Annonce

Annonce

Peter Langborg Wejse, klimachef i Seges Innovation til Øko-kongres 2023, holder oplæg

Peter Langborg Wejse, klimachef i Seges Innovation, fortalte på årets økologikongres, at han har fået at vide, at Svarer-udvalget bliver yderligere forsinket. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Arbejde med CO2-afgift er forsinket til 2024

De seneste meldinger fra Svarer-udvalget, der skal udarbejde forslag til en CO2-afgift i landbruget, er, at arbejdet atter er forsinket, og en model først præsenteres næste år, fortæller Seges Innovations klimachef.

For få uger siden forlød det, at Svarer-udvalget, ledet af økonomiprofessor Michael Svarer, ville fremlægge sit forslag til en CO2-afgift i landbruget i slutningen af november. Nu forlyder det, at det er udskudt helt til februar næste år.

Det fortæller Peter Langborg Wejse, klimachef i Seges Innovation, til årets økologikongres, der afholdes 21.-22. november på Vingsted Hotel- og Konferencecenter nær Vejle.

"Det sidste, jeg har hørt, er, at den nok først kommer til februar. Og så når man nok ikke at være klar med en afgift til sommer næste år," siger han.

"Vi må stadig vente i spænding, som vi har gjort længe. Vi skal ikke være bekymrede, men spændte," tilføjede han og nævnte, at der fra politisk hold er aftalt, at en afgift ikke må koste arbejdspladser.

"Og al sund fornuft tilsiger, at vi ikke skal afvikle, men udvikle landbruget. Vi skal ikke sænke produktionen i en verden i vækst. Vi er dygtige til at producere fødevarer i Danmark, så det ville være mærkeligt, om vi ikke skulle blive ved med at gøre det på noget nær det samme niveau, som vi gør nu," siger han.

Han kom dog ikke nærmere ind på, hvilke modeller der er ved at blive udformet af Svarer-udvalget.

"Jeg vil ikke kloge mig på, hvordan de kan komme til at se ud - det kan ende mange steder, men så længe grundprincippet om, at arbejdspladser skal bevares, overholdes, tænker jeg, at landbruget skal gå ind i det her med god energi."

Flere artikler fra samme sektion

Danske Regioner råber op: Forureningen af vores drikkevand har nået et kritisk punkt

Forureningen af drikkevandet med pesticider og andre giftstoffer er nu så omfattende, at den udgør et ressourceproblem, advarer Danske Regioner, som også peger på, at vi bruger mere drikkevand, end der dannes.

27-02-2024 3 minutter Drikkevand,   Miljø,   Pesticider

Kødproducent stiller op som forperson i Økologisk Landsforening

Der bliver ikke kampvalg om posten som forperson i Økologisk Landsforening, da blot en enkelt kandidat har meldt sig inden deadline. Louise Køster trak sig fra posten tidligere på måneden.

26-02-2024 4 minutter Økologisk Landsforening

Vores fødevaresystem er så ubæredygtigt, at det efterlader os med en ubetalt regning på 70 billioner kr.

Nutidens landbrug koster mere, end det skaber i værdi og bidrager både til klimaforandringer og overvægt. Men der er en anden vej, som gør landbruget til både en klimagevinst og en bedre forretning, viser en rapport om det globale fødevaresystem. Spørgsmålet er, om politikerne tør tage tyren ved hornene.

21-02-2024 11 minutter Bæredygtighed,   Klima,   Biodiversitet