Annonce

Annonce

Økologi skal være nyt speciale på landbrugsskolerne

Det faglige udvalg for landbrugsuddannelsen har besluttet, at den fremover skal styrke elevernes fokus fokus på økologi, bæredygtighed og klima.

29. september 2021
Læsetid: 2 minutter
To landmænd står og studerer en majsafgrøde

Det økologiske speciale forventes at være køreklart fra 2023 - først skal forløbet udmøntes i samarbejde med bl.a. landbrugsskolerne og herefter godkendes af Rådet for Erhvervsrettede Uddannelser (REU) og til sidst af undervisningsministeren. Modelfoto: Colourbox

Fokus på bæredygtighed og klima har aldrig været større, og derfor har det faglige udvalg for landbrugsuddannelsen netop besluttet, at økologi skal oprettes som speciale på landbrugsskolerne. Det skriver landbrugsavisen.dk.

Økologi har ikke før været et speciale på uddannelsen, da de studerende hidtil har haft muligheden for at vælge tre af følgende specialer: Planter, husdyr og jordbrugsmaskinfører. Det har betydet, at studerende, der har ønsket at blive økologer, eksempelvis har skullet tage sprøjtecertifikat på lige fod med andre studerende.

Af samme årsag har man ikke hidtil kunnet få titlen som faglært økolog, og både Økologisk Landsforening og Landbrug & Fødevarers Økologisektion har længe ønsket oprettelsen af en øko-linje.

"Bæredygtighed og klima skal gennemsyre uddannelsen fra start til slut - det skal ind alle steder. Det er vigtigere end nogensinde, at eleverne på landbrugsskolerne bliver klædt på til de kæmpe forandringer, der er en del af at være i erhvervet. De skal være forandringsparate, og vi skal ind og gøre uddannelsen bredere, også af hensyn til en bredere rekruttering af elever", siger viceformand i Landbrug & Fødevarer, Lone Andersen, der er formand for det faglige udvalg, til landbrugsavisen.dk.

Rasmus Vestergaard, der er økologisk landmand og politiker for Enhedslisten, blev selv uddannet for 10 år siden og måtte lære at sprøjte, da bekendtgørelsen var konventionel. Han kalder det "fantastisk", at det politiske pres nu har givet resultater.

Specialet forventes at være køreklart fra 2023 - først skal forløbet udmøntes i samarbejde med bl.a. landbrugsskolerne og herefter godkendes af Rådet for Erhvervsrettede Uddannelser (REU) og til sidst af undervisningsministeren.

Det er ikke givet, at samtlige landbrugsskoler kommer til at udbyde det økologiske speciale, da det også afhænger af, om de har elevgrundlaget til det. Lone Andersen håber dog, at det nye speciale vil give flere skoler incitament til at styrke deres fokus på økologi og dermed kunne rekruttere bredere.

Flere artikler fra samme sektion

Økologisk Landsforening har fået nyt forpersonskab

Bestyrelsen i Økologisk Landsforening har nu konstitueret sig. Den består af seks medlemmer, og en ny næstforperson.

04-04-2025 1 minutter Økologisk Landsforening

Ny politisk aftale skal styrke beskyttelsen af drikkevandet

Et bredt politisk flertal har indgået en aftale om at afsætte 190 mio. kr. i perioden 2026-2027 til beskyttelse af det danske drikkevand. Midlerne skal fordeles via Drikkevandsfonden, som blandt andet støtter omlægning til økologi og skovrejsning.

03-04-2025 3 minutter Drikkevand,   Politik

Efterspørgslen på økologi stiger - men arealet har lige taget det største dyk i 20 år

Sidste år bød på den største årlige tilbagegang i det økologiske areal siden 2004-2005. Det sker dog, samtidig med at efterspørgslen på økologi er stigende. Minister ærgrer sig over udviklingen.

03-04-2025 4 minutter Statistikker,   Forbrug