Annonce

Annonce

Skab en god og kraftig efterafgrøde

FAGLIGT TALT: En god efterafgrøde begynder med en såning i et godt såbed. Og drejer det sig om efterafgrøder etableret efter høst, er tidlig såning en del af succesen.

12. november 2021
Læsetid: 2 minutter
Efterafgrøden gul sennep

Her ses gul sennep i en mark, hvor der var lidt kvik, og strategien var at gennemføre harvninger efter høst hen over efteråret. Planen blev kun gennemført delvis med én harvning. Herefter blev marken pløjet, og der blev sået gul sennep den 26. august. Foto: ØRD

Kraftige og veludviklede efterafgrøder i det økologiske sædskifte er en del af succesen med det økologiske sædskifte

Lige nu står efterafgrøder i fuldt flor mange steder, selvom kalenderen skriver november måned. Nogle efterafgrøder, der er sået ultimo august/primo september, står også forbavsende godt.

Ofte siger man, at kløvergræs er motoren i det økologiske sædskifte, men gode efterafgrøder er også en del af motoren.

En god efterafgrøde begynder med en såning i et godt såbed. Og drejer det sig om efterafgrøder etableret efter høst, er tidlig såning en del af succesen. Men erfaringer viser også, at selv senere såning ud fra devisen bedre sent end aldrig også kan bruges, når det gælder efterafgrøder.

Ovenstående billede viser gul sennep i en mark, hvor der var lidt kvik, og strategien var at gennemføre harvninger efter høst hen over efteråret. Planen blev kun gennemført delvis med én harvning. Herefter blev marken pløjet, og der blev sået gul sennep den 26. august.

Der er stadig en lille smule kvik, som er meget trykket af efterafgrøden. Det er ret sikkert, at skift i strategien har været en succes, når der tænkes på, at bekæmpelse af kvik med harvninger ikke har været optimal i det våde efterår vi har haft. Derudover kommer der også langt bedre styr på at holde på næringstofferne.

Flere artikler fra samme sektion

Årets første tilfælde af fuginfluenza rammer hobbybesætning

I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne.

02-04-2025 4 minutter Fugleinfluenza

Ko med kalv-systemer vinder indpas i større malkebesætninger: »Det her er meget sjovere at passe«

Flere og flere kvægbesætninger forsøger i disse år at holde kalvene længst muligt hos deres ko eller en ammetante. Det kræver nye måder at indrette staldene på, men kan til gengæld give bedre dyrevelfærd og mere fleksibilitet i arbejdstiden.

31-03-2025 12 minutter Dyrevelfærd,   Kvæg

Vildsvinebesøg hos økogrise kostede landmand næsten 300.000 kr.

Efter et uventet ornebesøg hos en flok fritgående økogrise måtte en landmand aflive dyrene, og den øvrige besætning fik seks ugers salgsstop. Det kostede op mod 300.000 kr., men kunne være blevet meget dyrere.

29-03-2025 5 minutter Grise