Annonce

Annonce

Bakker  med økologisk kød fra Friland i køledisk hos Meny

Der er stadig for mange forbrugere, som glemmer at griber ud efter de økologiske kødprodukter, når de køber ind. Foto: Jens Panduro

DC-topchef: Frilands grise risikerer samme skæbne som Irma

Hvis ikke forbrugerne snart begynder at hale mere økologisk grisekød op af kølediskene i de danske dagligvarebutikker, frygter adm. direktør i slagteri- og forædlingsvirksomheden Danish Crown, Jais Valeur, at Friland risikerer at ende som Irma.

I Danish Crown-koncernen håber man, at det halvårsregnskab, som datterselskabet Friland offentliggjorde i maj, vil fungere som et wakeup-call for de mange grønne forbrugere, som i diverse undersøgelser tilkendegiver, at de går op i dyrevelfærd og ønsker at købe mere økologisk grisekød.

For hvis ikke snart de danske forbrugere begynder at handle i bedre overensstemmelse med deres grønne intentioner, forudser DC-topchef Jais Valeur ifølge Fødevarewatch, at Frilands økologiske grisekød kan lide samme triste skæbne som Coop-kæden Irma, der i år lukker som landets ældste dagligvarekæde efter 137 års drift.

Forbrugerne bliver sgu nødt til at bakke op. Ellers ender det i sidste ende med en Irma, hvor forbrugerne sidder på bagkant og er sure.

— Jais Valeur, topchef i Danish Crown

Friland blev grundlagt i 1992 og er siden vokset til et selskab, hvis årsomsætning i 2022 for første gang krydsede en mia. kr. Men i kølvandet på et turbulent 2022 viste det seneste halvårsregnskab en tilbagegang i omsætningen på 13 pct. i forhold til første halvår i 2022, og især de økologiske griseproducenter kigger fortsat ind i en usikker fremtid med fortsat pres på priserne.

Det truer rentabiliteten hos Danish Crowns økoflagskib, Friland, og hvis der skal blive ved med at være økologisk kød i køledisken, er det ifølge Jais Valeur nødvendigt, at flere igen begynder at stoppe de Ø-mærkede kødprodukter i indkøbskurven.

”Det er helt tydeligt, ligesom med Irma, der lukker ned - det her, det er det samme. Og her er det vigtige signal: Forbrugerne bliver sgu nødt til at bakke op. Ellers ender det i sidste ende med en Irma, hvor forbrugerne sidder på bagkant og er sure. Det gælder om at bakke op om produktionen af økologi i Danmark,” siger Jais Valeur til Fødevarewatch.

Flere artikler fra samme sektion

Der var økologi i gryderne, da nordsjællandske spejdere tog på sommerlejr

550 spejdere fra Ege Divisionen satte økologien øverst på menukortet, da de indledte sommerferien med en uge i det fri.

08-07-2024 3 minutter Foodservice

Forbrugerekspert: Økologi skal være en hverdagsven i klimakampen

Økologien skal oppe sig på convenience og være mere tydelig i sit klimabudskab, mener Flemming Birch, analytiker og forbrugerekspert i Birch & Birch.

08-07-2024 5 minutter

Rødt kød og kaffe kan øge dit indtag af PFAS-stoffer

Gravide, som indtog høje mængder af bl.a. hvide ris, æg, rødt kød og kaffe, havde typisk et højere niveau af PFAS-stoffer i deres brystmælk og blod end dem, som havde et lavere indtag, viser en ny undersøgelse.

05-07-2024 3 minutter PFAS,   Forskning