Myndighederne lytter til kritik og dropper bøder ved mindre fejl i mærkning af fødevarer
Efter kritik fra fødevarebranchen indfører Fødevarestyrelsen nu en mildere sanktionspraksis, så små forseelser ikke automatisk udløser en stor bøde, som når allergener eksempelvis ikke er fremhævet i ingredienslisten.

Mindre fejl i mærkning af fødevarer skal fremover ikke koste virksomheder store bøder, mener fødevareminister Jacob Jensen (V), der ønsker en praksisændring.
Det skal derfor ikke længere koste den lille slagter 40.000 kr. at glemme at skrive ”æg” i stedet for ”ÆG” med fed eller versaler på leverpostejen, der ligger i køledisken, skriver Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i en pressemeddelelse.
"De små fødevarevirksomheder skal have en chance for at levere kvalitetsprodukter, som vi alle sammen efterspørger, uden at de risikerer store bøder for fejl ved fremhævelse af allergener. Vi har set eksempler, hvor der er givet store bøder til små erhvervsdrivende for f.eks. manglende fremhævelse af allergener med store bogstaver. Det er ikke fair, hvorfor lignende sager fremover i første omgang skal resultere i en advarsel,” siger Jacob Jensen.
Godt nyt for småskalaproducenter
Dermed imødekommer myndighederne en vedholdende kritik, som bl.a. er blevet fremført af Økologisk Landsforening, hvor landbrugs- og fødevarepolitisk chef Sybille Kyed glæder sig over de nye signaler fra ministeriet.
”Det glæder os, at ministeren har lyttet til os. Vi kvæler de små fødevareproducenter, hvis de kan få store bøder for ubetydelige fejltagelser. Økologisk Landsforening har i flere år arbejdet for at skabe bedre muligheder for dem, vi kalder småskalaproducenter. Vi var derfor også glade, da den første 'småskalapakke', kom med i fødevareaftalen fra 2017, og at det er et indsatsområde, som der er politisk opbakning til at blive ved at arbejde med,” siger Sybille Kyed.
Hun håber, at der skridt for skridt vil blive ryddet flere forhindringer af vejen.
Det samme gør fjerkræproducent og medejer af landbruget Gothenborg, Lone Hedegaard, som gennem flere år har kritiseret kontrolmyndighederne for at gå op i meget små detaljer og være lidt for hurtige med bødeblokken.
Små fejl kostede 40.000 kr.
I december 2023 fik Gothenborg således en bøde på 20.000 kr. plus udgifter på 12.000-14.000 kr. til to opfølgende kontrolbesøg, da et kontrolbesøg fandt to hjemmelavede færdigretter i gårdbutikkens frysedisk, hvor Gothenborg havde glemt at fremhæve allergener med fed skrift.
”Totalt har det nok kostet os 40.000 kr., og det er penge, som vi ikke kan trække fra nogen steder. Det er med til at plante angst hos de små fødevareproducenter. Det er der ingen grund til, og det er jo ikke noget, som vi gør med vilje,” siger Lone Hedegaard, som gennem flere år stod i spidsen for udvalget for småskalaproduktioner i Økologisk Landsforening.
Hun glæder sig over, at ændringer i sanktionspraksis vil betyde, at den slags sager fremover vil resultere i en advarsel frem for en bøde.
”Der skal være en proportionalitet mellem forseelsen og bødestørrelsen. Vi ved jo altså bare ikke ALT, når vi er små fødevareproducenter,” siger Lone Hedegaard, som glæder sig over, at Fødevarestyrelsen inviterer til en dialog mellem fødevareproducent og Fødevarestyrelsen.
”Det hilser vi virkelig meget velkommen. Tænk hvis vi kunne nå der til, at vi har mulighed for at rette ind i stedet for at blive banket på plads af en stor hammer i hovedet,” siger hun til Økologisk Nu.
Slipper med advarsel første gang
Hvis en fødevarevirksomhed har skrevet alle allergener i ingredienslisten, men har glemt at fremhæve én eller flere af dem, men ikke alle, f.eks. med fed skrift, så modtager de i dag som udgangspunkt en bøde, da forseelsen anses som markedsføring af en farlig fødevare.
Fremover bliver det som udgangspunkt betragtes som en mærkningsfejl, hvilket betyder, at virksomheden får en advarsel ved førstegangsovertrædelser, og hvis det sker igen, er normalbødestørrelsen (afhængig af virksomhedens størrelse) 10.000 kr., hedder det i pressemeddelelsen.
Det gælder dog stadig, at hvis en eller flere allergene ingredienser ikke fremgår af mærkningen, vurderes fødevaren som sundhedsfarlig, og der sanktioneres med en bøde på 40.000 kr. i førstegangstilfælde.
Den nye praksis træder i kraft, når de nærmere detaljer om ændringerne er præsenteret for partierne bag Fødevarer- og Veterinæraftale 2024-2027.