Annonce
Annonce
Biernes tilbagegang er et globalt fænomen, som kan få alvorlige konsekvenser for både biodiversitet og landbrug, og WWF Verdensnaturfonden opfordrer alle til at hjælpe de truede bestøvere. Foto: Ole Jennertsen/ WWF-Sweden
Hver femte vilde bi er i fare for at uddø
56 vilde biarter er i fare for at forsvinde fra den danske natur, hvis ikke vi sørger for at sikre levesteder til de flyvende insekter, oplyser WWF Verdensnaturfonden dagen før Biens Dag 20. maj.
Forårets komme og sommerens spæde spiren får blomsterne til at springe ud over det ganske land. Og blomsterne tiltrækker et hav af summende væsner: bierne.
Desværre langt fra så mange, som der var engang. På blot et halvt århundrede er mængden af insekter – herunder bier – blevet markant mindre.
19 af de vilde danske biarter er allerede helt uddøde, og yderligere 35 vilde biarter er enten kritisk truede eller truede. Derudover er 21 arter sårbare, hvilket bringer dem i stor risiko for at forsvinde fra den danske natur, skriver WWF Verdensnaturfonden i en pressemeddelelse, hvor fonden opfordrer landbruget og private til at hjælpe bierne.
”Det er en kæmpe udfordring for biodiversiteten, at hver femte vilde bi er i fare for at forsvinde fra den danske natur, og vi har allerede mistet alt for mange arter. Dette er blot i Danmark, men fænomenet er globalt. Tilbagegangen i biarter udgør faktisk også et problem for fødevaresikkerheden. Bierne og andre bestøvere er nemlig afgørende for en række afgrøder, som vi dyrker i Danmark,” forklarer Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.
Trusler mod bierne
De vilde bier og andre bestøvere som for eksempel sommerfugle er helt afhængige af naturens levesteder og tilgængelighed af blomster hele sæsonen igennem. Visse vilde bier er sågar dybt afhængige af helt særlige planter for at overleve.
Men i takt med at landbrug og byområder gradvist har overtaget mere og mere af Danmarks areal, er både levestederne og blomsterne blevet færre, og ifølge Bo Øksnebjerg er brug af gødning og ukrudts- og insektmidler gift for bierne.
”Skal vi give bierne og bestøverne deres levesteder tilbage, kræver det især større, sammenhængende naturområder, som er fri fra påvirkning fra os mennesker. Men hver enkelt dansker kan også gøre noget ved at lave vilde levesteder målrettet bierne i haven eller på altanen,” forklarer Bo Øksnebjerg.
Vidste du, at...
-
bier opdeles i syv såkaldte familier? Seks af dem er naturligt forekommende i Europa, mens den syvende kun findes i Australien
-
der findes 292 forskellige vilde biarter i Danmark?
-
biernes ”pels” hjælper dem til at holde varmen og være aktive, når det er koldt. Derfor er humlebierne med meget pels også de første biarter, der summer i den danske natur
-
der også engang fandtes vilde honningbier i den danske natur? I dag er de dog uddøde, så alle honningbier kommer fra biavl
-
de fleste vilde bier er solitære arter, hvilket vil sige, at de lever alene? Honningbier og humlebier er derimod sociale arter og lever i kolonier
Det kan du selv gøre:
-
Plant også bivenlige, hjemmehørende blomster: Vilde bier sætter stor pris på disse blomster, der giver både nektar og pollen
-
Tag en pause fra havearbejdet, og lad dele af haven vokse vildt. En varieret have med en blanding af vilde og kontrollerede planter giver levesteder til et stort antal arter
-
Undgå at bruge sprøjtemidler
-
Lav en blomstereng på din egen grund eller gå sammen med andre og etablér en i dit nærområde. Blomsterengen må aldrig gødes, og der må kun sås vildtvoksende, danske arter
-
Lav et insekthotel, hvor bierne kan have deres redepladser
-
Få flere tips til en vildere og mere bi-venlig have ved at tilmelde dig www.danmarksvildehaver.dk.
_Kilde: WWF Verdensnaturfonden _
Flere artikler fra samme sektion
Forskere vil undersøge mulig sammenhæng mellem pesticider og Alzheimers
Med mere end tre årtiers data fra 5.000 personer vil amerikanske forskere nu undersøge, om der er en sammenhæng mellem eksponeringen for bl.a. pesticider og udviklingen af demenssygdomme som Alzheimers.
Engang vidste de, hvornår og hvor længe regnen faldt. Sådan er det ikke længere
At øge jordens frugtbarhed ved at udbrede økologiske metoder er et centralt komponent i Økologisk Landsforenings projektarbejde i Østafrika. Men nye vejrmønstre med højere temperaturer, længere tørketider og kraftigere nedbør gør, at metoderne holder hårdt.
Det er næsten lige blevet reddet, men nu er Det Økologiske Spisemærke igen i farezonen
Spisemærket, der angiver et køkkens andel af økologi, blev sidste år reddet på målstregen. Socialdemokratiet sagde, at det var vigtigt for partiet. Alligevel er mærket nu igen i fare for at forsvinde, da regeringen ikke har prioriteret at finde midler til det.