Annonce

Annonce

Nocla-stifterne: Forskellighed er en af vores styrker

Nocla er stiftet af et dedikeret founderteam med meget forskellige kompetencer, men de er enige om kursen.

08. april 2025
Læsetid: 4 minutter

De tre stiftere (fra venstre) Morten Ammentorp, Andreas Foldager og Morten Rastad besidder tilsammen mange af de nødvendige kompetencer til at etablere egen virksomhed, og de føler sig godt rustet til at skalere produktionen. Foto: Nocla

Det er tre iværksættere med meget forskellige baggrunde, som i 2023 blev enige om at investere deres knowhow og sparepenge i Nocla A/S, og de betragter forskelligheden som en af deres store styrker.

»Det fede ved vores founderteam er, at vi kommer fra så forskellige steder. Det betyder, at vi har ret forskellige øjne på det at drive virksomhed, og det, tror jeg, er supersundt,« siger Andreas Foldager, som med sine 29 år er ejerteamets Benjamin.

Han har både arbejdet for en af verdens største finansielle institutioner J.P. Morgan i London og investeringsbanken Carnegie i København, hvor han har rådgivet kunder om fusioner og opkøb af virksomheder.

Min helt store drøm er, at det skal blive lige så almindeligt at bruge vores varer som at bruge ketchup eller HP-sovs.

— Morten Rastad, kok og medstifter af Nocla

Hidtil har de tre ejere klaret sig for egne midler, men får de brug for at rejse kapital, kan hans baggrund fra finansverdenen blive guld værd.

»Jeg har set mange små og store virksomheder vokse utrolig hurtigt, og det tror jeg også kan ske for os,« siger Andreas Foldager.

Kok og fermenteringsnørd

Det kræver både stærke kompetencer og en god portion mod at udfordre markedsledere som Knorr og Oscar, der har henholdsvis Unilever og Nestlé som ejere. Men efter ni års nørderi med fermentering og smag hos Domestic føler kokken Morten Rastad sig godt klædt på til at udvikle de produkter, som skal bringe forretningen i flyvehøjde.

»Min helt store drøm er, at det skal blive lige så almindeligt at bruge vores varer som at bruge ketchup eller HP-sovs. Det betyder, at Nocla først når i mål, når vi ikke længere behøver at forklare kunderne, hvordan vores varer skal bruges. Men med alle de ting, som vi har i pipelinen, når vi nok aldrig helt i mål,« siger Morten Rastad.

Overtager konkurrent

Nocla købte i november den lille københavnske startup Nordic Koji og flyttede produktionen af kornfond til Grundfør. I kraft af en større og mere effektivt produktionslinje kan de nye ejere nu producere de samme varer til en tredjedel af den pris, som Nordic Koji tog.

»Vores strategi er ikke én hypervækst fra dag et, eller at der skal kastes flere hundrede mio. kr. efter os. Vi bygger et solidt fundament, der er fornuftigt at stå på, og så skal vi relativt hurtigt derhen, hvor vi driver en profitabel forretning og ikke en startup,« siger Andreas Foldager, som ikke vil afvise, at der kommer flere opkøb i fremtiden.

Et værdifuldt klippekort

Da avisen besøgte Nocla, var selskabets 54-årige direktør og medstifter, Morten Ammentorp, på vej til udlandet for at købe ståltanke, som bliver nødvendige, i takt med at Nocla øger produktionen og udvikler flere varer.

Efter mange år som adm. direktør for den amerikansk-ejede ovnproducent Hounö i Randers, bidrager han med solide erfaringer i relation til strategiudvikling og ledelse af en virksomhed, som sigter mod udlandet.

Det har givet ham en international forståelse, som er vigtig, når Nocla skal lægge strategien for de kommende års skalering af et clean label brand med internationale ambitioner.

»I det nuværende ejerteam har vi kompetencer til at udvikle det rigtige fundament. I takt med at virksomheden vokser, handler det om at ansætte folk med de rigtige kvalifikationer eller købe ydelserne udefra,« siger Morten Ammentorp.

En klippekortsordning med faglig bistand fra Teknologisk Institut er et eksempel på det sidste.

»Det er dyrt, men vi får virkelig værdi for pengene,« lyder vurderingen fra ejerteamet, som også har valgt at tilslutte sig et nyt toårigt eksportprojekt, som bliver drevet af Bio Aus Dänemark og Økologisk Landsforening. Det sigter mod at skabe kontakt mellem danske producenter og kunder i foodservicebranchen i DACH-landene Tyskland, Schweiz og Østrig.

Flere artikler fra samme sektion

Madland Festival vil samle madsystemets ypperste frontløbere

Fra 1.-4. maj inviterer Danmarks madpolitiske festival til gårdbesøg, samtaler, film, frokostpauser, fredagsbar og fejringer i og omkring København, på Stevns og i år også i Aarhus.

15-04-2025 3 minutter Events

Kogebogsforfatter giver tip til at skære ned på kødet, når du laver frikadeller

Mere plantebaseret betyder ikke nødvendigvis et endegyldigt farvel til frikadellen. Ditte Ingemann giver her sit bud på en lidt grønnere frikadelleopskrift og opfordrer os til at tænke mere på kvalitet end kvantitet, når vi handler.

14-04-2025 7 minutter Mere grønt

Elever udskød påskeferien for at hjælpe til med Økodag hos debutant: »Det gik over al forventning«

Kalø Økologisk Landbrugsskole afholdt for første gang Økodag, og flere end 30 medarbejdere og elever hjalp til med at styre løjerne. En af ambitionerne for dagen var også at vise gæsterne, at økologien er meget mere end fokus på dyrevelfærd.

14-04-2025 4 minutter Økodag,   Dyrevelfærd,   Kvæg,   Events