Økologisk griseproducent modtager Årets Wiuff 2025
Marie Bojsen fra Birthesminde ved Vipperød modtager Danmarks første råvarepris.
Juryen bag Årets Wiuff 2025
-
Jesper Zeihlund, stifter og formand, Lokale Fødevarer Danmark (juryformand)
-
Tine Skriver, Horesta
-
Trine Krebs, Food Organisation of Denmark
-
Søren Wiuff, landmand og grøntsagsproducent
-
Jesper Urup Jensen, chefredaktør og madanmelder
Lørdag 1. november dannede Søren Wiuffs hjem i Lammefjorden rammen om uddelingen af Årets Wiuff 2025, som gik til Marie Bojsen der producerer økologiske på landbruget Birthesminde ved Vipperød. Dermed blev hun den første modtager af den nye råvarepris, som er stifte af foreningen Lokale Fødevarer Danmark.
Med prisen bliver Marie Bojsen belønnet for at gøre en særlig indsats for at sætte den kulinariske gris på landkortet og for at udvikle en ny forståelse af grisekød som en gastronomisk råvare 'med dybde og terroir', oplyser Lokale Fødevarer Danmark i en pressemeddelelse.
Af den fremgår det, at Marie Bojsen skabt et koncept, hvor dyrevelfærd, smag og håndværk går hånd i hånd, når hun forædler grisekød efter klassiske europæiske metoder som saltning, tørring og modning.
”Marie Bojsen repræsenterer alt det, vi ønsker at fremhæve med Årets Wiuff: stædighed, faglighed og kærlighed til lokale råvarer,” siger Jesper Zeihlund og fortsætter:
”Hun viser, hvordan klassisk håndværk kan fornyes og bringe dansk gris ind i den kulinariske elite.”
Vi skal kunne se os selv i øjnene
Årets Wiuff er Danmarks første råvarepris for lokale producenter og blev etableret i 2025 af Jesper Zeihlund. Efterfølgende er Horesta trådt ind som medstifter for at styrke samarbejdet mellem producenter og gastronomi.
”At blive den første modtager af Årets Wiuff er en kæmpe ære,” sagde Marie Bojsen i sin takketale, hvor hun forklarede, at hun egentlig bare prøver at gøre det ordentligt på Birthesminde.
”Når vi vælger at spise kød, skal vi også kunne se os selv i øjnene og være produktionen bekendt. Det er ikke den letteste vej - sommetider er det virkelig besværligt, men det er det hele værd, når vi ser grisene boltre sig og have nogle gode lange liv. Jeg håber, at prisen her vil inspirere flere til at gå den ekstra mil for de gode råvarer, og at forbrugere og kokke også bliver mindet om, at der er forskel på råvarer og produkter, og hvordan de er blevet til,” sagde hun.
Årets Wiuff
-
Prisen ’Årets Wiuff’ er skabt af formand, Jesper Zeihlund fra foreningen Lokale Fødevarer Danmark og har Horesta som medstifter.
-
Formålet med prisen er at hædre danske producenter, der med passion, faglighed og høj kvalitet bringer lokale råvarer og håndværk i fokus.
-
Prisen er opkaldt efter landmand Søren Wiuff, som i årtier har været et symbol på kvalitet, lokalt engagement og sæsonbevidst fødevareproduktion.
-
Vinderen modtager et diplom og en check på 20.000 kr. sponsoreret af SJF Bank, som er hovedsponsor for prisen.