Annonce
Annonce
Midlerne fra GUDP-programmet skal understøtte landbrugets grønne omstilling. Arkivfoto
100 mio. kr. skal hjælpe landbruget med grøn omstilling
17 projekter får tilsammen 100 mio. kr. fra Miljø- og Fødevareministeriet. Næste år er flere millioner kr. øremærket til økologiforskning.
Den grønne omstilling i landbruget får en hjælpende hånd fra Miljø- og Fødevareministeriets grønne udviklingsprogram, GUDP.
GUDP's bestyrelse har nemlig besluttet at støtte 17 grønne projekter i landbrugs- og fødevaresektoren med i alt 100 mio. kr. Det oplyser ministeriet i en pressemeddelelse.
Der afsættes bl.a. en ekstra sum penge til fremme af grøn bioraffinering, og det største projekt i uddelingsrunden er netop et samarbejde mellem forskere og virksomheder, der vil kommercialisere produktionen af protein udvundet af kløvergræs ved hjælp af bioraffinering.
"GUDP har en stor del af æren for, at forskere og virksomheder sammen er nået så langt med at udvikle bioraffinaderier med en bæredygtig produktion af proteiner til erstatning af importeret soja," siger Mikael Thinghuss, formand for GUDP's bestyrelse.
GUDP får ekstra 78 mio. kr. i 2020 i forhold til 2019; af disse skal 38 mio. kr. gå til økologiforskning, og 40 mio. kr. er øremærket til klimavirkemidler og klimatilpasning i landbruget.
"Regeringen vil et grønnere Danmark, og derfor er GUDP også et vigtigt redskab. Ordningen sætter gang i nye og innovative projekter med fokus på udvikling af teknologier, som blandt andet kan gøre landbruget og hele fødevaresektoren mere klimavenlig. Derfor løfter vi også GUDP i 2020, så vi kan tage et endnu større skridt i den grønne omstilling," siger fødevareminister Mogens Jensen (S).
Flere artikler fra samme sektion
Kristian Andersen og hans køer blev gravet frem på et gammelt sort-hvid billede - her er, hvad han laver i dag
Museumsinspektører fra Det Grønne Museum fandt et flot billede fra økologiens spæde start i 1990, og så viste det sig, at hovedpersonen på billedet Kristian Andersen stadig er i fuld gang – men han er trådt ind i et nyt kapitel i hans egen økologiske historie.
Nu er tiden inde: Økologien skal på museum
Økologisk Landsforening og dansk økologi kommer nu på museum. Ikke fordi økologien er et stykke støvet forhistorie, der skal arkiveres og gemmes væk, men tværtimod fordi den har spillet – og stadig spiller – en historisk rolle i dansk landbrug og for danskernes valg af fødevarer.
2024 bød på rekordhøjt niveau af pesticider i vandboringer, og grænseværdien blev brudt i flere tilfælde
Nye data afslører rekordhøje niveauer af pesticidrester i danske vandboringer, hvor grænseværdierne overskrides i et stigende antal tilfælde. En professor advarer om alvorlige sundhedsrisici, mens danske vandselskaber forudser stigende priser på drikkevand i fremtiden.