Annonce
Annonce
Ekstraordinær generalforsamling i Økologisk Landsforening er ugyldig
ØL's bestyrelses forslag om at ændre en vedtægtsformulering fik ikke det nødvendige flertal ved torsdagens ekstraordinære generalforsamling. Generalforsamlingen er dog nu erklæret ugyldig.

Bestyrelsen i Økologisk Landsforening vil afholde et ekstraordinært bestyrelsesmøde i august for at vende situationen, efter at den ekstraordinære generalforsamling er erklæret ugyldig. Foto: Joachim Plaetner
Torsdagens ekstraordinære generalforsamling i Økologisk Landsforening er erklæret ugyldig, da en række formalia ikke blev overholdt.
Det sker, efter at bestyrelsens forslag om at ændre formuleringen i en vedtægt ikke fik det fornødne flertal på 2/3 af de fremmødte: 59 stemte for, tre stemte blank og 31 imod. Bestyrelsen tager dog afstemningen til efterretning og vil ikke fremsætte forslaget igen i sin nuværende form.
Allerede inden afstemningen såede nogle tilhørere tvivl om, hvorvidt reglerne var blevet overtrådt, idet varslingen af generalforsamlingen muligvis kom ét døgn for sent i forhold til afholdelsen. Indkaldelsen var i medlemsavisen Økologisk Landbrug, som udkom digitalt den 27. maj, hvilket var rettidigt ift. afholdelse den 1. juli, men den fysiske omdeling skete dagen efter, hvilket fik bestyrelsen til at anerkende, at afholdelsen var et døgn for tidligt.
Medlemmer har savnet debat
Derudover erkender bestyrelsen, at det var en fejl at udpege et bestyrelsesmedlem som dirigent, og at dagsordenen ikke fremgik af indkaldelsen, men alene på hjemmesiden.
Hvordan kunne det ske, at I ikke overholdt reglerne?
"Det var en fejl, at den fulde dagsorden ikke stod trykt på bagsiden af avisen, men kun var at finde på hjemmesiden. Vi skulle ikke have valgt en fra bestyrelsen som ordstyrer. Det er ikke imod vedtægterne, men det rigtige havde selvfølgelig været at vælge en udenfor bestyrelsen. Vi betragtede vedtægtsændringerne som en formalitet for kunne søge den fulde funding og fortsætte det arbejde, som vi alle brænder for. Jeg ærgrer mig over, at datoen og timerne kom til at spille så stor en rolle under vores drøftelse, da min oplevelse er, at vi havde mange andre ting, der var mere værdifulde at drøfte," siger foreningens næstformand Sten Dissing.
Forslaget, der var årsagen til generalforsamlingen, handler om en ændret formulering i en af foreningens vedtægter. Ifølge bestyrelsen har en af de fonde, som foreningens landbrugsafdeling plejer at søge om forskningsmidler hos, ændret godkendelseskriterierne, hvilket har nødvendiggjort, at vedtægten blev ændret. Selvom landbrugsafdelingen senere på året overgår til det nyoprettede økologiske innovationscenter, som har sine egne vedtægter, vil foreningen gerne holde muligheden åben for, at dens øvrige afdelinger fortsat kan søge forskningsmidlerne.
Ændringen har dog mødt modstand hos en gruppe medlemmer, der har savnet mere debat forud for afstemningen og efterlyser større fokus på økologi i den foreslåede formulering.
Den 11. august vil bestyrelsen holde møde for at vende situationen, og først herefter træffes en beslutning om, hvad man gør fremadrettet.
Flere artikler fra samme sektion
»Jeg bruger selvfølgelig glyphosat« - pesticider er uundværlige for Carlsbergs regenerative landmænd
Som en af Danmarks største fødevareproducenter er Carlsberg gået ind i debatten om, hvordan man skal definere regenerativt landbrug. I sin opskrift og vision frem mod 2040 er sprøjtegifte en del af ingredienserne.
Hvor blev økologien egentlig af i Den Grønne Trepart? Det spørgsmål bliver rejst i Nordjylland
På Halkær Kro torsdag aften vil repræsentanter fra hhv. landbruget, naturen, forskningen og politik diskutere, hvad der blev af økologien i Den Grønne Trepart. Debatten vil være gratis at overvære.
Greenpeace lancerer turistorganisation: ‘Kom og besøg Nordens Døde Hav’
Tourism Denmark er navnet på en ny turistorganisation, der fører kampagne i Danmark og i Europa for "Nordens Døde Hav". Bag initiativet står Greenpeace, der vil råbe EU op med budskabet om, at Danmark bryder EU’s lovkrav om at skabe et sundt vandmiljø.