Annonce
Annonce
Her ses gul sennep i en mark, hvor der var lidt kvik, og strategien var at gennemføre harvninger efter høst hen over efteråret. Planen blev kun gennemført delvis med én harvning. Herefter blev marken pløjet, og der blev sået gul sennep den 26. august. Foto: ØRD
Skab en god og kraftig efterafgrøde
FAGLIGT TALT: En god efterafgrøde begynder med en såning i et godt såbed. Og drejer det sig om efterafgrøder etableret efter høst, er tidlig såning en del af succesen.
Kraftige og veludviklede efterafgrøder i det økologiske sædskifte er en del af succesen med det økologiske sædskifte
Lige nu står efterafgrøder i fuldt flor mange steder, selvom kalenderen skriver november måned. Nogle efterafgrøder, der er sået ultimo august/primo september, står også forbavsende godt.
Ofte siger man, at kløvergræs er motoren i det økologiske sædskifte, men gode efterafgrøder er også en del af motoren.
En god efterafgrøde begynder med en såning i et godt såbed. Og drejer det sig om efterafgrøder etableret efter høst, er tidlig såning en del af succesen. Men erfaringer viser også, at selv senere såning ud fra devisen bedre sent end aldrig også kan bruges, når det gælder efterafgrøder.
Ovenstående billede viser gul sennep i en mark, hvor der var lidt kvik, og strategien var at gennemføre harvninger efter høst hen over efteråret. Planen blev kun gennemført delvis med én harvning. Herefter blev marken pløjet, og der blev sået gul sennep den 26. august.
Der er stadig en lille smule kvik, som er meget trykket af efterafgrøden. Det er ret sikkert, at skift i strategien har været en succes, når der tænkes på, at bekæmpelse af kvik med harvninger ikke har været optimal i det våde efterår vi har haft. Derudover kommer der også langt bedre styr på at holde på næringstofferne.
Flere artikler fra samme sektion
Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort
ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.