Annonce

Annonce

Spørgsmålene stod i kø, da personalet fra fem jyske efterskolekøkkener var på guidet rundtur i Axel Månssons marker, hvor de fik et indblik i arbejdet med at høste og nedkøle de økologiske grøntsager.

Spørgsmålene stod i kø, da personalet fra fem jyske efterskolekøkkener var på guidet rundtur i Axel Månssons marker, hvor de fik et indblik i arbejdet med at høste og nedkøle de økologiske grøntsager på en måde så de holder sig friske. Foto: Jakob Brandt

Efterskolekøkkener tog på lærerigt visit i Månssons grøntsagsmarker

Det blev en inspirerende øjenåbner for ti ansatte fra fem jyske efterskolekøkkener, da de tog på guidet ’markræs’ med Dorrit Andersen bag rattet, og siden fik serveret Rikke Grønnings plantebaserede frokost med tilhørende peptalk.

»Det giver større respekt for de økologiske grøntsager at komme med ud i marken. Jeg havde slet ikke forstillet mig, at der var så meget håndarbejde i produktionen,« siger køkkenleder Sofie Leth-Nissen, som til dagligt styrer køkkenet på Himmelbjergegnens Natur og Idrætsefterskole.

Hun er en af deltagerne, da Økologisk Landsforening som led i et efterskoleprojekt har inviterede fem efterskolekøkkener på besøg hos Axel Månsson. Han er en af landets største producenter af både økologiske æg og grøntsager, og hans samlever Dorrit Andersen, som er dagens guide, får hver uge i sommerhalvåret besøg af gæster fra både dagligvarekæder, grossister og andre, som er interesseret i at blive indviet i tankerne bag den økologiske dyrkningsform.

Køkkenassistent Karen Holm t.v. og køkkenleder Sofie Leth-Nissen fra Himmelbjergegnens Natur og Idrætsefterskole deltager primært for at få noget inspiration, men der var også tid til at smage på friskhøstet  salat
Køkkenassistent Karen Holm t.v. og køkkenleder Sofie Leth-Nissen fra Himmelbjergegnens Natur og Idrætsefterskole deltager primært for at få noget inspiration, men der var også tid til at smage på friskhøstet salat. Foto: Jakob Brandt

Det er tredje år i træk, at Økologisk Landsforening arbejder med omlægning af landets efterskolekøkkenerne, som ifølge projektleder Malene Jensen danner en unik ramme for omlægningen, da eleverne også kommer i spil, når de på skift hjælper til i køkkenet.

Efterskoleprojekt 2023

Ansatte i køkkenerne på fem jyske efterskoler deltager i Økologisk Landsforenings efterskoleprojekt 2023. Som led i projektet kommer de ud og møder flere af de producenter, som leverer deres råvarer.

Deltagere:

  • Finderup Efterskole (Skjern)

  • Efterskolen Solgården (Tarm)

  • Idrætsefterskolen Lægården (Holstebro)

  • Nørre Nissum Efterskole

  • Himmelbjergegnens Natur og Idrætsefterskole

Hovedformål: At øge økologiprocenten på efterskolerne.

»Efterskolerne oplever, at flere af elevernes forældre spørger ind til økologi, når de vælger skole, og besøget hos Månsson skal være med til at inspirere køkkenerne til at bruge flere økologiske grøntsager,« siger hun.

De fem jyske efterskolekøkkener som i år deltager i projektet, besøgte tidligere på året Gothenborg ved Them, som har en specialiseret i produktion af økologiske skovkyllinger, ænder, kalkuner og gæs og driver eget køkken og gårdbutik.

I dag gælder det mødet mellem en grøntsagsproducent og en flok køkkenprofessionelle, som normalt først møder økologernes produkter, når de kigger i grossistens varekatalog.

Hurtige fingre i radiserne

Dagens højdepunkt er derfor halvanden times markræs med Dorrit Andersen bag rattet og ved mikrofonen i den forreste af to mørkegrønne minibusser. I løbet af halvanden time fører hun deltagerne rundt på den store landbrugsejendom, hvor flere af Månssons 34 forskellige økologiske grøntsager allerede bliver høstet af et personale.

