Annonce
Annonce
Mogens Jensen (S) har fået bred kritik af sin håndtering af corona-smitten blandt mink, og et flertal af Folketingets partier vil nu have ham erstattet. Foto: Thomas Søndergaard/Play The Game
Danmark skal have en ny fødevareminister
Mogens Jensen trækker sig som fødevareminister efter bred kritik af hans håndtering af corona-udbruddet på de danske minkfarme.
Fødevareminister Mogens Jensen har valgt at trække sig efter flere dages hård kritik af hans håndtering af corona-smitten på de danske minkfarme.
Regeringen fremlægger onsdag to redegørelser om forløbet, og både De Radikale og Enhedslisten var begyndt at vakle i deres støtte til ministeren, men inden de nåede at afsige en dom, kom ministeren dem altså i forkøbet.
"For at jeg som minister skal kunne varetage mit hverv, er det afgørende, at jeg har den fornødne tillid i Folketinget. Ikke mindst i en situation, hvor mit ministerium står over for den store opgave, det er at sikre en grøn klimaomstilling af dansk landbrug. Da jeg har den klare vurdering, at jeg ikke længere har den tilstrækkelige opbakning blandt et flertal af Folketingets partier, har jeg i dag meddelt Statsministeren, at jeg ønsker at udtræde af regeringen," siger Mogens Jensen i en pressemeddelelse.
Blå blok havde på forhånd meldt ud, at den krævede Mogens Jensens afgang, hvorfor hans fremtid afhang af fortsat opbakning fra regeringens støttepartier.
Kritikken er i høj grad gået på den manglende lovhjemmel til at aflive raske mink uden for sikkerhedszonerne, men Enhedslisten har desuden kritiseret, at ministeren handlede for langsomt, efter at det viste sig, at coronavirus kunne smitte mellem mink og mennesker.
Erkender fejl
De to redegørelser omhandler hhv. den manglende lovhjemmel ved ordren om aflivning af raske mink uden for sikkerhedszonerne og ministeriets generelle håndtering af minkproduktionen, da det i sommer viste sig, at coronavirus smitter mellem mink og mennesker.
"Om den første redegørelse vil jeg sige, at det her klart fremgår, at mit ministerium har begået fejl i forbindelse med, at regeringen meldte beslutningen ud om at aflive alle mink i Danmark. Det har jeg tidligere beklaget. Det beklager jeg igen og tager ansvar for. Særligt beklager jeg det over for de mange minkfarmere, som har stået og står i en meget ulykkelig situation," skriver Mogens Jensen på Facebook og tilføjer:
"Om den anden redegørelse vil jeg sige, at den bekræfter, at de forskellige skridt mit ministerium har taget siden juni i forhold til at bekæmpe coronasmitten på minkfarmene, hver for sig bygger på klare sundheds-og veterinærfaglige anbefalinger. Med dette har der kun været et formål: nemlig at standse Covid-19-smitten i og fra mink, fordi den er en trussel mod folkesundheden."
SF's formand, Pia Olsen Dyhr, kalder det "klogt" af ministeren at trække sig.
Klogt at Mogens Jensen trækker sig. Der var ingen andre vej frem. Det har jeg også meddelt statsministeren tidligere idag. Nu skal vi igang med at bygge tilliden op - det er der brug for #dkpol
— Pia Olsen Dyhr (@PiaOlsen) November 18, 2020
Det samme mener Enhedslistens Pernille Skipper.
Fornuftigt at fødevareministeren har trukket sig. Alt har tydet på, at han har overhørt klare advarsler fra sundhedsmyndighederne om risikoen for mutationer i corona på mink, og endda har undladt at informere Folketinget. Det kan vi selvfølgelig ikke bare ignorere #dkpol
— Pernille Skipper (@PSkipperEL) November 18, 2020
Flere artikler fra samme sektion
Treparten kaldes »en generationsaftale«, men det er bestemt ikke alle unge, der er enige i det
Den Grønne Ungdomsbevægelse kritiserer den grønne trepartsaftale for at tabe ungdommen på gulvet. Omvendt er de unge landmænd i LandboUngdom glade for, at aftalen endelig er sikret via et bredt forlig, og formanden er ikke skræmt over, at Danmark indtil videre går enegang på området - tværtimod.
Lettet partileder efter aftale om grøn trepart: »Endelig får vores vandmiljø en fair chance«
Regeringen rykkede sig på kvælstofkravet, og dermed kunne den sammen med et bredt flertal i Folketinget nå til enighed om en grøn trepart efter ugers forsinkelse. Aftalen sikrer næsten én mia. nyplantede træer, skærpede kvælstofkrav til landbruget og ikke mindst en CO2-afgift. Men nogle af aftaleparterne udtrykte alligevel utilfredshed med dele af aftalen.
Nye formuleringer i den grønne trepartsaftale giver Økologisk Landsforening fornyet håb
Den endelige trepartsaftale indeholder nogle formuleringer, som giver Økologisk Landsforening fornyet håb om, at økologerne måske ikke alligevel stilles dårligere end deres konventionelle kolleger, og at foreningens forslag til en klimaafgift kan blive til virkelighed.