Annonce
Annonce
Det første hold af elever på Grøn Madhåndværker-uddannelsen har bl.a. besøgt Øm Klostergaard ved Roskilde, som arbejder på at udvikle mere modstandsdygtige fødevaresystemer og laver undersøgelser af potentialet i naturbaserede virkemidler, regenerative metoder og udendørs fødevaresystemer. Foto: Hotel- og Restaurantskolen
Eleverne strømmer til ny grøn maduddannelse
Efter et vellykket pilotforsøg gør Hotel- og Restaurantskolen i København uddannelsen som Grøn Madhåndværker til et fast uddannelsestilbud.
I august bød Hotel- og Restaurantskolen i København velkommen til 25 elever på den nye uddannelse til Grøn Madhåndværker. Ifølge skolen er det en madfaglig uddannelse, der lover skarpt fokus på gastronomi, klima og plantebaseret mad. Det er en uddannelsesmenu, som mange eleverne har fået smag for, og skolen har derfor besluttet, at uddannelsen fremover skal udbydes hvert halve år.
På den individuelt tilrettelagte erhvervsuddannelse (IEUD) lærer eleverne om alt fra grøn gastronomi til bæredygtig produktion, økologi, råvarer og værtskab, der tager hensyn til verdens klimaudfordringer, fortæller skolen i en pressemeddelelse.
Det er i sidste øjeblik, uddannelsen bliver skudt i gang, for det vegetariske køkken vælter frem, og både restauranter og kantiner skriger på den her ekspertise.
— Thais Brask-Simonsen, people & culture partner, Compass Group
Uddannelsens første hold blev fyldt på få måneder, og både under og efter opstart er Grøn Madhåndværker også blevet positivt mødt både i branchen og har fået positiv omtale i både ind- og udland.
"Vi er glade og stolte over at se så stor efterspørgsel på en helt ny og unik uddannelse. Grøn Madhåndværker er den eneste grønne kulinariske uddannelse i verden, og at den kan fyldes op på ganske få måneder viser, at vi virkelig har ramt et behov blandt dem, der står over for at skulle vælge uddannelse," siger Kenneth Højgaard, der chef for gastronomuddannelser på Hotel- og Restaurantskolen.
Den store interesse er et klart signal om, at der i høj grad er marked for en uddannelse med større fokus på en grønne omstilling af vores madvaner, oplyser skolen, som allerede nu taget konsekvensen af uddannelsens flotte start ved at udbyde Grøn Madhåndværker igen med uddannelsesstart til januar.
Inden elever kan starte på Grøn Madhåndværker (IEUD), skal de tage et gastronom grundforløb og have en lærepladsaftale.
Det grønne køkken vælter frem
Magda Aran, som er elev på den nye uddannelse, glæder sig over, at det nu er muligt at tage en maduddannelse, som baner vej for en mere plantebaseret og dermed mere klimavenlig mad.
“Det er vigtigt at skabe en bedre forbindelse mellem mad og bæredygtighed. Vi har et kæmpe problem med fx madspild og CO2 udledning, og det er essentielt, at vi gør noget ved madverdenen. Jeg vil bidrage med at lave noget sindssygt velsmagende grøn mad, som får folk til ikke at savne kødet og andre klima- og miljøbelastende råvarer," siger Magda Aran.
Også landets professionelle køkkener glæder sig over den nye uddannelse. Ifølge Thais Brask-Simonsen, people & culture partner i Compass Group, er det på høje tid, at Danmark får en grøn maduddannelse.
“Jeg tænker, det er i sidste øjeblik, uddannelsen bliver skudt i gang, for det vegetariske køkken vælter frem, og både restauranter og kantiner skriger på den her ekspertise. Vi savner folk, der kan håndtere det grønne køkken. Vi forsøger allerede at uddanne vores personale, men at få nogen ind, der er helt rendyrkede, gør dem til endnu bedre ambassadører - både over for kolleger og i formidlingen til gæsterne.”
Flere artikler fra samme sektion
Nordjysk forlystelsespark etablerer eget økologisk ismejeri
Fårup Sommerland sender i løbet af de kommende måneder seks medarbejdere på ismejerikursus i Italien, så parken næste år kan fejre sit 50 års jubilæum ved at servere is fra parkens eget økologiske ismejeri.
Danish Crown fyrer 500 ansatte
Datterselskabet Friland ved endnu ikke, hvordan det bliver ramt af moderkoncernens spareplan, som samlet skal reducere omkostningerne med en halv mia. kr.
Øko-pionerer drog til Carlsberg Byen for at tale det økologiske oksekød op
Kvæg bliver i disse år udskammet som klimasyndere, men debatten mangler nuancer, mener Økologisk Landsforening, der argumenterer for, at naturen og biodiversiteten er afhængig af koen på græs. Derfor har foreningen inviteret Danske Madpublicister og en række øko-pionerer på en tur med formålet at sætte fokus på nuancerne.