Annonce

Annonce

Studie finder sammenhæng mellem økologi og lavere kræftrisiko

Der er fundet en sammenhæng mellem indtag af økologiske fødevarer og en lavere forekomst af visse kræfttyper

30. oktober 2018
Læsetid: 2 minutter
Bord med mange forskellige grøntsager

En ny undersøgelse viser, at forbrugere fravælger de mere klimabelastende fødevarer, hvis de vha. en mærkning kan finde et mere grønt alternativ. Foto: Colourbox

Franske forskere har i et nyt studie fundet en sammenhæng mellem et højt forbrug af økologiske fødevarer og en lavere forekomst af non-Hodgkin lymfom og brystkræft efter overgangsalderen. 


Studiet er baseret på oplysninger fra 68.946 frivillige, som i 2009 skulle svare på, hvor ofte de spiser 16 økologiske madvarer, samt oplyse deres indkomst, motions- og solvaner.  De blev herefter inddelt i fire kategorier ud fra deres vaner og interviewet igen i 2016; i mellemtiden havde 1.340 af de medvirkende fået kræft.

Forskerne kunne således se, at gruppen, der havde det højeste økologiforbrug generelt havde 73 pct. lavere risiko for non-Hodgkin lymfom og 21 pct. lavere risiko for brystkræft efter overgangsalderen.

Ingen forklaring på årsagen 

Studiet påviser dog ingen årsagssammenhæng, og ifølge Lars Ove Dragsted, professor ved Sektion for Klinisk og Forebyggende Ernæring ved Københavns Universitet, kan man ikke konkludere, at det er økologien, som har modvirket kræften. 

"Der er 100 mulige forklaringer, men i al almindelighed finder man lavere kræftrisiko hos personer, der er mere sundhedsbevidste og har tiden og overskuddet til det," skriver han i en mail til Økologisk.

Han mener, at studiet havde været stærkere, hvis man havde målt pesticidrester i prøver fra deltagerne, men at selv det ikke havde været nok til at sandsynliggøre en årsagssammenhæng. 

"Undersøgelsen er stadig interessant og lægger op til at gennemføre mere grundige undersøgelser af den fundne association," tilføjer han.


Studiet er publiceret i tidsskriftet JAMA Internal Medicine.

Flere artikler fra samme sektion

»Alarmerende«: PFAS-stof er fundet i vin på tværs af Europa, og mængderne stiger støt

TFA, der bl.a. stammer fra pesticider, er fundet i vin fra flere europæiske lande - især i vin produceret efter 2010. "Vi indtager sandsynligvis betydeligt mere TFA gennem vores kost end tidligere antaget," siger miljøkemikeren bag studiet.

24-04-2025 6 minutter PFAS,   Pesticider,   Vin

Økologisk bedrift er centrum i ny sag om byggeaffald i jorden

Flere tusinde ton jord er blevet læsset af på en mark i Nordsjælland. Hensigten var at gøre jorden mere dyrkbar, men siden har både borgere og myndigheder fundet affald i jorden.

23-04-2025 6 minutter Miljø

Oksekød er uforeneligt med en bæredygtig kost, viser ny beregning fra DTU

Selv moderate mængder af oksekød i kosten overskrider de planetære grænser, viser et nyt studie fra DTU. Til gengæld kan andre typer kød godt indgå i en bæredygtig kost - bare ikke i for store mængder.

22-04-2025 6 minutter Forskning,   Bæredygtighed