Annonce
Annonce
Puljerne i drikkevandsfonden kan søges efter først-til-mølle-princippet, og begge puljer forventes at lukke for ansøgninger den 14. oktober 2022. Foto: Colourbox
Millionpuljer til beskyttelse af drikkevandet kan ansøges nu
Drikkevandsfonden åbner torsdag for ansøgere, der ønsker at søge støtte til beskyttelse af grundvandet.
Kommuner, vandselskaber og private brøndejere kan fra torsdag søge penge til at beskytte drikkevandet bedre. Den ene pulje går til at sløjfe såkaldte spøgelsesbrønde, mens den anden pulje skal bruges til at opkøbe jord, hvor der for eksempel kan plantes skov.
"Vores drikkevand er en livsvigtig, men også sårbar naturressource. Der skal ikke være tvivl om, at vi har en politisk opgave i at sikre, at vi også i fremtiden har noget af verdens reneste drikkevand, så de næste generationer får glæde af det," siger miljøminister Lea Wermelin (S).
Den største af de to puljer kan benyttes af kommuner og vandselskaber, hvorfra pengene blandt andet kan bruges til at opkøbe jord, rejse skov samt til etablering af lysåben natur. Der kan også gives tilskud til at betale landmænd for ikke at bruge sprøjtemidler.
Først til mølle
Den anden pulje kan udover kommuner og vandselskaber også ansøges af private brøndejere, der har en spøgelsesbrønd, der ikke er lukket ansvarligt. Ved at sørge for korrekt aflukning af brøndene, kan risikoen for grundvandsforurenelse mindskes.
"Vi skal ikke have åbne ubenyttede brønde og boringer til at stå rundt om i landet. De kan desværre være en kilde til forurening af vores drikkevand. Nu giver vi en økonomisk håndsrækning, så der kan skrues op for tempoet med at lukke dem forsvarligt i hele landet," siger miljøminister Lea Wermelin.
Det er en betingelse for begge puljer, at projektområderne eller boringerne ligger inden for et indvindingsopland til en almen vandforsyning eller inden for et område med særlige drikkevandsinteresser.
Puljerne kan søges efter først-til-mølle-princippet, og begge puljer forventes at lukke for ansøgninger den 14. oktober 2022. Ansøgerne forventes at få besked om, at de får penge til deres projekter senest den 31. december 2022.
De to puljer er en del af Finanslov 2022. Her er der afsat 170 mio. kr. til drikkevandsfonden.
Flere artikler fra samme sektion
Professor: Økologien når ikke fordoblingsmålet uden mere græs og biogas
Danmark skal fordoble det økologiske landbrugsareal inden 2030, og der er kun een vej frem, lyder det fra ny professor på Aarhus Universitet, der i årtier har forsket i biogas, kvælstof og landbrug.
Året der gik i Økologisk Landsforening
Særligt den grønne trepartsaftale står stærkt i bevidstheden, når man ser tilbage på 2024, og der er både gode og dårlige aspekter i aftalen, skriver Sybille Kyed, som her opremser nogle af de vigtigste politiske kampe - og sejre - for Økologisk Landsforening det forgangne år.
Utålmodighed på Gram Slot, konventionelle bananer sneg sig tilbage og glyphosat fundet i sæd: Her er de mest læste artikler i 2024
Det var især artikler om pesticider og en om Økologisk Landsforenings nye repræsentantskab og bestyrelse, der var populære blandt økonu.dk's læsere i det forgangne år.