Annonce
Annonce
Sybille Kyed har gennem mange år arbejdet for at skabe de bedst mulige rammer omkring økologien, men nu mener hun og Økologisk Landsforening, at det er på tide, at politikere kommer på banen med nogle værktøjer, som kan sikre en mere bæredygtig prissætning af fødevarerne. Foto: Hans Christian Jacobsen.
Den danske model er ikke længere nok til at bringe dansk økologi til næste step
En ny afgiftsmodel kan ifølge Økologisk Landsforening blive et vigtigt og helt nødvendigt politisk redskab i arbejdet med at øge Danmarks økologiske fødevareproduktion.
På åbningsdagen for BioFach-messen i Nünberg var Pernille Bundgård, markedschef for eksport i Økologisk Landsforening, tirsdag inviteret til at holde et oplæg om den prisbelønnede 'danske model', som er hovedårsagen til, at Danmark gennem mange år har været foregangsland, som har inspireret andre lande til, hvordan de kan udvikle et stærkt hjemmemarked for økologiske fødevarer.
Samme dag deltog foreningens landbrugs- og fødevarepolitiske chef, Sybille Kyed, i en paneldebat, hvor hun fortalte om, hvad der ifølge Økologisk Landsforening skal til, for at Danmark kan videreudvikle det økologiske hjemmemarked i Danmark, hvor væksten de seneste år er bremset op.
”Den danske model har været og er stadig et rigtigt vigtigt initiativ, og der er helt sikkert lande, som ikke er nået så langt med det økologiske marked, som vi er i Danmark, der kan have gavn af modellen. Men vi må også konstatere, at det har taget 40 år for Danmark at nå en markedsandel på 13 pct., og vi får ikke nye 13 pct., hvis vi ikke tager andre tiltag i brug,” siger Sybille Kyed, fra BioFach-messen.
Vi skal til next step
Sybille Kyed mener, at den aktuelle situation med høj inflation og afmatning på markedet for økologi med al tydelighed viser, at vi er nødt til at rykke til next step i indsatsen for at få mere økologi og dermed et mere bæredygtigt fødevaresystem. I den forbindelse pegede hun på, at det er på tide, at politikerne griber ned i værktøjskassen med grønne afgiftsmodeller, som kan tilskynde til en mere bæredygtig fødevarevareproduktion.
”Økologien kom godt igennem finanskrisen i 2008, men i dag er situationen en anden og økologien bliver presset, når folk føler, at økonomien strammer til. Hvis økologien for alvor skal vokse og blive fremtidens fødevaresystem, er vi helt afhængige af sande priser på produkterne. Jo mere belastende et produkt er, jo dyrere skal det være og ikke omvendt, hvilket er tilfældet i dag,” siger Sybille Kyed.
I den forbindelse minder hun om, at EU kommissionen allerede anbefalede nedsat moms på økologi i den seneste aktionsplan for økologi, og at kommissionen også bringer afgifter i spil i sin biodiversitetsstrategi.
Vi skal af med markedsfejl
Under paneldebatten i Nürnberg tog Sybille Kyed bl.a. udgangspunkt i, at den danske professor, Peter Birch Sørensen fra Økonomisk Institut på Københavns Universitet i sidste uge fremlagde det grønne BNP, som sætter tal på værdien af de miljø- og klimakonsekvenser, som den økonomiske vækst fører med sig.
Ifølge forskernes beregninger koster det årligt det danske samfund 250 mia. kr., at konsekvenserne for miljø, natur, klima og den rene luft ikke kommer til udtryk i produktionsomkostninger og dermed bliver indregnet i prisen.
”Det er simpelthen for dyrt at fortsætte med en markedsfejl, der lige nu ligger i vores markedsøkonomi, fordi det er gratis at belaste og overforbruge de grønne ressourcer som det rene drikkevand, vandmiljøet, biodiversiteten, klima og den rene luft,” siger Sybille Kyed fra Tyskland.
Flere artikler fra samme sektion
2024 bød på rekordhøjt niveau af pesticider i vandboringer, og grænseværdien blev brudt i flere tilfælde
Nye data afslører rekordhøje niveauer af pesticidrester i danske vandboringer, hvor grænseværdierne overskrides i et stigende antal tilfælde. En professor advarer om alvorlige sundhedsrisici, mens danske vandselskaber forudser stigende priser på drikkevand i fremtiden.
Biblioteker over hele landet vil bygge bro mellem unge og seniorer, så de kan samarbejde om klimahandling
Velux Fonden støtter nyt projekt, som skal skabe omkring 30 lokale fællesskaber for klimahandlinger, hvor over 800 unge og seniorer mødes og sammen udvikler tiltag, der kan bidrage til en grønnere fremtid.
Professor: Økologien når ikke fordoblingsmålet uden mere græs og biogas
Danmark skal fordoble det økologiske landbrugsareal inden 2030, og der er kun een vej frem, lyder det fra ny professor på Aarhus Universitet, der i årtier har forsket i biogas, kvælstof og landbrug.