Annonce

Annonce

Lars Aarup, analysechef hos Coop

I forbindelse med dagsseminaret 'Detailkørekort i Coop' præsenterede analysechef Lars Aarup fra Coop Analyse deltagerne for en række af trends, som de efter hans opfattelse bør være opmærksomme på, når de udvikler nye fødevarer. Foto: Jakob Brandt

Coops analysechef: Du skal vide, hvad kunden vil have om to år

Kampen om hyldepladsen hos dagligvarekæderne er intens, og selv om økologi er en af de trends, som Coop prioriterer højt, er de økologiske producenter nødt til at tilfredsstille en bred vifte af trends, hvis de vil være sikre på at vinde indkøbernes gunst.

Da Coop tidligere på måneden havde inviteret små fødevareproducenter til seminaret 'Detailkørekort i Coop', gav Lars Aarup fra Coop Analyse sit bud på, hvilke trends det er vigtigst at holde øje med ud over økologi.

Over halvdelen af danskerne siger, at de gerne vil betale mere for lokale varer, og der er en vildt god stemning omkring lokale varer.

— Lars Aarup, analysechef Coop

"Jeg har taget 10 trends med, som I skal være opmærksomme på i de kommende år," sagde analysechefen, som i høj grad tog afsæt i Coops egne erfaringer og forbrugeranalyser.

Danskerne vil gerne betale ekstra for lokale varer

Vigtige trends

  • Hurtige omstillinger
  • Fleksible pakkestørrelser
  • Fokus på convenience
  • Fokus på sundhed
  • Fokus på kvalitet
  • Free from
  • Økologi
  • Ikke-kød
  • Dyrevelfærd
  • Lokale/danske varer

En af de 10 trends handler om lokale varer, og Coop Analyse har tal, som viser, at over halvdelen af forbrugerne oplyser, at de har købt lokale varer, og at det især er forbrugergruppen 55+, som handler lokalt, mens de unge forbrugere er knap så interesserede.

"Over halvdelen af danskerne siger, at de gerne vil betale mere for lokale varer, og der er en vildt god stemning omkring lokale varer. Mange siger, at de gerne vil købe dem, men den største udfordring er stadig prisen," sagde Lars Aarup.

Vær klar til hurtige omstillinger

"Vi kan se, at nye produkters livscyklus bliver kortere og kortere. Når I lancerer et nyt produktet, skal i derfor tænke på, hvordan produktet skal se ud om to år, og I skal være klar til hurtige omstillinger," sagde Lars Aarup og viste en kurve over salget af skyr.

Kurven viste, hvordan surmælksproduktet skyr oplevede en nærmest eksplosiv vækst frem mod 2015 for så siden at tage et kæmpe dyk, og det er en salgsudvikling, som kendetegner et voksende antal produkter. Ifølge Lars Aarup ser det ud til, at mange nye varer har udsigt til en kortere periode på toppen af salgslisten, inden de bliver udfordret af nye produkter. Derfor skal producenterne efter hans vurdering hele tiden have fokus på, hvordan de kan dreje deres produkt i en retning, som harmonerer bedst muligt med forbrugernes fremtidige ønsker.

Lav fleksible pakningsstørrelser

Lars Aarups anbefalinger bygger på mange års analyser af udviklingen i danskernes indkøbsvaner, og han pegede på, at producenterne er nødt til at forholde sig til, at flere danskere lever alene, og at det derfor giver god mening at arbejde med forskellige pakningsstørrelser.

"Det er en genvej til at tilfredsstille kundernes behov for et mere 'fleksibelt køleskab', hvor der er brug for forskellige pakningsstørrelser.

Det hænger sammen med, at der bliver vi flere singler i Danmark, hvor far og mor den ene uge bor alene og ugen efter har børnene hjemme. Det stiller forskellige krav til emballagen, og Coop har deltaget i et samarbejde med Gl. Estrup og Tulip for at teste emballagetyper med flere rum.

Den type emballageløsninger er ifølge Lars Aarup ideel i forhold til en række friske varer. Det kunne være salat, hvor de fleste forbrugere har oplevet, at de er nødt til at smide de slatne blade ud, som lidt for ofte ender som uspiseligt madspild i bunden af pakningen. Ved at lave en eller flere ekstra svejsninger, kan man opdele salatbakken eller en bakke med kødpålæg i flere portioner, hvilket forlængere levetiden på produktet.

"Men I skal huske på, at set med forbrugernes øjne er emballage ondt, selv om det ofte kan være med til at nedbringe madspildet," sagde Lars Aarup.

Tal fra Coop Analyse viser, at mange forbrugere navigerer uden om varer med mange E-numre, og derfor giver det god mening at arbejde med produkter til 'free from-segmentetf', mener Lars Aarup

Et andet fif fra analysechefen går ud på at udnytte, at flere og flere danskere vælger at spise ude.

"Udespisning vokser kraftigt i disse år, og det er en af de største udfordringer for dagligvarehandlen. Men danskerne er stadig en nation af hjemmekogere, så I skal udvikle produkter, der giver forbrugerne oplevelsen af at spise ude, når de spiser hjemme," sagde Lars Aarup.

Han pegede på sunde varer som en anden genvej til forbrugernes indkøbsnet.

"Hvis I arbejder med sundhed og er i stand til at reducere indholdet af sukker og fedt, så fortæl det."

Det samme gælder i forhold til uønskede E-numre og allergener, hvis fravær ifølge Lars Aarup kan øge købsmotivationen hos en del kunder.

Ifølge Lars Aarup er økologien et must, hvis man vil ind på markedet i bunden af 'den økologiske trappe', men år for år kryber økologien højere op ad trappen. Grafik: Coop Analyse

Coops salgstal viser, at den økologiske bølge har bredt sig til hele landet. Men i takt med at de Ø-mærkede varer er blevet mainstream, står økologi måske ikke helt så højt på forbrugernes dagsorden. Det er blevet noget, som de forventer at finde i enhver dagligvarebutik.

"Hvis jeg skulle lave en ny fødevare, skulle den helt sikkert være økologisk," sagde Lars Aarup, som også opfordrede producenterne til at se på potentialet i plantebaserede varer.

Der er mange forskellige motiver bag forbrugernes køb af lokale varer, viser undersøgelser fra Coop Analyse

Kødfri produkter fylder meget i medierne, men også her handler det om at have styr på proportionerne, mener Lars Aarup.

"Salget af vegetariske varer vokser rigtig meget, men hvis vi kigger på salget af plantefars, så fylder det under en procent af det samlede salg af hakket oksekød. Men plantefars er en ikke substituerbar vare, og hvis ikke vi har den, skifter kunden til en anden butik," sagde han og pointerede, at det i øjeblikket er klimadagsordenen som dominerer.

Det kan aflæses i Coops salg af okse- og svinekød, som er faldet siden 2015, mens fjerkræsalget er vokset i samme periode.

"Udfordringen for mange plantebaserede produkter er, at folk har travlt, når de skal handler på vej hjem fra arbejde, og så vælger de noget, de kender. Så vi skal have opfundet en dansk udgave af gule ærter eller indisk dahl. Kan I knække den nød?" spurgte han de forsamlede producenter.

Flere artikler fra samme sektion

Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere

Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.

22-11-2024 6 minutter Plantebaserede fødevarer

Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig

Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.

22-11-2024 5 minutter Skovbrug og juletræer,   Forbrug,   Miljø

Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S

Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.

22-11-2024 5 minutter Kødproduktion