder i den forbindelse innovationskonferencen Spis\Bar den 4. september på Hotel- & Restaurantskolen i Valby. Konferencen samler eksperter, der vil give indsigt i de nyeste teknologiske løsninger og strategier til at bekæmpe madspild i hele fødevareværdikæden.