Første stop er i radisemarken. Her er ti ansatte i færd med dagens høst. Hurtige fingre løsner de rød-hvide grøntsager fra jorden og efterlader dem i små bundter i butiksklare størrelser på jorden, inden de havner i grå plastickasser.

Dorrit Andersen t.v. fortæller om såning og håndtering af de økologiske grøntsager hos Axel Månsson og køkkenmedarbejdere tog hjem med  en større forståelse for de råvarer, de bruger hjemme i køkkenerne
Dorrit Andersen t.v. fortæller om såning og håndtering af de økologiske grøntsager hos Axel Månsson og køkkenmedarbejdere tog hjem med en større forståelse for de råvarer, de bruger hjemme i køkkenerne. Foto: Jakob Brandt

Der bliver arbejdet hurtigt og effektivt, da det er vigtigt, at radiserne hurtigt kommer på køl.

»Vi sår nye radiser hver dag, og de radiser vi høster i dag, ligger allerede ude i butikkerne i morgen, så de er helt friske,« siger Dorrit Andersen, som gør meget ud af at forklare efterskolegæsterne, hvor meget håndarbejde, det kræver at dyrke økologiske grøntsager til konsum.

Hønsemøg, gylle og græs

Under rundturen forsøger hun desuden at give gæsterne en større forståelse for tankegangen bag den økologiske produktion, hvor høj selvforsyningsgrad og cirkulær produktion er vigtige nøgleord.

»Månsson er selvforsynende med økologiske næringsstoffer,« forklarer hun, mens hun laver et kort ophold ved det store biogasanlæg, som Axel Månsson og Nature Energy etablerede i 2017.

Anlægget producerer årligt 18 mio. kubikmeter biogas, som opgraderet til naturgas er nok til at opvarme ca. 12.000 parselhuse, mens den afgassede biomasse sikrer værdifuld gødning til de 34 forskellige øko-grøntsager, som i løbet af sæsonen finder vej fra markerne ved Brande til et bredt udsnit af landets dagligvarekæder og foodservicegrossister.

Allerede dagen efter at radiserne er høstet, lander de i butikkerne, men som med så meget andet kræver det en del manuelt arbejde, før de friske grøntsager lander ude i køkkenerne
Allerede dagen efter at radiserne er høstet, lander de i butikkerne, men som med så meget andet kræver det en del manuelt arbejde, før de friske grøntsager lander ude i køkkenerne. Foto: Jakob Brandt

»Det er interessant at se, hvordan de tænker cirkulært og arbejder med hele kredsløbet,« siger Sofie Leth-Nissen, som gerne så, at efterskolen havde mere tid til at fortælle eleverne om, hvor råvarerne kommer fra, da eleverne er et sted i livet, hvor det er vigtigt, at de begynder tager stilling til, hvad de stopper i munden.

Det kunne være økologiske æg fra Månssons 230.000 høns, som lever i stalde med plads til ca. 30.000 høns.

»Der er ialt 100 ha hønsegårde, som er beplantet med træer, og i år arbejder vi som noget nyt på at blive selvforsynende med hønsefoder,« fortæller Dorrit Andersen, mens hønsene piler rundt i skyggen under træerne i hønsegården.

Sidste stop er ved pakkeriet, hvor de nyhøstede radiser allerede er ved at blive vasket og pakket, så de er klar til at sende ud til detailkæderne efter en formiddag, som har givet gæsterne ny inspiration.

»Jeg har en professionsbachelor i Ernæring og Sundhed, som er en meget teoretisk uddannelse, hvor vi slet ikke var ude at besøge fødevareproducenter. Det er helt anderledes at komme ud og se produktionen i virkeligheden,” siger Sofie Leth-Nissen.

Flere artikler fra samme sektion

Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere

Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.

22-11-2024 6 minutter Plantebaserede fødevarer

Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig

Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.

22-11-2024 5 minutter Skovbrug og juletræer,   Forbrug,   Miljø

Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S

Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.

22-11-2024 5 minutter Kødproduktion