Madland sætter scenen i tre dage på Roskilde Festival

Madsystembrydere fra ind- og udland har fået deres egen hovedscene på Nordens største musikfestival.

03. juli 2025
Læsetid: 3 minutter
Marie Sainabou Jeng fra Madland  holder tale i et stort telt
Marie Sainabou Jeng, stifter og programdirektør i Madland, holder torsdag kl. 15 åbningstalen for de tre dage, hvor hun sætter ord på, hvordan det er muligt at ændre de ubalancer som efter hendes opfattelse dominerer de globale madsystemer. Foto: Liv Kastrup

For hovedparten af de 130.000 mennesker, som i disse dages er samlet på dyrskuepladsen i Roskilde, er en uge i musikkens og festens tegn, der topper dagsordenen.

Men mange af gæsterne på Roskilde Festival er også optaget af den grønne dagsorden, og det forsøger flere grønne organisationer at udnytte. En af dem er Madland, som i år har fået sin egen grønne hovedscene. Her præsenterer organisationen med egene ord et ’ambitiøst, inkluderende og virkelystent program’ med 27 ultralokale, nationale og internationale madsystembrydere, som giver deres bud på, hvordan vi kan gentænke madsystemerne.

De første oplæg kommer torsdag, hvor det bl.a. er muligt at møde:

  • Annette Niyumwungere, kok og forfatter fra Bidudu og Kitchen Collective

  • Peter Dupont, medstifter og leder for indkøb og bæredygtighed, Coffee Collective

  • Amie N’Dong, stifter og CEO, Social Vanilla

  • Jonas Cronqvist, kok og entreprenør, nOmy Group og 2030Beyond

  • Bella Normark, urban gartner

Fredag 4. juli er dedikeret til Lokale resiliente madsystemer med fokus på økologi. Her overlader Madland scene til jordbrugere, kokke, urbane gartnere, æblebobleproducenter, politikere, medie- og madfolk, der alle arbejder for økologien som fundament for madsystemforandring. 

"I Madland er vi fortalere for, at økologien er udgangspunkt for omstillingen af madsystemerne. Derfor er Roskilde Festival er med deres økologiske profil, også det perfekte sted, at engagere og begejstre publikum i samtaler, smagninger og laboratorier om årets tema, fremtidens økologiske og regenerative madsystemer," siger Marie Sainabou Jeng, stifter og programdirektør i Madland, som torsdag kl. 15 holder åbningstalen for de tre dage, hvor hun sætter ord på, hvordan det er muligt at ændre de ubalancer som efter hendes opfattelse dominerer de globale madsystemer.

Fredag kan publikum bl.a. møde økologiske jordbrugere som Fredrik Sahlin fra lokale Godis Grønt og smage hans friskhøstede økologiske lokalt dyrket grønt, smage svampe fra økologiske Funga Farm og grønt fra Roskilde Festivals have GROW Langkærhave. Den bliver dyrket efter økologiske principper af Nanna Jespersen, urban gartner fra Østergro. Andre oplægsholdere er kok Esben Grundtvig fra Rødder, Zoe Oak, jordbruger, Brinkholm Andelsgaarde og Karsten Mikaelsen, producent af økologiske Æbleland i Lejre. 

Se hele programmet for alle tre dage.