Annonce
Annonce
Tre overgangsordninger for økologisk fjerkræ er nu udløbet
Reglerne er strammet op, så der nu er krav til længden på siddepinde og udgangshuller, størrelsen af hævede platforme og adskillelsens form hos økologiske fjerkræbesætninger.

Der er strammet op på kravene for hold af økologisk fjerkræ, og siden 1. januar har alle økologer skullet leve op til de samme krav. Arkivfoto: Økologisk Landsforening
1. januar 2025 udløb tre overgangsordninger for økologisk fjerkræ.
Ved årsskiftet udløb tre overgangsordninger for økologisk fjerkræ, hvilket betyder strammere krav. Det oplyser Landbrugs- og Fiskeristyrelsen i en pressemeddelelse.
Ordningerne drejer sig om siddepinde og hævede platforme, udgangshuller samt skillevæg og adskillelse i stalden. Det betyder, at alle nu skal overholde de samme regler. Reglerne er strammet op, så der nu er krav til længden på siddepinde og udgangshuller, størrelsen af hævede platforme og adskillelsens form.
De gældende regler er:
Regler vedr. siddepinde og hævede platforme
Alle fjerkræ, bortset fra ænder og gæs, skal have siddepinde og/eller hævede platforme. Fuglene skal have adgang til dem fra en ung alder, og de skal have en størrelse, der svarer til størrelsen af flokken og fuglen.
Hos æglæggende høner og forældredyr skal der være mindst 18 cm siddepind pr. fugl. For hønniker, hanekyllinger fra æglæggerlinjer og kalkuner skal der være mindst 10 cm siddepind pr. fugl eller mindst 100 cm2 hævede platforme pr. fugl. For perlehøns, slagtekyllinger og kapuner skal der være mindst fem cm siddepind pr. fugl eller mindst 25 cm2 hævede platforme pr. fugl.
Regler vedr. udgangshuller
Alle fjerkræ skal have let adgang til udendørsarealer. Fjerkræhuset skal have indgangs- og udgangshuller, der giver direkte adgang til udearealer. Fuglene skal have adgang til hullerne uden hindringer, og hvis hullerne er hævede, skal der være en rampe.
Længden af udgangshullerne fra fjerkræhusets ydre grænse, dvs. fra stalden og ud til hønsegården, skal være mindst fire meter pr. 100 m2 af fjerkræhusets mindste indendørs nytteareal. Fjerkræhusets indendørs nytteareal defineres som gulvarealet og arealet på slats og/eller etagesystem.
Hvis fjerkræhuset er udstyret med en veranda eller en anden udendørs tagbelagt bygningsdel (AUB), skal størrelsen af ind- og udgangshuller mellem fjerkræhuset og verandaen/AUB have en samlet længde på mindst to meter pr. 100 m2 af fjerkræhusets indendørs nytteareal.
Regler vedr. skillevæg og adskillelse i stalden
Der skal være adskillelse i fjerkræhuset, så kontakten mellem flokkene er begrænset. Fuglene fra forskellige flokke må ikke blandes. Det er tilladt at have gennemgående fodringsanlæg, ægtransportbånd mv., hvis der alene er mindre åbninger.
Hvis dit fjerkræhus har en veranda eller AUB, så skal der også være en adskillelse i disse, som skal sikre, at flokstørrelsen ikke overstiger det tilladte. Adskillelsen skal overholde de samme krav som i den inderste del af stalden. Hvor der er krav om faste skillevægge, skal disse sikre en fuldstændig fysisk adskillelse fra gulvet til taget af bygningen for hver afdeling i fjerkræhuset.
Flere artikler fra samme sektion
Efter et telefonopkald flyttede konventionelle radiser til Jylland for at blive økologiske
I 2020 overtog Axel Månsson det meste af den danske radiseproduktion, og siden er udbuddet af øko-radiser i butikskæderne vokset fra nul til over 20 pct. på fem år. Ambitionen er at nå de 100 pct. Men særligt høstningen af radiser er mere kompliceret end som så.
De økologiske høns har netop haft en ufrivillig Økodag
Fem vintre i træk har truslen fra fugleinfluenza holdt de økologiske høns indendørs. 1. maj blev dagen, da hønsene blev sluppet ud af staldene - på samme måde som de økologiske køer. Men deres 'økodag' ville hønseavlerne helst være foruden.
NGO-rapport: Mange regenerative landbrug er dybt afhængige af pesticider
En amerikansk miljøorganisation har set på forbruget af pesticider i USA og konstaterer, at ikke-økologiske landbrug, der betegnes som regenerative, generelt er dybt afhængige af pesticider.