Annonce

Annonce

MEP'ere sidder med mundbind i Parlamentet

Europa-Parlamentet 2020 EU CAP lov europa. Foto: CC-BY-4.0: © European Union 2020 – Source: EP

EU-politikere stemmer for nye landbrugsregler, som de samtidig kritiserer

Europa-Parlamentet har stemt for sit forslag til en ny CAP, men Socialdemokratiet bakker ikke ubetinget op om den, selvom partiet har stemt for.

EU er klar til de afsluttende forhandlinger om den fremtidige landbrugslov, efter at Europa-Parlamentet fredag stemte for sit oplæg. Dermed er Kommissionen, Ministerrådet og nu altså Parlamentet klar til trilogforhandlingerne om EU's næste CAP.

I løbet af sidste uge mødte Parlamentets oplæg bred kritik fra flere NGO'er for at slække på de grønne tiltag, og det lader til, at også politikere, der stemte for oplægget, til en vis grad deler kritikken.

Marianne Vind, der er parlamentsmedlem for Socialdemokratiet, skriver på Twitter, at partiet ikke bakker op om parlamentets mandat, men alligevel har valgt at stemme for oplægget, så de afsluttende forhandlinger kan gå i gang.

"Efter nær 2.000 ændringsforslag er for mange grønne elementer fjernet. Men den nye CAP er bedre end den gamle, og med to års forsinkelse bakker vi op om at starte forhandlinger," skriver hun på Twitter.

Her bekræfter hun også, at nogle af de elementer, der har mødt kritik - mulighed for pløjning i Natura 2000-områder, kravet om dokumentation af økonomisk gevinst i eco-schemes og en lempelse i beskyttelsen af lavbundsjord - blev stemt igennem.

"Men afstemningen i EP har ikke været en succes. For mange grønne tiltag er stemt ud. Der lægges bl.a. loft over, hvor meget medlemsstater må bruge på grønne tiltag. Samtidig kan støtte til landbrug på øer og i bjerge tælles med som grøn støtte. Det er helt til hest. Det her er ikke den reform, vi burde forvente af 2020. EP's rapport får derfor ikke vores opbakning. Forhandlerne skal vide, at Parlamentets klimabevidste MEP'ere ikke bakker op om deres linje," skriver Marianne Vind.

Forhandlingerne fik sågar den unge klimaaktivist Greta Thunberg på banen med kritik, og sammen med en række andre NGO'er og politikere tog hun på sociale medier del i brugen af hashtagget #VoteThisCAPdown, der opfordrede til at stemme imod oplægget.

"Kære MEP'ere, jeres vage, fjerne klimamål har ingen betydning, hvis I ikke #VoteThisCAPdown (stemmer imod, red.), og hvis I fortsætter med at støtte de kommercielle lobbyisters interesser. Dette er jeres mulighed for at gøre tomme ord til handling. Fremtidens generationer vil holde øje med jer. Ikke flere undskyldninger," skrev Greta Thunberg på Twitter.

Flere artikler fra samme sektion

Økologisk Landsforening vil have sænket momsen på økologi

Staten tjener mere på økologiske produkter end på konventionelle. Det er galt, mener Økologisk Landsforening, der vil have momsen på økologi sat ned for at sætte tempo på den grønne omstilling.

06-10-2022 2 minutter Politik

Styrelse vil undersøge store prisstigninger på smør

En overvågning af de stigende priser på bl.a. dagligvarer fører nu til, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen skal undersøge smørprisen nærmere.

02-10-2022 2 minutter Økonomi,   Mejeri

Flertal af danskerne er tilfredse med landbrugets størrelse

En ny måling viser, at 68 pct. af danskerne mener, at landbruget har en tilpas størrelse i forhold til arealfordelingen i Danmark.

29-09-2022 3 minutter