Danske kokke forsvarer Danmarks position som gastronomisk supermagt

Mange økologiske fødevareproducenter er med til at sikre råvaregrundlaget for årets høst på 52 danske Michelin-stjerner.

17. juni 2025
Læsetid: 4 minutter
Kokkeelever anretter mad i træningskøkken på Hotel- og Restaurantskolen
Der bliver virkeligt noget at leve op til for landets kokkeelever, som i fremtiden skal være med til at forsvare Danmarks mange Michelin-stjerner. Foto: Hotel- og Restaurantskolen

Seks danske restauranter fik mandag aften deres første michelinstjerne ved uddelingen som forgik mandag aften ved Michelin Guide Ceremony Nordic Countries i Anneberg Kulturpark i Odsherred.

Flest stjerner til Sjælland

  • I alt har 38 restauranter i Danmark modtaget Michelin-stjerner.

  • På Sjælland findes 22 af de stjernemodtagende restauranter, mens Jylland har 13, Fyn har 1, Bornholm har 1, og Færøerne har 1.

  • I 2026 skal Michelin-stjernernes uddeles i Tivoli i København.

Samtidig fastholdt Danmarks tre tre-stjernede restauranter deres stjerner og Noma, Geranium og Jordnær er dermed med til at cementere landets position som en gastronomisk supermagt. Otte restauranter fulgte op med to stjerner, mens de sidste 27 restauranter måtte 'nøjes' med en enkelt stjerne.

Horestas konstituerede administrerende direktør, Jeppe Møller-Herskind, var med til mandagens michelinuddeling, og han mener at den danske stjerneregn viser, at dansk gastronomi har gennemgået en vild udvikling over de seneste 10-15 år, som er en helt unik "reason-to-go" for højtforbrugende udenlandske turister, som kan finde over over halvdelen af Nordens michelin-restauranter i Danmark.

”Aftenens mange stjerner bidrager i høj grad til at styrke dette brand, vurderer han i en pressemeddelelse, og minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) er enig:

”De 52 stjerner er en kæmpe cadeau til de mange dygtige kokke og fødevareproducenter, der igen og igen løfter dansk gastronomi til nye højder,” siger Jacob Jensen i en pressemeddelelse.

Han hæfter sig ved at Danmark geografisk er et lille land, men gastronomisk har udviklet sig til en af sværvægterne.

”Det skyldes ikke mindst den kreativitet og nytænkning, der præger branchen, og det tætte samarbejde på tværs af fødevarekæden. Det er en hyldest af hele fødevareklyngen fra landmanden til stjernekokkene. Samtidig er jeg enormt stolt over, at Michelin-stjernerne fordeler sig bredt over hele Danmark. Det understreger, at gastronomien lever og udvikler sig i både by og land,” siger ministeren.

Naturmælk: Skaber en vigtig synergi

Uden råvarer i topklasse er det ikke muligt at høste så stor anerkendelse, og mange af de råvarer, som de danske toprestauranter foretrækker, bliver produceret af økologiske producenter med rødder i Danmark. En af dem er Naturmælk, hvis direktør Leif Friis Jørgensen er enormt stolt over at være leverandør til mange af landets stjernekokke.

”Det er en fornøjelse at samarbejde med så dedikerede og ambitiøse køkkener – man kan kun blive stolt, når vores produkter indgår i nogle af de mest kreative og gennemarbejdede retter. Samarbejdet udfordrer os løbende på både kvalitet og produktudvikling. Kokkene stiller høje krav, og det styrker vores forståelse for både nyskabelse og præcision. Vi er heldige at få lov at udvikle nye produkter i tæt dialog med dem," siger Leif Friis Jørgensen, til nyhedsbrevet Goderåvarer.

Han oplever, at den gensidige tillid mellem mejeriet og kokkene og det fælles fokus på håndværk skaber en vigtig synergi, der hele tiden driver Naturmælk fremad.

Uovertrufne spiseoplevelser

Også mange grøntsager bliver leveret fra økologiske marker. De bliver bl.a. dyrket på Kiselgården i Ugerløse på Vestsjælland:

”Vi er utroligt stolte af at vores produkter indgår i spiseoplevelserne og fortællingen på mange af de stjernespækkede restauranter. Med den direkte samhandel vi har med kokkene, skaber vi tætte relationer som er grundstenen til at samarbejdet kan blomstre. På denne måde kan vi sammen skabe nogle uovertrufne spiseoplevelser igennem mad lavet af råvarer, hvor kokkene kender råvarernes og producentens historie. Vi mener det er vigtigt at vide hvor maden kommer fra, og kun igennem direkte og tæt samarbejde med kokkene kan vi få den fortælling ud,” siger Amy Rasmussen fra Kiselgården A/S i en pressemeddelelse fra Landbrug & Fødevarer. 

Her landede de danske stjernerne

Disse danske restauranter fik michelinstjerner i 2025:

Restauranter med tre stjerner (i alt 3):

  • Geranium, København

  • Noma, København

  • Jordnær, Gentofte

Restauranter med to stjerner (i alt 8):

  • Alchemist, København - Aoc, København - Frederikshøj, Aarhus

  • Henne Kirkeby Kro, Henne

  • Kadeau Copenhagen, København

  • Koan, København

  • Kong Hans Kælder, København

  • Paz, Tórshavn (ny)

Restauranter med én stjerne (i alt 27):

Alouette, København, Aro, Odense, Domæne, Herning, Domestic, Aarhus, Dragsholm Slot Gourmet, Hørve, Formel B, København, Frederiksminde, Præstø, Gastromé, Aarhus, Jatak, København, Kadeau Bornholm, Åkirkeby, Lyst, Vejle, Marchal, København, Mota, Nykøbing Sjælland, Restaurant Aure, København, Substans, Aarhus, Syttende, Sønderborg, Søllerød Kro, København, The Samuel, København, Ti Trin Ned, Fredericia, Tri, Agger, Villa Vest, Lønstrup, Texture, København (ny), Alimentum, Aalborg (ny), Parsley Salon, København (ny), Udtryk, København (ny), Pearl by Paul Proffitt, Kruså (ny) og Sushi Anaba, København (ny)

Kilde: Michelinguddelingen