Annonce

Annonce

Bælgfrugtbod i Meny

40 vej-selv-boder i Meny-kæden skal være med til at stimulere lysten til at bruge økologiske bælgfrugter i madlavningen og dermed bidrage til en mere klimavenlig kost. Foto: Meny

Meyers og Meny åbner økologiske bælgfrugtboder i hele Danmark

Et pilotforsøg med økologiske bælgfrugtboder i Meny-kæden har øget salget så meget, at kæden nu indretter boder i 40 butikker fra Viborg til Valby.

Sidste år lancerede Meyers og Meny et pilotprojekt med ambitionen om at øge bælgfrugterne i danskernes indkøbskurve. Det skete i form af en ”vej-selv”-bælgfrugtbod, hvor kunderne kunne fylde poser med et mangfoldigt udvalg af nordiske, økologiske bælgfrugter og få inspiration til at bruge dem derhjemme.

Siden er Meny-kædens samlede bælgfrugtsalg steget med 12 pct. på landsplan, og bælgfrugtboderne udrulles nu til 40 Meny-butikker i hele Danmark, oplyser Meyers og Meny i en fælles pressemeddelelse.

Den første bælgfrugtbod åbnede i oktober 2023 i Meny på Borups Allé i København, og initiativet opnåede hurtigt så stor interesse, at dagligvarekæden nu opsætter boder i 40 butikker fra Valby til Viborg.

Detailmarkedet i dag er kendetegnet af en ubønhørlig kamp om at være billigst, og råvarer med geografisk tilknytning og madkulturens forhistorie udgør en decideret sjældenhed. Derfor er det opløftende at finde sammen med Meny for at sætte en ganske væsentlig dagsorden.

— Jonas Astrup, udviklingschef i Meyers

“Vej-selv-bælgfrugterne startede som et pilotprojekt, for vi ved, at næsten hver anden dansker gerne vil spise flere bælgfrugter, men ofte mangler inspiration – og det vil vi gerne hjælpe med”, fortæller marketingchef i Meny, Rikke Bangild, og uddyber:

Hun oplever, at den typiske Meny-kunde typisk er optaget af kvalitet, smag og er nysgerrig på nye tendenser, men hun er alligevel blevet overvældet af interessen for både boder og bælgfrugter generelt.

”Siden vi åbnede den første bod, har vi både oplevet et flot salg og fået mange positive tilkendegivelser – og så har vi ovenikøbet fået mails fra kunder udenfor Storkøbenhavn, der spørger, hvornår deres lokale Meny åbner en bod. Derfor er det oplagt nu at udvide konceptet til butikker i hele Danmark”, siger Rikke Bangild.

Opløftende samarbejde

Hos Meyers har bælgfrugterne i en årrække været omdrejningspunkt for en række initiativer fra kogebøger og dyrkning af oprindelige ærtesorter til omlægning af kantiner med grønnere måltider. Jonas Astrup, der er udviklingschef i Meyers, er begejstret for, hvordan de grønne proteiner er ved at vinde indpas på danskernes tallerkner:

”Detailmarkedet i dag er kendetegnet af en ubønhørlig kamp om at være billigst, og råvarer med geografisk tilknytning og madkulturens forhistorie udgør en decideret sjældenhed. Derfor er det opløftende at finde sammen med Meny for at sætte en ganske væsentlig dagsorden”, siger Jonas Astrup.

Han glæder sig naturligvis over, at kunderne allerede bakker op om initiativet.

"Men det glæder mig mindst lige så meget, at Meny, selv i et meget spædt salgsstadie, har modet til og troen på, at økologiske bælgfrugter fra Danmark og Norden – herunder en række bevaringsværdige sorter – bør spille en ikke uvæsentlig rolle i de fleste menneskers madliv”.

Fra 68 kg til 16 tons bælgfrugter

Meyers har netop lanceret en status på deres bæredygtighedsstrategi og har i egen forretning øget indkøbet af danske bælgfrugter fra 68 kg til 16 tons fra 2018-2023. Indsatsen er del af en overordnet ambition om at reducere CO2-udledningen for råvarer med 50 pct. i 2030, og madvirksomheden forventer, at bælgfrugterne spiller en væsentlig rolle i den grønne omstilling:

”Både EAT-Lancet kommissionen og en perlerække af kloge folk er utvetydige, når de konkluderer, at mad givetvis er dén største løftestang til både at forbedre egen sundhed, men også jordens klima og dets økosystemer. Flere bælgfrugter i vores måltider er simpelthen en af nøglerne”, siger Jonas Astrup.

Flere artikler fra samme sektion

Bælgfrugternes vej til bordet er brolagt med flere barrierer

Der skal arbejdes på forskellige fronter, hvis flere økologiske bælgfrugter fra danske avlere skal finde vej til både private husholdninger og professionelle køkkener, viser rapport fra Rybner Analyse.

03-10-2024 6 minutter Bælgfrugter

Pure Dansk er gået fra tre til ti avlere af bælgfrugter på fire år

Samarbejder med flere økologer skal sikre, at Pure Dansk ikke igen risikerer at løbe tør for linser og hestebønner, som det er sket i år.

03-10-2024 9 minutter Bælgfrugter

Butikker, restauranter og caféer kan se frem til færre kontrolbesøg

Økologisk Landsforening glæder sig over at myndighederne nu gør det nemmere at drive fødevarevirksomhed, så de erhvervsdrivende får mere tid til at fokusere på deres forretning.

01-10-2024 3 minutter Kontrol