Mangler du idéer til at grille mere grønt? Så kommer Nikolaj Kirk dig til undsætning
"Det, der er gået galt er, at kød koster så lidt. Når du bliver tryg ved de grønne retter, vil jeg påstå, at du vil spise mindre kød," siger kokken Nikolaj Kirk, som har udgivet en ny bog om grøn madlavning. Her giver han en opskrift til grøntsager på grillen.

Nikolaj Kirks begejstring for det grønne køkken brænder igennem i hans seneste bog, der gerne vil give dig lyst til at jamme i køkkenet, være nysgerrig og finde ind til glæden ved grøn madlavning. Bogen 'Spis. Grønt. Nemt. Nu.' udkom 21. maj på Politikens Forlag
Hvad er det fede ved at grille grønt?
Nikolaj Kirk: "Godt nok har de færreste tid til et bål om onsdagen, men hey - vil du lidt derhenad på en hverdagsaften, så fyr op i grillen eller en grillpande og få møre, saftige og lækre grøntsager på tallerkenen. Du kommer tættere på et udekøkken med lidt røg og en lækker grillstegeskorpe. Når du laver en snitflade i en gulerod eller kartoffel, skæres kulhydrater over. Dem bruner du af, så de danner en hård sukkerflade, som slipper. Grill også grøntsager som fennikel, peberfrugt og courgette. De giver en lidt mere saftig oplevelse og fungerer voldsomt godt."
Hvis vi skal give naturen en chance ude i produktionsfladen, er økologien et godt sted at starte, fordi landmanden undgår sprøjtegifte.
— Nikolaj Kirk, kok og kogebogsforfatter
Hvorfor mere grønt på tallerkenen?
"Kan vi komme tilbage til det gamle, danske køkken, der rykkede på kål, bønner og bælgfrugter, vil det være en kæmpe gevinst. Du får smag, spændstighed og dufte. Den der glæde ved det grønne køkken! I stedet for flæskestege til 16 kr. per kilo er min drøm, at vi bliver så gode til at udnytte velsmagen i grøntsagerne, at vi bruger lidt mere på bedre kød. Kød skal koste penge – det, der er gået galt er, at kød koster så lidt. Når du bliver tryg ved de grønne retter, vil jeg påstå, at du vil spise mindre kød."
Hvad er de vigtigste stikord for dine grønne råvarer?
"I sæson, lokalt og økologisk. Hvis vi skal give naturen en chance ude i produktionsfladen, er økologien et godt sted at starte, fordi landmanden undgår sprøjtegifte. Jeg fornemmer også ude på økostederne, at de eksperimenterer mere med sorterne og går op i gamle sorter, som ofte er gode og har dybe, intense smage. Jeg har lige besøgt en vestjysk bærproducent, der havde ni sorter af økologiske stikkelsbær. Han havde snittet nogle af dem op og saltet dem som ved en agurkesalat, knuget lidt af væden ud og syltet dem i en eddikelage. Mmmm! En ret med kompot af den helt rigtige sort til en syltet salat med grillede spidskål - den var fuldstændig fantastisk! Friske, bittersøde bær, der knaser i munden! Måske har jeg været lidt for længe inde i København, men det var funky at se, at man laver sådan nogle himmerigsmundfulde i Vestjylland."

Opskrift: Grillet sommergrønt med hummus og urter
Det skal du bruge
3-4 gulerødder
3-4 jordskokker
2-3 små porrer
4-5 mindre kartofler
3-4 spsk. olivenolie
Salt og peber
Bl. urter, fx persille, salvie og rosmarin
1 lille håndfuld skovsyre
Hummus
400 g kikærter, kogte (180 g tørrede)
Salt og peber
2 hvidløgsfed
Saft af 1 citron
3 spsk. tahin
1-2 tsk. spidskommen
½ dl olivenolie
Sådan gør du
Skræl og vask rodfrugterne grundigt. Skær dem i grove stykker, gerne på langs for at få så meget grilloverflade som muligt. Vend dem med olivenolie, salt og friskkværnet peber.
Hummus: Kom de kogte kikærter i en blender og krydr dem godt med salt og friskkværnet peber. Pil og knus hvidløg og tilsæt dem sammen med citronsaft, tahin og spidskommen.
Tilsæt ca. 1 dl, og blend, til du opnår en jævn konsistens. Når hummussen er ensartet, kan du tilsætte olivenolie og blende i et par sekunder mere. Smag derefter til med ekstra tahin, citron, salt eller peber, så din hummus får den smag, du ønsker.
Grillet grønt: Varm en grillpande op eller brug en grill i haven. Grill rodfrugterne, indtil de er møre og har fået farve på alle sider. Dette kan tage lidt tid at gøre, da de skal være sprøde og møre uden at blive brændte. I de sidste sekunder tilsætter du krydderurterne, så de grilles let og bliver sprøde. Tag grøntsagerne af varmen og krydr dem med salt, peber og presset citron.
Anret grøntsagerne på et fad med hummus ved siden af. Drys de grillede krydderurter over hele retten sammen med plukket skovsyre.