Annonce

Annonce

Sybille Kyed, Sten Dissing, fødevareminister Jacob Jensen m.fl. står foran en stald hos Mads Helms

Økologisk Landsforening - her med landbrugs- og fødevarepolitisk chef Sybille Kyed t.v. - lancerede sin klimaafgiftsmodel i 2020, men den adskiller sig fra andre ved også at inddrage andre faktorer end blot klimaet. Foto: Uffe Bregendahl

Tænketank tvivler på Økologisk Landsforenings klimamodel

Tænketanken Concito tvivler på effekten af Økologisk Landsforenings forslag til en klimaafgift. Miljøøkonomisk vismand Lars Gårn Hansen vil ikke afvise at bakke op om økologernes model, men savner flere detaljer.

Klimatænketanken Concito er ikke overbevist om, at Økologisk Landsforenings (ØL) forslag til en klimaafgiftsmodel, 'Pris på bæredygtighed', er den rette model at følge, når der skal indføres en CO2-afgift på landbruget. Det siger Concitos cheføkonom, Torsten Hasforth, til Altinget.

”Det svære ved økologernes model er, at det ikke er en model, der er målrettet mod at give klimaeffekter i landbruget. Før man laver en grundlæggende analyse af, hvordan landbruget kommer til at agere i forhold til modellen, og sætter nogle specifikke tal på, er det derfor også meget svært at sige, at det får en klimaeffekt,” siger cheføkonom Torsten Hasforth, som også mener, at modellen er henvendt til mere økologi.

ØL's model fokuserer ikke kun på klimaet, men også andre bæredygtighedsparametre såsom dyrevelfærd, rent drikkevand og biodiversitet. Foreningen foreslår desuden, at i stedet for at oprette en ny administration for afgiften i Danmark, indretter man EU's landbrugsstøtte anderledes, så landmanden modtager mere støtte, jo lavere aftryk og højere dyrevelfærd, denne har, mens det modsatte koster støtte.

Sybille Kyed, landbrugs- og fødevarepolitisk chef i ØL, afviser, at modellen, som blev lanceret i 2020, kun er tilpasset økologisk landbrug.

”Vi har meget bevidst lagt vægt på, at vi har lavet en model for hele landbruget. Det bedriftsbaserede klimaværktøj præmierer enhver teknologi, der kan nedbringe klimaaftrykket, og derfor favoriserer det heller ikke økologerne frem for det konventionelle landbrug. Der er ikke noget i vores model, der favoriserer økologer,” siger Sybille Kyed i et længere interview om modellen til Altinget.

Miljøøkonomisk vismand og professor ved Københavns Universitet Lars Gårn Hansen vil ikke afvise, at vismændene kunne finde på at bakke op om ØL's model. Han mener, det er fornuftigt, at den tager højde for mere end bare klimaet, men han efterlyser flere detaljer i planen, så man kan vurdere de samfundsmæssige omkostninger af den.

Flere artikler fra samme sektion

Ny EU-rapport konkluderer, at omlægning til økologi er en klimagevinst

Omlægningen til mere økologi kan reducere klimaaftrykket fra EU's landbrug med flere millioner ton CO2e hvert år, viser en beregning fra EU-Kommissionen.

28-11-2024 4 minutter Klima,   EU

Forskere vil undersøge mulig sammenhæng mellem pesticider og Alzheimers

Med mere end tre årtiers data fra 5.000 personer vil amerikanske forskere nu undersøge, om der er en sammenhæng mellem eksponeringen for bl.a. pesticider og udviklingen af demenssygdomme som Alzheimers.

27-11-2024 3 minutter Pesticider,   Forskning

Engang vidste de, hvornår og hvor længe regnen faldt. Sådan er det ikke længere

At øge jordens frugtbarhed ved at udbrede økologiske metoder er et centralt komponent i Økologisk Landsforenings projektarbejde i Østafrika. Men nye vejrmønstre med højere temperaturer, længere tørketider og kraftigere nedbør gør, at metoderne holder hårdt.

26-11-2024 9 minutter Ulandsarbejde,   Klima,   Udland