Annonce

Annonce

Dronefoto af økologiske marker

I 2017 fremhævede Teknologirådet, at der er planer for 140 pct. af Danmarks areal, og presset på arealerne er kun blevet større siden da. Foto: Uffe Bregendahl

Online-platform får overhaling med millionbevilling

Den populære offentlige platform opgraderes for et millionbeløb til at blive mere brugervenlig, efter at den har introduceret en række nye funktioner og rundet 100.000 brugere.

Gennem mere end ti års eksistens er Danmarks Arealinformation blevet den centrale offentlige platform, hvor myndighederne sikrer fri adgang til data om Danmarks arealer, og nu kan alle, der søger information på siden, se frem til forbedringer.

Stat, kommuner og regioner har nemlig gennem Danmarks Miljøportal besluttet at afsætte et millionbeløb til opgradering af platformen, så den bliver mere brugervenlig. Det skriver Danmarks Miljøportal i en pressemeddelelse.

Allerede i 2017 fremhævede Teknologirådet, at der er planer for 140 pct. af Danmarks areal, og presset på arealerne er kun blevet større siden da.

"Interessen for danske arealer har aldrig været større. I tråd med Aarhus Konventionen arbejder vi løbende på at forbedre adgangen til information om de danske arealer og miljø for borgere, myndigheder og erhvervslivet – både i nutid og historisk," siger Nils Høgsted, sekretariatsleder i Danmarks Miljøportal.

Den planlagte opgradering kommer, samtidig med at platformen har syvdoblet antallet af informationer, som brugerne kan tilføje på de arealer, de arbejder med. 

Vigtigt med centrale data

Kommunerne er en af de mange brugere af Danmarks Arealinformation, der glæder sig over opgraderingen.

"Data skaber kun værdi, hvis de bliver brugt. Derfor skal det være så nemt som muligt at finde de data, man har brug for. For kommunerne er det en stor hjælp at kunne finde egne og andre myndigheders arealdata samlet på ét sted," siger Sara Røpke, Kontorchef i Center for Klima og Erhverv hos Kommunernes Landsforening.

Med tanke på de udfordringer, der er fremhævet af Teknologirådet og flere andre, påpeger Miljøstyrelsen vigtigheden af et centralt datagrundlag. 

"Lettilgængelige arealdata er afgørende for at sikre, at vi bruger vores arealer bedst muligt, og skaber synergi mellem de mange konkurrerende formål. Danmarks Arealinformation spiller en afgørende rolle som et fælles referencepunkt, der skaber værdi af data, og understøtter den grønne omstilling," siger Lars Møller Christiansen, vicedirektør i Miljøstyrelsen.

Danmarks Miljøportal forventer, at de første brugere til at benytte den nye brugerflade for Danmarks Arealinformation kan lukkes ind allerede i oktober i år. Den gamle version vil dog stadig være tilgængelig i en overgangsperiode på seks måneder.

Flere artikler fra samme sektion

EU-Kommissionen trækkes i retten for løftebrud på dyrevelfærdsområdet

Et borgerinitiativ, som skulle bringe landbrugets dyr ud af burene så længe ud til at blive hørt af EU-Kommissionen. Nu har en gruppe dyreforkæmpere imidlertid lagt sag an mod kommissionen og anklaget den for at bryde sit løfte om at udfase og forbyde bure i landbruget.

19-04-2024 3 minutter EU,   Dyrevelfærd

Folketinget øremærker flere millioner til økologi

Et politisk flertal har netop fordelt ca. fem mia. kr. til indsatser for natur, klima og havmiljø - heriblandt er flere millioner øremærket økologien.

15-04-2024 3 minutter Politik

Regeringen anerkender, at der mangler viden om, hvordan klimamiddel i foderet påvirker dyrevelfærden

Forskere er uenige om risikoen for dyrevelfærden ved at tilsætte Bovaer i foderet, men der er enighed om, at det faktisk ikke er undersøgt. Regeringen har anerkendt den manglende viden, viser et dokument sendt til EU. Alligevel vil regeringen stadig bruge 700 mio. kr. på Bovaer.

11-04-2024 5 minutter Dyrevelfærd,   Klima,   Politik,   Kvæg