Annonce

Annonce

Åbning af den danske stand på BioFach 2019

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) var ved åbningen af den danske stand på BioFach flankeret af Helle Borup Friberg, direktør for Økologisk Landsforening (t.v.) Malene Aaris fra Bio aus Dänemark og Pernille Bundgård, der er markedschef for eksport i Økologisk Landsforening. Foto: Louise Kaad-Hansen

Åbning af den danske fællesstand på BioFach

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) klippede onsdag morgen snoren til den danske fællesstand på BioFach-messen, som i år kan fejre 30 års jubilæum.

“Man bliver altså stolt som dansker og som minister på fødevareområdet, når man står her. Vi er verdensmester i økologi,” sagde miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V), før han onsdag morgen klippede snoren til den danske fællesstand i hal 5 på verdens største økologiske fødevaremesse, BioFach, som ifølge arrangørerne får besøg af flere end 50.000 gæster, inden den lukker på lørdag.

Ministeren roste ved den lejlighed den danske innovationskraft, som har været med til at bane vejen for en dansk øko-eksport, der længe har præsteret to-cifrede vækstrater og allerede i 2017 var tæt på at runde tre mia. kr.

Den danske fællesstand er igen i år arrangeret af Bio aus Dänemark og Økologisk Landsforening, og messeteamet kan se frem til fire travle dage i Tyskland, som er Danmarks vigtigste eksportmarked for økologi.

Vi skal holde fast i væksten

Ifølge Helle Borup Friberg, direktør for Økologisk Landsforening, er den danske fællesstand et godt bevis på den mangfoldighed af innovative kvalitetsvarer, som Danmark er kendt for i udlandet.

”Det er en stærk position at komme fra i en verden, hvor det globale salg af økologi er mere end femdoblet siden år 2000. Den danske øko-eksport bliver ved med at sætte nye rekorder. I 2017 nåede vi knap 3 mia. kr. Det er en stigning på 21 pct., og Tyskland alene står for 42 pct. af den samlede eksport. Den vækst skal vi holde fast i, for behovet for grønne, danske løsninger vil kun vokse i fremtiden, og dansk økologi har potentialet til at blive en styrkeposition for Danmark på linje med grøn energi. Det kræver en ambitiøs og målrettet økologipolitik, der kan skabe forretningsmæssigt afsæt for udviklingen af dansk økologi,” sagde Helle Borup Friberg ved åbningen af den danske stand.

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen klippede snoren og åbnede dermed den danske fællesstand på BioFach. Foto: Louise Kaad-Hansen

ØL-direktøren mindede om, at de fine resultater ikke kommer af sig selv, og at det er vigtigt at holde fast i det unikke og stærkt samarbejde på tværs af hele branchen for at forsvare den danske førerposition.

”Vi skal blive ved med at fortælle de gode historier omkring økologien og fortsat presse på for at positionere dansk økologi internationalt. Økologien spiller ind i de mange grønne trends, og økologien skal forsætte med at være på forkant med forbrugernes forventninger. Bl.a. derfor arbejder vi i Økologisk Landsforening målrettet med at finde gode klimaløsninger for den økologiske produktion,” sagde Helle Borup Friberg, inden hun overrakte saksen til Jakob Ellemann-Jensen, som klippede snoren til den danske stand, hvor de danske udstillere i de kommende dage kæmper om indkøbernes opmærksomhed.

Væksten i den danske økologi-eksport nåede i 2017 op på 2.951 mio. kr. Kilde: Danmarks Statistik

Godt billede på dansk innovationskraft

Ifølge Pernille Bundgård, der er markedschef for eksport i Økologisk Landsforening har de danske producenter gode kort på hånden.

”Danskerne er dem, der køber flest økologiske varer i verden. 13,3 pct. af alle de varer, vi lægger i indkøbskurven, er økologiske. Vi efterspørger også økologi inden for flere og flere varegrupper, og derfor udvikler de danske virksomheder konstant nye, spændende øko-varer, og det har indkøbere fra mange lande fået øje på. Eksportpotentialet er dermed meget stort. Udstillerne på årets BioFach giver et godt billede af den bredde og innovationskraft, der kendetegner dansk økologi,” siger Pernille Bundgård fra Nürnberg.

Flere artikler fra samme sektion

Salget af økologi har stabiliseret sig

Efter et år med fald i salget af økologiske fødevarer viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik, at salget i 2023 har stabiliseret sig. Økologien har, som andre fødevarer, været udfordret af inflation og stigende omkostninger. Men nu ser det ud til at vende.

26-04-2024 3 minutter Detailhandel

Flest sanktioner til gårdsalg af æg

Fødevarestyrelsen har været på stikprøvekontrol hos 198 producenter og æg-pakkerier, der sælger direkte til forbrugere eller lokale butikker. I 9 pct. af besøgene førte kontrollerne til sanktioner.

25-04-2024 2 minutter Kontrol,   Gårdbutikker & direkte salg

Nu kommer der pant på de tyske dåser

EU-parlamentet har i dag vedtaget nye regler som betyder, at der fra 2029 skal opkræves dåsepant i de europæiske lande, hvilket formentlig vil begrænse forureningen med dåser i den danske natur.

24-04-2024 3 minutter Emballage