Annonce
Annonce
Matr Foods drømmer stort og håber at burgerbøfferne fra den københavnske iværksættervirksomhed om få år får kurs mod kunder i udlandet. Foto: Matr Foods
Den Europæiske Investeringsbank låner 150 mio. kr. til dansk plante start-up
En lån på 20 mio. euro bringer den dansk foodtech start-up Matr Foods et kæmpe skridt tættere på ambitionen om at bygge en ny fabrik i København, som kan mangedoble produktionen af fermenterede kødalternativer.
Det danske foodtech startup Matr Foods har underskrevet en låneaftale på 20 mio. euro med Den Europæiske Investeringsbank (EIB), som skal gøre det muligt at udvide produktionen af plantebaserede kødalternativer. EIB-finansieringen, der støttes af Europa-Kommissionens InvestEU-initiativ, vil give MATR mulighed for at opføre en banebrydende fabrik til produktion af en ny generation af plantebaserede kødalternativer med clean label og åbne for yderligere investeringer i forskning og produktudvikling, hedder det i en pressemeddelelse fra EIB.
Randi Wahlsten, adm. direktør og medstifter af Matr Foods er begejstrede over, at EIB gør det muligt at skalere produktionen så hurtigt som muligt.
"Vores produkter er blevet overvældende godt af kokke, restauranter og forbrugere, hvilket tydeligt bekræfter efterspørgslen renere, sundere og mere saftige alternativer til kød," siger Randi Wahlsten.
Matrs produkter er lavet af få naturlige ingredienser, der almindeligvis findes i Norden, og som har et lavt fedtindhold sammenlignet med tidligere generationer af kødalternativer, oplyser selskabet, som har Claus Meyer med i ejerkredsen.
Den minimale forarbejdning, som er baseret på særlige fermenterings betyder, at produkterne har et CO2-aftryk på omkring 1,6 kg CO2 per kg produkt, hvilket er cirka 94 pct. end lavere end for oksekød.
Ifølge Matr betyder det, at den planlagte produktionsfacilitet vil gøre det muligt at reducere europæiske måltiders klimabelastning med mere end 100.000 t CO2 om året, hvis de kommende produktionsfaciliteter bliver udnyttet fuldt ud.
”Vi åbner nye markeder med den volumen og kan være langt mere til stede i de kanaler, vi er i dag. I dag har vi lidt svært, men vi kan ikke komme videre, fordi vi sælger hvert et gram, vi producerer. Derfor skal vi op i en anden skala,” sagde direktøren til FødevareWatch i en kommentar til det nye EIB-lån, hvor hun fortæller, at Matr Foods sigter mod at rejse i alt 35-40 mio. euro.
Matr Foods blev grundlagt i 2021 og har i øjeblikket produktion i Københavns Nordhavn. Menneskene bag selskabet er et internationalt team af forskere, kokke og iværksættere med erfaring fra fødevareindustrien.
De seneste års jagt på investeringer i fremtidens Matr Foods sætter sit præg på regnskabstallene, viser 2023/24-regnskabet, som planteselskabet offentliggjorde 17. september.
Det viser, at underskuddet på 5,1 mio. kr. i 2022/23 voksede til minus 7,3 mio. kr. i det seneste regnskabsår, som efterlod selskabet med en egenkapital på minus 7,2 mio. kr.
Flere artikler fra samme sektion
Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere
Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.
Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig
Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.
Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S
Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.