Annonce

Annonce

Dronefoto af økologiske marker

I 2017 fremhævede Teknologirådet, at der er planer for 140 pct. af Danmarks areal, og presset på arealerne er kun blevet større siden da. Foto: Uffe Bregendahl

Online-platform får overhaling med millionbevilling

Den populære offentlige platform opgraderes for et millionbeløb til at blive mere brugervenlig, efter at den har introduceret en række nye funktioner og rundet 100.000 brugere.

Gennem mere end ti års eksistens er Danmarks Arealinformation blevet den centrale offentlige platform, hvor myndighederne sikrer fri adgang til data om Danmarks arealer, og nu kan alle, der søger information på siden, se frem til forbedringer.

Stat, kommuner og regioner har nemlig gennem Danmarks Miljøportal besluttet at afsætte et millionbeløb til opgradering af platformen, så den bliver mere brugervenlig. Det skriver Danmarks Miljøportal i en pressemeddelelse.

Allerede i 2017 fremhævede Teknologirådet, at der er planer for 140 pct. af Danmarks areal, og presset på arealerne er kun blevet større siden da.

"Interessen for danske arealer har aldrig været større. I tråd med Aarhus Konventionen arbejder vi løbende på at forbedre adgangen til information om de danske arealer og miljø for borgere, myndigheder og erhvervslivet – både i nutid og historisk," siger Nils Høgsted, sekretariatsleder i Danmarks Miljøportal.

Den planlagte opgradering kommer, samtidig med at platformen har syvdoblet antallet af informationer, som brugerne kan tilføje på de arealer, de arbejder med. 

Vigtigt med centrale data

Kommunerne er en af de mange brugere af Danmarks Arealinformation, der glæder sig over opgraderingen.

"Data skaber kun værdi, hvis de bliver brugt. Derfor skal det være så nemt som muligt at finde de data, man har brug for. For kommunerne er det en stor hjælp at kunne finde egne og andre myndigheders arealdata samlet på ét sted," siger Sara Røpke, Kontorchef i Center for Klima og Erhverv hos Kommunernes Landsforening.

Med tanke på de udfordringer, der er fremhævet af Teknologirådet og flere andre, påpeger Miljøstyrelsen vigtigheden af et centralt datagrundlag. 

"Lettilgængelige arealdata er afgørende for at sikre, at vi bruger vores arealer bedst muligt, og skaber synergi mellem de mange konkurrerende formål. Danmarks Arealinformation spiller en afgørende rolle som et fælles referencepunkt, der skaber værdi af data, og understøtter den grønne omstilling," siger Lars Møller Christiansen, vicedirektør i Miljøstyrelsen.

Danmarks Miljøportal forventer, at de første brugere til at benytte den nye brugerflade for Danmarks Arealinformation kan lukkes ind allerede i oktober i år. Den gamle version vil dog stadig være tilgængelig i en overgangsperiode på seks måneder.

Flere artikler fra samme sektion

EU-Kommissionen vil tillade glyphosat i mindst 10 år endnu

Venstre håber, at tilladelsen til at bruge glyphosat bliver forlænget, mens SF og Enhedslisten er imod. EU-agenturet Efsa vurderer, at der ikke er uacceptable risici ved glyphosat, men erkender en risiko for pattedyr og manglende viden på en række områder.

20-09-2023 3 minutter Pesticider,   EU,   Miljø

Efter endnu en forulykket grisetransport vil Dyrenes Beskyttelse nu have handling

Seks forulykkede grisetransporter i år får nu Dyrenes Beskyttelse til at efterlyse en kortlægning og analyse af ulykkerne tungt lastede dyretransporter. Organisationen spekulerer i, om lastbilerne er for høje.

19-09-2023 3 minutter Dyrevelfærd

Minister tager til Bruxelles for at få ryddet op i regeljunglen

Fødevareminister Jacob Jensen har sat sig for at forenkle reglerne for landbruget og fødevarevirksomheder. Mandag rejste han til Bruxelles for at tage emnet op i EU.

18-09-2023 3 minutter Politik,   EU