Annonce

Annonce

Organisationer klager til EU over Danmarks miljøpolitik

Den massive iltsvind i vandmiljøet og manglende politiske indsats får nu flere grønne organisationer til at klage til EU.

09. oktober 2023
Læsetid: 3 minutter
Algeforurenet vandløb

Det danske farvand har i september været ramt af det værste iltsvind i 20 år, og det samlede areal berørt af iltsvind i de indre danske farvande er steget markant siden 2010. Foto: Colourbox

Trods mange års politiske løfter om at nedbringe kvælstofudledningen og styrke det danske vandmiljø, er det svært at få øje på bedring. De seneste tal viser, at udledningen har været nogenlunde konstant fra 2012 til 2021, og det tyder således ikke på, at regeringens nye vandområdeplaner kommer til at sikre, at Danmark lever op til EU's Vandrammedirektiv om at sikre god økologisk tilstand i vandmiljøet senest i 2027.

Derfor har Danmarks Naturfredningsforening, Greenpeace, Rådet for Grøn Omstilling og Danmarks Sportsfiskerforbund nu henvendt sig til EU, i håb om at EU-Kommissionen vil sikre, at Danmark lever op til reglerne på området.

Foreningerne vurderer, at det manglende fald i udledningen af kvælstof strider imod formålet med Nitratdirektivet, som har til formål at nedbringe vandforurening forårsaget eller fremkaldt af nitrat. De vurderer også, at den manglende indsats strider imod Vandrammedirektivet, Habitatdirektivet og havrammestrategidirektivet.

“Vi har år efter år råbt op om problemerne med kvælstofforurening fra landbruget, der ødelægger livet i vores havmiljø. En ny undersøgelse viser, at fiskene simpelthen forsvinder på grund af de ringe økosystemer, og det går fra skidt til værre. De vandplaner, som den danske regering netop har lagt frem, er fuldstændig utilstrækkelige i forhold til at sikre et rent havmiljø, og derfor går vi nu til EU, i håb om at politikerne kan blive presset til at handle,” siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Værste iltsvind i to årtier

Det danske farvand har i september været ramt af det værste iltsvind i 20 år, og det samlede areal berørt af iltsvind i de indre danske farvande er steget markant siden 2010.

Forholdene midt i september var meget kritiske for især bundlevende dyr, fisk og planter. I de hårdest ramte områder - Limfjorden, Mariager Fjord, det sydlige Lillebælt, de sydøstjyske fjorde, Det Sydfynske Øhav og Femern Bælt - søger dyr og fisk væk, men fastsiddende dyr såsom orme og muslinger samt dem, som ikke kan flytte sig hurtigt nok, dør.

"År for år breder alger og iltsvind sig i vores kystnære farvande. Havet og alt der lever deri er millimeter fra en fatal knock out. Alligevel har Danmark sendt en plan til EU, hvor man har udskudt beslutningen om, hvordan man vil nå målet om god økologisk tilstand i vores vandmiljø. Det er ganske enkelt uholdbart og naivt at tro, at problemerne kan løses i sidste øjeblik,” siger Torben Kaas, formand for Danmarks Sportsfiskerforbund.

Miljøstyrelsen og Aarhus Universitet har beregnet, at Danmark skal nedbringe kvælstofudledningen fra de nuværende 56.300 ton om året til ca. 38.400 ton om året.

Flere artikler fra samme sektion

Ny teknologi skal give 50 pct. mere grøn gas fra biogasanlæg

Aarhus Universitet har netop modtaget en millionbevilling til at udvikle og bygge en prototype på en ny biogas-teknologi, der gør det muligt at opskalere ganske betragteligt på både eksisterende og nye biogasanlæg.

25-04-2025 4 minutter Biogas,   Forskning

Miljøministeren vil ikke vente på EU-vurdering af PFAS-pesticider

Pesticidbranchen opfordrer Magnus Heunicke til at afvente EU's revurering af PFAS-pesticider, men miljøministeren afviser og kræver hurtig handling fra branchen. Kartoffelavlere gruer for produktionen, hvis de mister adgang til PFAS-pesticider.

25-04-2025 2 minutter PFAS,   Pesticider,   Politik,   Kartofler

»Alarmerende«: PFAS-stof er fundet i vin på tværs af Europa, og mængderne stiger støt

TFA, der bl.a. stammer fra pesticider, er fundet i vin fra flere europæiske lande - især i vin produceret efter 2010. "Vi indtager sandsynligvis betydeligt mere TFA gennem vores kost end tidligere antaget," siger miljøkemikeren bag studiet.

24-04-2025 6 minutter PFAS,   Pesticider,   Vin