Annonce

Annonce

En chauffør tanker mælk fra Arla på sin lastbil

Arlas tankbiler kommer i fremtiden til at køre med mere konventionel mælk, da flere økologer har lagt om til at producere mælk til Arlas konventionelle Arla24-brand. Foto: Arla Foods

Arla har vinket farvel til 50 mio. kg øko-mælk

Arla Foods er kommet mere end halvvejen mod målet om at reducere indvejningen af mælk fra de økologiske andelshavere i Danmark.

Mange økologiske mælkeproducenter har fulgt Arlas opfordring til at konverteret til konventionel drift, lyder det fra Arla.

Siden mejerikoncernen i februar annoncerede, at selskabets overproduktion af økologisk mælk var så stor, at Arla sigter mod at reducere indvejningen med helt op mod 100 mio. kg mælk, har selskabet vinket farvel til en årlig indvejning på 50 mio. kg.

Det oplyser Arla Foods til AgriWatch.

Regner man med, at Arla årligt indvejer omkring 500 mio. kg økologisk mælk, så er der med andre ord forsvundet op mod 10 pct. af selskabets økologiske produktion, oplyser mediet, som ikke har været i stand til at få en kommentar om omlægningen fra mejerikoncernen.

Da det i begyndelsen af februar stod klart, at Arla var klar til at skære i den økologiske indvejning, blev beslutningen mødt af advarsler fra Louise Køster, forperson for Økologisk Landsforening:

”Jeg så jo meget hellere, at det gik den anden vej. Arla giver deres leverandører valget, om at de kan lægge tilbage, og forkorter også tilbagelægningstiden fra 12 til 3 måneder (Senere til en enkelt måned, red). Det er bare ærgerligt, at når markedet retter sig - og det gør det, det viser historien - så kan de bønder, der har lagt tilbage, ikke blive økologer igen med hverken 3 eller 12 måneders omlægning,” sagde Louise Køster med adresse til økologireglernes bestemmelse om karensperiode efter tilbagelægning.

Finn Tang, forperson for mælkeudvalget i Økologisk Landsforening ærgrer sig også over tilbagegangen i indvejningen, som han dog forventer vil fade ud.

"Jeg tror, at vi vil se et mindre fald i indvejningen, så tilbagegangen ender nok et sted mellem 50 og 100 mio. kg," siger Finn Tang.

Han forventer, at Arla de kommende to år især vil miste økologer med gamle staldbygninger, som ikke lever op til de nye pladskrav, der træder i kraft i 2025.

"Det er en ret bekostelig affære at ændre staldene, så enten må landmanden reducere antallet af dyr eller helt stoppe den økologiske produktion," siger Finn Tang, som ved, at Arla netop har kontaktet den gruppe økologer, for at forhøre sig om deres planer for fremtiden.

"Men nu ser det heldigvis ud til, at inflationen er på vej ned, så vi må håbe, at forbrugerne vender tilbage til økologien."

Flere artikler fra samme sektion

Dagligvarebutikkerne skal blive bedre til at guide kunderne ind på den grønne vej

Omlægningskonsulent Rikke Grønning brugte workshop under Øko-markdag til at forklare dagligvarekæderne, at de bliver nødt til at reservere meget mere plads til grøntsagerne, hvis butikkerne skal bidrage til at skubbe salget i en retning, som harmonerer bedre med de nye klimakostråd.

13-06-2024 4 minutter

Et besøg i marken gav ny viden og inspiration til storytelling for både køkkener og kæder

Køkkenchefer fra fem ISS-kantiner bidrog med hver deres ret til en økologisk langbordsfrokost under åben himmel, som blev et af dagens højdepunkter, da Økologisk Landsforening afholdt sit eget event i forbindelse med Øko-markdag.

13-06-2024 6 minutter Events

Freshland-konkursbo bliver genåbnet efter afsløringer i dokumentaren 'Den Sorte Svane'

Advokat Nicolai Dyhrs rolle som kurator for konkursboet efter Freshlands konkurs i 2022 fører nu til, at boet bliver genåbnet efter anmodning fra Gældsstyrelsen.

13-06-2024 3 minutter Onlinesalg