Kun ét land i verden kan forsyne sig selv helt med fødevarer
International handel med fødevarer og samarbejde er afgørende for en sund og bæredygtig kost, men mange lande er dybt afhængige af ét andet land, hvilket gør dem særligt sårbare, hvis det pågældende land pludselig ikke kan levere til dem.

Journalistik er ikke gratis. Økologisk Nu bliver drevet med hjælp fra Økologisk Landsforenings medlemmer. Vil du bidrage til vores journalistiske arbejde, kan du blive medlem af foreningen. Så støtter du samtidig foreningens arbejde for mere og bedre økologi.
Kun ét ud af 186 lande kan bryste sig af at være fuldt selvforsynende med fødevarer og er dermed ikke afhængig af import for at brødføde sine indbygger. Alle andre lande risikerer at blive ramt i en eller anden grad på fødevareforsyningen, hvis andre lande, de handler med, rammes af eksempelvis krig eller naturkatastrofer.
Det lille land Guyana, der ligger i Sydamerika, er det eneste land, som ifølge et nyt studie er i stand til at forsyne alle sine borgere (godt 800.000) med fødevarer fra syv forskellige kategorier: frugter, grøntsager, mejeriprodukter, fisk, kød, plantebaserede produkter og stivelsesholdige varer.
Bag studiet står forskere fra University of Göttingen i Tyskland og University of Edinburgh i Skotland, der analyserede fødevareproduktionen i de 186 lande.
Seks lande opfylder nul kategorier
Kina og Vietnam er tæt på også at kunne kalde sig selvforsynende, da de kan efterleve det i seks af de syv fødevarekategorier.
Kun hvert 7. land kan forsyne sig selv med mindst fem af de syv fødevarekategorier, mens godt en tredjedel maksimalt kan opfylde det i to kategorier.
Seks lande - Afghanistan, De Foreneder Arabiske Emirater, Irak, Macau, Qatar og Yemen - kan ikke forsyne sig selv nok med nogen af de syv fødevaregrupper.
Forskerne fandt også, at:
65 pct. af landene producerer mere kød, end deres befolkning har brug for
Knap halvdelen er selvforsynende med bælgfrugter, nødder, frugt og frø
Blot 24 pct. er selvforsynende med grøntsager
Mange afhænger af ét andet land
Forskerne har desuden analyseret regionernes indbyrdes handelssamarbejder og kunne se, at ikke én eneste sammenslutning producerer grøntsager nok til at forsyne sine borgere. De fleste lande er således afhængige af at handle med hinanden, men mange lande importerer over halvdelen af deres fødevarer fra ét andet land, hvilket gør dem særligt sårbar over for markedschok, hvor en hændelse som eksempelvis krig kan sætte handlen ud af spil.
Derfor anbefaler forskerne, at landene sørger for at importere fra så mange andre lande som muligt, så de ikke bliver for afhængige af én nation.
"International handel med fødevarer og samarbejde er afgørende for en sund og bæredygtig kost. Men en stor afhængighed af import fra enkelte lande kan gøre nationer sårbare," siger Jonas Stehl, udviklingsøkonom ved universitetet i Göttingen, i en pressemeddelelse.
"Det er afgørende at opbygge robuste fødevareforsyningskæder for at sikre folkesundheden," tilføjer han.
Studiet er publiceret i tidsskriftet Nature Food.