Annonce

Annonce

En traktor kører på en mark og sprøjter afgrøderne med pesticider

Miljøstyrelsen fandt lovbrud hos tre af fire kontrollerede pesticidforhandlere sidste år - ca. halvdelen af overtrædelserne handlede om opbevaring og salg af forbudte pesticider. Foto: Colourbox

Kontrolbesøg: Tre ud af fire pesticidforhandlere har brudt reglerne

Langt størstedelen af de pesticidforhandlere, der blev kontrolleret sidste år, brød loven, bl.a. ved at sælge ulovlige pesticider. Men omfanget kan være større, for der blev sidste år udført næsten 85 pct. færre kontroller end bare to år forinden.

Tre ud af fire pesticidforhandlere blev taget i at bryde loven, da Miljøstyrelsen aflagde kontrolbesøg sidste år. Det skriver politiken.dk.

Regelbruddene var bl.a. salg og besiddelse af ulovlige pesticider, uforsvarlig opbevaring og brudte emballager. Halvdelen af overtrædelserne var salg eller opbevaring af ulovlige midler.

"Det her viser jo, at den generelle beskyttelse, vi har på pesticidområdet, ikke fungerer. Det er åbenbart nødvendigt at kontrollere den branche meget nøje, og det er en kedelig udvikling. Man er gået meget over til selvkontrol og frivillighed, men det her er udtryk for, at det ikke fungerer," siger Carl-Emil Larsen, direktør for brancheorganisationen for vandselskaber, Danva, til politiken.dk.

Men mange af regelbruddene kan gå under radaren, for eftersom myndighederne har valgt kun at lave risikobaseret kontrol - det vil sige besøg hos de forhandlere, hvor man mistænker svindel, er antallet af kontroller samtidig faldet drastisk: Fra 103 kontroller i 2021 til blot 16 i 2023. Et fald på knap 85 pct.

Forholder sig ikke til regelbruddene

Hos Landbrug & Fødevarer undrer chefkonsulent Søren Thorndal Jørgensen sig over det drastiske fald.

"Ambitionen hos aftaleparterne har været at styrke kontrollen af pesticidforhandlerne, så et fald i antal kontroller virker umiddelbart mærkeligt," lyder det i et skriftligt svar til avisen.

Han forholder sig dog ikke til, at der blev fundet overtrædelser ved tre af fire tilsyn sidste år.

Både Alternativet, Radikale Venstre og Enhedslisten kritiserer de mange regelbrud, og Radikale Venstre vil nu tage fat i miljøminister Magnus Heunicke (S).

Politiken.dk har bedt Miljøstyrelsen om en kommentar, men styrelsen henviser til Miljøministeriet, som svarer, at de færre kontroller skyldes "en pukkel af sager vedrørende mulige overtrædelser af reglerne hos professionelle brugere af sprøjtemidler". Ministeriet forventer at øge kontrollen med forhandlere allerede i år.

Flere artikler fra samme sektion

Den var på vej i papirkurven, men nu er EU's store naturlov alligevel vedtaget

Flertallet bag EU's naturgenopretningslov var egentlig sikret, men i løbet af foråret smuldrede det pludselig. Nu lykkedes det så alligevel at få vedtaget loven, men det kan ende med at koste Østrigs miljøminister dyrt.

17-06-2024 3 minutter Natur,   EU

Verdens lande er kun ved at opfylde 16 pct. af FN's bæredygtige mål, og for nogle går det tilbage

Verdens nationer er gode til at aftale målsætninger for bæredygtig udvikling - det halter imidlertid med at opfylde dem. I kun 16 pct. af tilfældene er verdenssamfundet ved at nå FN's verdensmål inden deadline.

17-06-2024 6 minutter Bæredygtighed,   Biodiversitet,   Klima,   Natur

Økologisk Landsforening roser politisk aftale: Vil gøre livet nemmere for de små

Et enigt folketing har indgået en ny fødevare- og veterinæraftale. Økologisk Landsforening kalder aftalen for "en god nyhed for økologien" på flere områder.

11-06-2024 3 minutter Politik,   Økologiregler