Annonce

Annonce

OECD kritiserer EU's landbrugsstøtte: Den grønne omstilling er gået i stå

OECD foreslår i en ny rapport, at EU nedskalerer den passive arealstøtte og i stedet målretter landbrugsstøtten til de landmænd, der bidrager til samfundsgoder såsom klima- og naturtiltag.

11. oktober 2023
EU
Læsetid: 3 minutter
EU-politikere sidder i parlamentet

EU's landbrugsstøtte bør i højere grad belønne landmænd, der bidrager positivt til fx biodiversiteten, frem for blot at give et fast beløb per hektar jord man ejer. Foto: Edda Dietrich/flickr/CC BY SA-2.0

I mange EU-lande er det gået tilbage for biodiversiteten, udledningen af drivhusgasser er fortsat for høj, og presset på vandmiljøet fortsætter ufortrødent. Det er nogle af de kritikpunkter, som fremføres i en ny rapport fra OECD om EU's landbrugspolitik.

OECD, der er et økonomisk samarbejdsforum mellem 38 lande, konkluderer i rapporten, at den grønne omstilling i EU's landbrug nærmest er gået i stå trods de høje ambitioner, og det kalder på ændringer i landbrugsstøtten.

En af årsagerne til den dybe kløft mellem høje ambitioner og manglende resultater er ifølge analysen, at den politiske proces som regel trækker i langdrag, når landene skal nå til enighed om CAP'en. Det ender med for mange kompromisser, der giver landene for stor fleksibilitet, og så forsvinder incitamentet til at gøre landbruget mere bæredygtigt. En landbrugsstøtte, der er mere målrettet grønne tiltag, vil kunne afhjælpe dette, mener OECD.

Anbefalingen lyder derfor, at EU reducerer den passive arealstøtte og i højere grad gør landbrugsstøtten afhængig af, hvilke samfundsgoder den enkelte landmand bidrager med, eksempelvis i form af klimavenlige eller biodiversitetsgavnlige tiltag.

"De seneste 60 år har EU's landbrug udvidet sin produktion og samtidig omstillet den fra en vækstmodel baseret på intensivering til en, der er drevet af vækst i produktiviteten takket være teknologi og effektiviseringer. Ikke desto mindre har den langsigtede vækst i produktiviteten i EU været svagere end i andre OECD-lande. I mange EU-lande er biodiversiteten gået tilbage, udledninger af drivhusgasser er fortsat med at stige og presset på vandet er ikke blevet mindre. På trods af en styrket indsats med nye og mere målrettede tiltag samt øget finansiering har man ikke opfyldt forventningerne på miljøområdet," står der i rapporten.

OECD anerkender, at EU har gjort fremskridt med de grønne tiltag i CAP'en det seneste årti, men nævner, at den faste støtte stadig udgør næsten 25 pct. af det samlede støttebudget. EU bør ikke helt afskaffe den faste støtte - den bør dog udelukkende målrettes lavindkomstlandbrug, som rent faktisk har brug for den.

Rapporten peger desuden på, at årtiers intensivering af landbruget har skadet både miljøet og klimaet, så fremtidig produktivitet bør ske på basis af en mere bæredygtig strategi, bl.a. bør CAP'en finansiere efteruddannelse inden for bæredygtighed og styrke udviklingen og brug af mere innovative løsninger.

Flere artikler fra samme sektion

Ny politisk aftale skal styrke beskyttelsen af drikkevandet

Et bredt politisk flertal har indgået en aftale om at afsætte 190 mio. kr. i perioden 2026-2027 til beskyttelse af det danske drikkevand. Midlerne skal fordeles via Drikkevandsfonden, som blandt andet støtter omlægning til økologi og skovrejsning.

03-04-2025 3 minutter Drikkevand,   Politik

Efterspørgslen på økologi stiger - men arealet har lige taget det største dyk i 20 år

Sidste år bød på den største årlige tilbagegang i det økologiske areal siden 2004-2005. Det sker dog, samtidig med at efterspørgslen på økologi er stigende. Minister ærgrer sig over udviklingen.

03-04-2025 4 minutter Statistikker,   Forbrug

Kolding, Randers og Odense er blandt de områder, som gerne skulle se en effekt af Miljøministeriets nye krav til spildevand

16 fjorde og kystvande skal mærke en positiv effekt af, at Miljøministeriet netop har fastlagt konkrete initiativer, der skal nedbringe udledningen af kvælstof fra spildevand. 22 kommuner bliver berørt af de skrappere krav til rensningsanlæggene.

02-04-2025 4 minutter Miljø,   Politik