Annonce
Annonce
Lisbeth Haahr Sørensen og Jens Lindby Nielsen fra Økovin har opbygget et af landets bredeste sortimenter af økologisk spiritus i mange prisklasser. Det sikrede dem en rekordordre til årets Roskilde Festival, og parret venter nu i spænding på, om festivalgæsterne drak op, så der ikke ryger for mange flasker retur fra festivalpladsen. Foto: Økovin
Lille vestjysk vinfirma leverede 14.000 flasker økologisk spiritus til Roskilde Festival
Køerne måtte overlade stalden til økologisk vin og spiritus, da Jens Lindby Nielsen skiftede spor og etablerede Økovin ApS, som fik sin hidtil største ordre, da Roskilde Festival i år gik på jagt efter sprut til festivalens mange barer.
Økovin har netop leveret sin suverænt største ordre. Den omfatter drikkevarer for over en mio. kr., som var med til at slukke tørsten og øge humøret hos de ca. 130.000 gæster og frivillige, som i forrige uge forvandlede dyrskuepladsen i Roskilde til en fire dage lang fest.
Det er nu en lille uge siden, at det amerikanske hovednavn The Strokes spillede den sidste koncert på Orange Scene, og Lisbeth Haahr Sørensen og Jens Lindby Nielsen, der driver Økovin, venter stadig i spænding på, om festivalgæsterne drak op, eller om der kommer et større antal flasker retur til Økovins lager.
Lageret med tilhørende butik har parret indrettet på den landbrugsejendom, som Jens Lindby Nielsen købte for 35 år siden. Den ligger ved Ådum mellem Skjern og Ølgod, og her har parret gennem de seneste 10 år levet af indtægterne fra import og salg af økologisk vin og spiritus.
Som de eneste ansatte, fik de forrygende travlt, da den sjællandske festival tidligere på året bestilte 12.000 flasker spiritus, som frem mod festivalen voksede til 14.000 flasker af otte forskellige slags økologisk spiritus og champagne.
Da spiritussen primært skulle bruges til cocktails, bestod leverancen af nogle af de billigste mærker, forklarer parret, men samlet løb ordren alligevel op i over en mio. kr.
”Det er vores hidtil største ordre, og vi var nødt til at bestille rommen hjem i IBC-containertanke, som hver rummer 1.000 l. Så har vi selv lavet etiketter og fået tappet rommen på Tapperiet ApS i Greve,” siger Jens Lindby Nielsen, som bl.a. også leverede vodka, whisky, sambuka, fernet og tequila, og sidstnævnte voldte lidt problemer.
”Det europæiske marked for økologisk tequila er støvsuget i øjeblikket. Da tequila bliver produceret af saften fra agaveplanten, kan man ikke lige skrue op for produktionen, da det tager syv år, før agaven blomstrer og er klar til høst.”
Fik 2.000 flasker rom retur
Mens festivalgæsterne forhåbentlig for længst er kommet sig over diverse tømmermænd, ved parret bag Økovin endnu ikke, hvor god en forretning, de har gjort.
”De flasker, der ikke bliver drukket, skal vi tage retur, men der går nok lige nogle dage endnu, før festivalen får helt styr på, hvor meget der blev drukket,” siger den jyske vinhandler.
Han har leveret til Roskilde i ca. 10 år, og oplevede et år, at få 2.000 flasker rom retur, som det tog flere år at få solgt, men den slag er der råd til i det lille firma, som altid har været drevet med vestjysk besindighed.
”Og spiritus har heldigvis lang holdbarhed.”
Arbejdede som bonde og bibliotekar
Som landmandssøn fra Billund-egnen, var der næppe mange, som havde gættet på, at Jens Lindby Nielsen som 72-årige ville drive et importfirma for økologisk vin- og spiritus, som skulle forsyne Nordens største rockfestival med drikkevarer.
Vejen til jobbet som selvstændig vinimportør har da også være en smule kringlet, da han oprindelig blev uddannet som bibliotekar. Sideløbende med jobbet på et lokalt bibliotek dyrkede han i mange år en stor køkkenhave, så familien var selvforsynende med de fleste grøntsager.
”Jeg var inspireret af Troels V. Østergaard. Han var en af de første danskere, der begyndte at skrive om økologiske dyrkningsformer og havebrug og han var med til at grundlægge foreningen Praktisk Økologi,” siger Jens Lindby Nielsen, som i 1986 fik mere jord under neglene, da han købte et husmandsbrug med 26 ha. landbrugsjord.
Siden fulgte en del år, hvor arbejdsdagen blev delt mellem landbruget og biblioteket, men der ventede endnu et større karriereskift for den vestjyske økolog, som også lige må nævne, at han gennem tre år var med til at levere økologiske kartofler til det sjællandske storkollektiv på Svanholm Gods, som i 1981 åbnede døren til den danske dagligvarehandel, da godset lavede de første kontrakter om at levere grøntsager til FDB.
