Annonce
Annonce
Malmø-messe åbnede døren til Sverige for Vinhanen
Det har taget et lille år for det københavnske vineri Vinhanen at lave en aftale med en svensk vinimportør, og nu konfirmerer de samarbejdet med en fælles stand på Nordic Organic Food Fair.

Det københavnske nomade-vineri, Vinhanen, og Smak-Sak fra Malmø laver en fælles stand på NOFF, som markerer kickoff på et nye dansk-svenske vinsamarbejde, hvor den danske vinimportør skal levere vin på fustager til Sverige. Foto: Vinhanen
Selv om man er lille, kan man godt gale højt i en traditionsbunden vinbranche som den danske. Det gør den lille vinimportør, Vinhanen, som siden den blev etableret i 2013, har specialiseret sig i at sælger økologisk vin på fustager til danske restauranter, caféer og hoteller m.fl.
Men nu håber de tre medarbejdere i Vinhanen, at en ny aftale med den svenske serieiværksætter og vinhandler Erik Bjerget Elgaard fra Smak-Sak i Malmø kan åbne hanen til Systembolaget og det svenske vinmarked.
»Vi fik kontakt med hinanden på Nordic Organic Food Fair i 2022, og vi har netop skrevet under på en aftale om, at Vinhanen skal levere økologisk vin i fustager til Smak-Sak,« siger Jacob Wils Uhd Jepsen.
Han har tidligere arbejdet for Pantrii, men har de seneste godt to år været ansat som salgschef hos Vinhanen, der også sælger vin på fustager til større event og festivaler som Hardland og Roskilde, og de tre medarbejdere har de seneste par år skabt en årlig vækst på 30 pct., selskabet sigter mod et overskud på 300.000 kr. i indeværende år.
Det bæredygtige valg
Mens mange tidligere forbandt ’papvin’ med vin af dårlig kvalitet, oplever Jacob Wils Uhd Jepsen, at branchen efterhånden har opdaget, at vin på fustager og kvalitet ikke er to modsætninger.
Så selv om Vinhanen stadig er en lille aktør, er selskabet blevet anerkendt af flere store kunder for at sælge kvalitetsvin til fair priser, som lever op til Vinhanens motto: ’Vin til folket’. Det gælder bl.a. det københavnske luksushotel Villa Copenhagen.
»Vi vil gerne give et spark i røven til en meget traditionsbunden branche, og som nomade-vineri er vi hele tiden på jagt efter nye, spændende producenter og har opbygget en tæt relation til en snes vingårde. Det gør det muligt at få sammensat nogle fantastiske vine, der passer til de nordiske ganer og som kunderne kan sælges til under 60 kr. glasset,« siger Jacob Wils Uhd Jepsen.
Han oplyser, at Vinhanen især er stærke på de friske tyske hvidvine med højere syre, og det er altid muligt at smage Vinhanens produkter på deres vinbar på Nørrebro, men han har også allerede lavet den første vinsmagning hjemme hos en potentiel kunde i Sverige.
Fustager gør vinen grøn
Faktisk giver det ifølge Jacob Wils Uhd Jepsen flere fordele at sælge vin på fustager. Ikke mindst, hvis man kigger på forretningen gennem bæredygtige briller.
»Med fustager kan vi have mere end dobbelt så meget vin på en palle, som hvis vi skal transportere flaskevin. Det giver et bedre CO2-regnskab. Samtidig kan vinen holde sig i flere år efter, at den bliver åbnet. Det giver mindre svind,« siger Jacob Wils Uhd Jepsen.
Når 2023-udgave af NOFF afvikles 15.-16. november, kickstarter Smak-Sak og Vinhanen deres nye samarbejde ved at udstille sammen på den danske fællesstand, som igen i år er arrangeret af Økologisk Landsforening.
Danskerne deler Smak-Saks licens
Flere af de øvrige danske udstillere nyder godt af Smak-Saks entre på den danske stand, oplyser Dennis Hvam, international markedschef i Økologisk Landsforening.
»Det skyldes, at man skal have en aftale med en svensk distributør for at få lov til at udstille alkoholiske drikkevarer på svenske messer, og flere af vores udstillere har for et mindre beløb fået mulighed for at benytte Smak-Saks licens, så de kan udstille deres egne drikkevarer,« siger Dennis Hvam, som glæder sig til, at det snart går løs i Malmø.
Flere artikler fra samme sektion
Aarstidernes resultat blev halveret efter et turbulent 2024
Driftsresultatet i måltidskasseselskabet blev barberet ned fra 9,9 mio. kr. til 0,5 mio. kr. i 2024 efter et år, som endte med, at selskabet blev overtaget af Dagrofa-koncernen.
Midt i maj sætter Madens Folkemøde sundhed og bæredygtighed på menuen, og det er gratis at deltage
Madens Folkemøde er i år flyttet til nye rammer i Nykøbing Falster, men som altid handler det folkelige madmøde om det, der ligger på vores tallerkener, og måden, vi producerer det på.
Tre nominerede dyster om Kantineprisen 2025
To jyske og en københavnsk kantine er nomineret til Kantineprisen 2025, og du kan møde dem på Madens Folkemøde, hvor de deltager i en 'Cook Off'.