Annonce
Annonce
En ny undersøgelse viser, at forbrugere fravælger de mere klimabelastende fødevarer, hvis de vha. en mærkning kan finde et mere grønt alternativ. Foto: Colourbox
Studie finder sammenhæng mellem økologi og lavere kræftrisiko
Der er fundet en sammenhæng mellem indtag af økologiske fødevarer og en lavere forekomst af visse kræfttyper
Franske forskere har i et nyt studie fundet en sammenhæng mellem et højt forbrug af økologiske fødevarer og en lavere forekomst af non-Hodgkin lymfom og brystkræft efter overgangsalderen.
Studiet er baseret på oplysninger fra 68.946 frivillige, som i 2009 skulle svare på, hvor ofte de spiser 16 økologiske madvarer, samt oplyse deres indkomst, motions- og solvaner. De blev herefter inddelt i fire kategorier ud fra deres vaner og interviewet igen i 2016; i mellemtiden havde 1.340 af de medvirkende fået kræft.
Forskerne kunne således se, at gruppen, der havde det højeste økologiforbrug generelt havde 73 pct. lavere risiko for non-Hodgkin lymfom og 21 pct. lavere risiko for brystkræft efter overgangsalderen.
Ingen forklaring på årsagen
Studiet påviser dog ingen årsagssammenhæng, og ifølge Lars Ove Dragsted, professor ved Sektion for Klinisk og Forebyggende Ernæring ved Københavns Universitet, kan man ikke konkludere, at det er økologien, som har modvirket kræften.
"Der er 100 mulige forklaringer, men i al almindelighed finder man lavere kræftrisiko hos personer, der er mere sundhedsbevidste og har tiden og overskuddet til det," skriver han i en mail til Økologisk.
Han mener, at studiet havde været stærkere, hvis man havde målt pesticidrester i prøver fra deltagerne, men at selv det ikke havde været nok til at sandsynliggøre en årsagssammenhæng.
"Undersøgelsen er stadig interessant og lægger op til at gennemføre mere grundige undersøgelser af den fundne association," tilføjer han.
Studiet er publiceret i tidsskriftet JAMA Internal Medicine.
Flere artikler fra samme sektion
Det er næsten lige blevet reddet, men nu er Det Økologiske Spisemærke igen i farezonen
Spisemærket, der angiver et køkkens andel af økologi, blev sidste år reddet på målstregen. Socialdemokratiet sagde, at det var vigtigt for partiet. Alligevel er mærket nu igen i fare for at forsvinde, da regeringen ikke har prioriteret at finde midler til det.
Skolemad er på finansloven
Danmark følger nu i sporet på en række andre lande og vil afprøve en ordning med offentligt finansieret skolemad. Det er dog ikke alle folkeskoleelever, der i første omgang bliver en del af forsøget.
EU er tæt på at udskyde lov, der skal forhindre skovrydning
EU's varslede anti-skovrydningslov skal træde i kraft inden nytår, men nu vil et flertal have udskudt loven, og Ministerrådet bakker op. Desuden vil et flertal ændre det oprindelige lovforslag, men modstandere frygter, at det vil skabe et smuthul.