Annonce

Annonce

En traktor kører over en mark, mens den sprøjter med pesticider

Forskere analyserede over 300 prøver af det øvre jordlag for 76 forskellige pesticider og fandt rester fra 43 af midlerne. Foto: Colourbox

Masser af landbrugsjord er fyldt med pesticidrester

Forskere har fundet rester af pesticider i 83 pct. af al testet landbrugsjord fra EU. Glyfosat var et af de hyppigst fundne midler.

Landbrugsjorden i EU indeholder rester af en lang række sprøjtegifte i forskellige kombinationer. 

I forbindelse med to EU-støttede forskningsprojekter, 'iSQAPER' og 'RECARE', har forskere undersøgt 317 prøver af det øvre jordlag indsamlet i 2015 fra 11 forskellige EU-lande. De analyserede jorden for 76 forskellige pesticider og fandt rester fra 43 af midlerne. Det skriver det videnskabelige medie phys.org.

"Dette studie viser, at forekomsten af forskellige pesticidrester i jorden er reglen frem for undtagelsen," skriver forskerne.

I alt var der pesticidrester i 166 forskellige kombinationer i 83 pct. af den testede jord. De hyppigst forekommende midler var bl.a. aktivstoffet glyfosat, dichlorodiphenyltrichloroethane, som blev forbudt i EU i 1986, og de bredspektrede svampemidler  boscalid, epoxiconazol og tebuconazol.

Fundet får endnu en gang forskere til at sætte spørgsmålstegn ved de gældende grænseværdier.

"For at få et pesticid godkendt på markedet skal det kun testet på fem jorddyr og to bakteriegrupper. Men i jorden har vi over én mio. arter. De er ikke testet for effekten fra pesticiderne. Så man tester rent faktisk på langt under én pct. Derudover er de forskellige kombinationer af pesticider i jorden ikke testet. Forskellige pesticider kan interagere i jorden, og sammen kan de få en synergieffekt på andre. Ingen ved det," siger professor Violette Geissen, projektkoordinator ved det hollandske Wageningen University.

Kilde: 'Pesticide residues in European agricultural soils – A hidden reality unfolded', Science of the Total Environment (2019)
Kilde: 'Pesticide residues in European agricultural soils – A hidden reality unfolded', Science of the Total Environment (2019)

Forskerne vurderer, at der er risiko for, at forekomsten af pesticidrester faktisk kan være endnu højere, eftersom de ikke testede for alle midler, der er tilladt i EU.

Forskerne mener, at jordforureningen med pesticidrester bør indgå i vurderingen af jordens kvalitet, og de påpeger, at der ikke er nogen EU-lov, der sætter standarder for restindholdet af pesticider. Det er ifølge dem problematisk, fordi den potentielle skadesvirkning ved de mange pesticidkombinationer er ukendt.

"Desværre er der ingen tilstrækkelige politikker på plads til at beskytte jorden eller til at bekæmpe og udbedre denne skjulte trussel," skriver de.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Science of the Total Environment.

Flere artikler fra samme sektion

Danmark er langt fra EU's klimamål, så vismand vil indfase klimaafgiften hurtigere

Nye tal viser, at uden yderligere tiltag vil Danmark mangle at reducere adskillige millioner ton CO2 for at leve op til EU's krav for ikke-kvotesektoren. Vismand mener, det nødvendiggør, at CO2-afgift indfases hurtigere.

26-05-2023 5 minutter Klima

Fødevareministeren besøgte ny 'barselsstald' hos økologisk mælkeproducent

Nye regler for dyrevelfærd i landbruget skal forhandles på plads, og Økologisk Landsforening havde derfor inviteret fødevareministeren på besøg hos en stor økologisk mælkeproducent. Her arbejdes der på at give kalven mere tid med sin mor inden fravænning.

26-05-2023 5 minutter Dyrevelfærd,   Politik

Pesticider presser viben og sanglærken: »De skadelige effekter gælder over hele Europa«

Ny undersøgelse på tværs af Europa konkluderer, at intensiveringen af landbruget er den største årsag til, at adskillige fuglearter over hele kontinentet er i drastisk tilbagegang.

26-05-2023 5 minutter Natur,   Biodiversitet,   Forskning