Det er aldrig for sent at skifte spor
Interessen for at handle med vin opstod noget tilfældigt, da parret i slutningen af 1990’erne var på bilferie i Frankrig, hvor de besøgte en biodynamisk vinbonde.
”Han lavede en helt fantastisk vin. Så det endte med, at vi fyldte bilen med vin, og da vores venner hjemme i Danmark smagte vinen, ville de gerne have mere. Så jeg bestilte en palle hjem, og siden begyndte importen lige så stille at vokse,” siger Jens Lindby Nielsen.
Da vi begyndte at importere vin, var det kun FDB og Netto, som hver havde en enkelt flaske økologisk vin i deres sortiment. Den ene var noget surt sprøjt og den anden noget tyndt sjask.
— Jens Lindby Nielsen, Økovin ApS
Da vi begyndte at importere vin, var det kun FDB (Det nuværende Coop, red) og Netto, som hver havde en enkelt flaske økologisk vin i deres sortiment. Den ene var noget surt sprøjt og den anden noget tyndt sjask
Det blev til mange vinture til Sydeuropa. De sikrede aftaler med nye vingårde, og på en stegende varm sommerdag kom Jens Lindby Nielsen forbi et skilt med 12 km til Cognac.
”Det lød som et godt sted at holde en pause,” griner Jens Lindby Nielsen.
Det endte med, at de blev der et par dage.
”Vi opdagede, at der var tre producenter af økologisk cognac i området. Den ene havde allerede en dansk importør. De to andre fik jeg,” siger han om årsagen til at spiritus blev en del af sortimentet.
Der var vin overalt i huset
”Da vi begyndte at importere vin, var det kun FDB (Det nuværende Coop, red) og Netto, som hver havde en enkelt flaske økologisk vin i deres sortiment. Den ene var noget surt sprøjt og den anden noget tyndt sjask,” siger Jens Lindby Nielsen, som af samme grund havde relativt let ved at øge salget i takt med at interessen for økologi voksede blandt de danske forbrugere.
Men efterhånden begyndte det at knibe med pladsen.
”Vi havde vin overalt i huset, på baggangen, loftet og i kælderen,” griner den jyske vinhandler, som var klar over, at han igen stod ved en karrieremæssig skillevej. Skulle han være landmand eller vinhandler?
”Vi valgte at sælge vores Limousine-kvæg og i dag er det en nabo, som høster græsset på markerne. Det giver mig mere tid til salgsarbejdet,” siger Jens Lindby Nielsen, der beskriver Økovin som en rigtigt mand-og-kone-firma, hvor parret hjælper hinanden med alt.
I takt med at der kom flere varer på hylderne, voksede kundekredse til hele landet, og i dag lander de fleste leverancer i København.
”Vi prøver at være dem, der har alt. Vi har fx 25-30 forskellige slags økologisk gin, og vi har en del naturvin, som er blevet ret populært de seneste år,” siger den autodidakte vinhandler, som efter at have smagt sig gennem et ikke ubetydeligt antal vine føler sig ret godt klædt på, når han går på indkøb i udlandet.
Google er en genvej til nye varer
”I dag foregår det mest over nettet. Hvis jeg mangler noget specielt, kan jeg som regel finde det via Google. Kunsten er at finde produkter, hvor pris og kvalitet hænger sammen, så der bliver at sælge det videre.”
Salget voksede år for år i takt med at sortimentet blev bredere, og Hovedparten af Økovins kunder er restauranter og specialbutikker, og salget voksede år for år frem til coronakrisen i 2020, hvor salget i den dårligste måned lå på 10 pct. af normalen.
”Men efter den seneste nedlukning er salget vokset helt vildt,” fortæller Jens Lindby Nielsen, som sammen med hustruen begynder de fleste dage med at pakke ordre, så de er klar til Fragtmanden, der kommer om eftermiddagen.”
Laver sin egen gin
Blandt spiritus er gin en af hans egne favoritter, og han har netop produceret det andet batch af ”LindByGin”, hvis navn både refererer til hans eget navn og indholdet af spæde lindeblade fra træer i gårdens egen økologiske skov.
Men selv om han stadig glæder sig over rollen som rejsende i vin og spiritus, ved han, at den ikke varer evigt.
”Min kone er 65 år og jeg er 72, så vi nærmer os begge pensionsalderen. Derfor er vi er på jagt efter yngre kræfter, som har lyst til at indgå i et glidende generationsskifte,” siger Jens Lindby Nielsen.
Flere artikler fra samme sektion
Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere
Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.
Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig
Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.
Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S
Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.