Annonce

Annonce

Naturstribe og læhegn

Småbiotoper har størst effekt, når de etableres i forlængelse af eksisterende natur, vurderer forskere fra Aarhus Universitet. Foto: ØL.

Småbiotoper breder sig i landbrugslandet - men ikke alle steder giver de mening

I 2023 blev der oprettet over 10.000 småbiotoper i Danmark af landmænd. Placeringen af dem er dog ikke altid den mest hensigtsmæssige, bl.a. er flere oprettet i områder, der allerede er beskyttede, og risikerer faktisk at hæmme biodiversiteten.

Siden 1. januar 2023 har danske landmænd haft mulighed for at oprette nye småbiotoper på landbrugsmarken uden at miste deres grundbetaling. Det valgte de sidste år at gøre i 10.137 tilfælde, så der ved årets udgang var oprettet småbiotoper, som dækkede over et samlet areal på 2.433 ha.

Et nyt notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet peger på, at den største gavnlige effekt ved småbiotoper sandsynligvis opstår, hvis de oprettes i direkte forlængelse af eksisterende natur. På den måde kan planter og dyr hurtigt sprede sig til småbiotoperne, så de bliver en del af et større naturområde.

Det er til gengæld tvivlsomt, om det har en naturgavnlig effekt, hvis de små naturpletter placeres som en oase midt i en opdyrket mark, da det begrænser arternes muligheder for at sprede sig.

Derudover er ca. 12 pct. af de nyetablerede biotoper etableret decideret uhensigtsmæssigt, da de ligger i områder, som hører under naturbeskyttelseslovens §3, hvor jorden i forvejen ikke dyrkes. Det medfører samtidig en risiko for, at naturtilstanden på det beskyttede areal ligefrem forringes, fx hvis der foregår aktiv tilplantning, gravning af vandhuller eller andre ændringer, der påvirker plante- og dyrelivet i området negativt.

"Det vil med andre ord være spild af penge at betale for at oprette biotoper i netop disse områder, og i værste fald kan det faktisk betyde forringelser i biodiversiteten. Dertil kommer at tilskuddet er et enkelttilskud og der er således ikke krav til, at småbiotoperne bevares eller plejes efter oprettelse. Derved kan ordningen i værste fald medføre et tab af eventuelle nytilkomne arter og levesteder," lyder det i en nyhed om notatet på DCE's hjemmeside.

DCE vil i de kommende år fortsætte med at undersøge småbiotopers eventuelle betydning for arter og levesteder i Danmark samt betydningen af deres placering i landskabet.

Top 10 over kommuner med flest nye småbiotoper

  1. Slagelse: 421 nye biotoper
  2. Holbæk: 343
  3. Vejle: 327
  4. Viborg: 310
  5. Faaborg-Midtfyn: 301
  6. Herning: 301
  7. Kalundborg: 285
  8. Næstved: 276
  9. Vordingborg: 255
  10. Skive: 253

Kilde: 'Nye Småbiotoper i Agerlandet 2023'

Flere artikler fra samme sektion

Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige

Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.

20-11-2024 7 minutter Næringsstoffer,   Klima,   Bæredygtighed,   Biodiversitet

Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal

DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.

13-11-2024 7 minutter Klima

Rådgiver: Skovlandbrug kan være landbrugets columbusæg

Både forskere og landets største skovlandbruger er enige om at konceptet skovlandbrug kan være et vigtigt redskab til at løse nogle af landbrugets klima- og miljømæssige udfordringer. At dømme efter fremmødet til ’Skovlandbrugsdag 2024’ er interessen for fænomenet stort. Direktøren for ØkologiRådgivning Danmark kalder skovlandbrug for et columbus-æg.

12-11-2024 8 minutter Skovlandbrug,   Biodiversitet