Annonce

Annonce

Bernhard Url står ved en talerstol

Den grønne omstilling koster, og det er man nødt til at turde sige højt, mener Bernhard Url, direktør for Efsa. Foto: Emilie Gomez/EU 2018/EP

EU's fødevarechef: Politikerne tør ikke sige, at vi er nødt til at ændre kostvaner

Politikerne er nødt til at tage debatten om nødvendigheden af at ændre på kostvanerne, for det nytter ikke at ændre produktionen, hvis der ikke er nogen til at købe varerne, siger chefen for EU's fødevaresikkerhedsorgan, Efsa.

Vores madvaner og prisen for grøn omstilling er politisk betændte emner, men politikerne er nødt til at tage en åben debat om dem, hvis vi vil skabe et bæredygtigt fødevaresystem. Det mener Bernhard Url, direktør for EU's fødevaresikkerhedsorgan, Efsa.

"Noget, som ingen politiker vil fortælle, er at for at skabe bæredygtig omstilling af fødevaresystemet, er vi nødt til at spise anderledes," siger han i et interview med mediet Euractiv.

Og man undgår ikke, at debatten bliver ophedet, siger han, for mad er forbundet med både kultur og en følelse af selvbestemmelse. Det kan således give en trodsreaktion hos nogle, når politikere siger, hvad man bør spise, men man er nødt til at ændre på forbrugernes vaner, for det nytter ikke at omstille landbrugets produktion, hvis der ikke er nogen til at købe varerne.

EU-Kommissionen slettede netop en passage om behovet for ændrede vaner i sin endelige udgave af den køreplan, der viser, hvordan EU kan nå sit klimamål i 2040.

Derudover er politikerne også nødt til at italesætte, at hvis borgerne ønsker højere dyrevelfærd, bedre beskyttelse af miljøet og færre kemikalier, er nogen nødt til at betale for det. Det samme gælder for eventuelle tilskud til fødevarerne for at holde priserne nede; det er ikke gratis at skrue ned for priserne.

"Enten betaler forbrugeren, ellers betaler skatteyderen via tilskud. Der er ingen anden vej," siger Bernhard Url til Euractiv.

Efter flere uger med protester fra landmænd har EU-Kommissionens formand, Ursula Von der Leyen, indkaldt landbrugets interessenter samt NGO'er til dialogmøder for at diskutere landbrugets fremtid, og Bernhard Url anser det som en mulig åbning til at tage hul på de svære emner.

Han har været chef for Efsa i 10 år, men ventes at træde tilbage til maj.

Flere artikler fra samme sektion

EU-Kommissionen trækkes i retten for løftebrud på dyrevelfærdsområdet

Et borgerinitiativ, som skulle bringe landbrugets dyr ud af burene så længe ud til at blive hørt af EU-Kommissionen. Nu har en gruppe dyreforkæmpere imidlertid lagt sag an mod kommissionen og anklaget den for at bryde sit løfte om at udfase og forbyde bure i landbruget.

19-04-2024 3 minutter EU,   Dyrevelfærd

Folketinget øremærker flere millioner til økologi

Et politisk flertal har netop fordelt ca. fem mia. kr. til indsatser for natur, klima og havmiljø - heriblandt er flere millioner øremærket økologien.

15-04-2024 3 minutter Politik

Regeringen anerkender, at der mangler viden om, hvordan klimamiddel i foderet påvirker dyrevelfærden

Forskere er uenige om risikoen for dyrevelfærden ved at tilsætte Bovaer i foderet, men der er enighed om, at det faktisk ikke er undersøgt. Regeringen har anerkendt den manglende viden, viser et dokument sendt til EU. Alligevel vil regeringen stadig bruge 700 mio. kr. på Bovaer.

11-04-2024 5 minutter Dyrevelfærd,   Klima,   Politik,   Kvæg