Annonce
Annonce
Det fremgår ikke af tallene, hvor stor en andel af henholdsvis økologiske og konventionelle landmænd, der har overtrådt dyrkningsforbud ved drikkevandsboringer. Foto: Colourbox
Rekordmange overtræder dyrkningsforbud ved vandboringer
I 2021 har Landbrugsstyrelsen registreret det højeste antal sager nogensinde om overtrædelse af reglerne for de dyrkningsfrie zoner, der skal beskytte vandboringer med drikkevand.
Det var rekord, da Landbrugsstyrelsen sidste år oprettede 117 sager om overtrædelse af dyrkningsforbuddet i de beskyttelseszoner, der skal omgive drikkevandsboringer i Danmark. Det fremgår af en aktindsigt, som Økologisk Nu har fået.
Siden august 2011 har det været et krav, at der opretholdes en beskyttelseszone i en radius på 25 m fra vandboringer med drikkevand, hvor landbrugsjord støder op til. Det er forbudt at dyrke, gøde eller sprøjte inden for denne zone, og det er dette forbud, som rekordmange landmænd har forbrudt sig imod i 2021.
Året før blev der registreret 37 overtrædelsessager, mens 2014 hidtil lå højest med 109 sager. Straffen for overtrædelsen er typisk en bøde på 5.000 kr. pr. vandboring.
Antal oprettede sager pr. år:
- 2012: 3 sager
- 2013: 91 sager
- 2014: 109 sager
- 2015: 10 sager
- 2016: 11 sager
- 2017: 26 sager
- 2018: 89 sager
- 2019: 102 sager
- 2020: 37 sager
- 2021: 117 sager
Kan være flere vandboringer
Landbrugsstyrelsen oplyser til Økologisk Nu, at tallene kun angiver antal landmænd, hvor der er registreret overtrædelser hos, og således ikke antallet af vandboringer. Enkelte landmænd har overtrådt forbuddet ved flere vandboringer.
Det er ikke alle sager, der har medført bøde, f.eks. hvis sagen er afsluttet med en indskærpelse, hvilket dog sjældent sker. Alligevel vurderer Landbrugsstyrelsen, at tallene også kan bruges som et skøn for antallet af uddelte bøder, da andre sager som nævnt indeholder flere bøder/berørte vandboringer.
”Det er vores bedste skøn, at der i 80-90 pct. af de oprettede sager gives en bøde på 5.000 kr., dog med en lavere procent i de første år. (…) Antallet af oprettede sager pr. år giver således et nogenlunde overblik over det sandsynlige antal bøder,” skriver Landbrugsstyrelsen.
Flere artikler fra samme sektion
Hvepse, der bekæmper skadedyr, og plantebaseret gødning: Her er 10 øko-projekter, som starter i 2025
Efter nytår går 10 økologiske forskningsprojekter i gang. For eksempel vil et af dem undersøge hvepsens rolle som skadedyrsbekæmper, et andet vil forbedre foderet til grise, mens et tredje vil udvikle nye kornsorter med høj bagekvalitet. Se mere om de 10 projekter her.
Det er klokkeklart bedre for kyllingers velfærd at vokse langsommere, fastslår forskning
De industrielle turbokyllinger har typisk svært ved at gå, de er mere inaktive, flere dør pludseligt, de får hyppigere svidningsskader, og avlsdyrene sultes i højere grad, viser en ny litteraturgennemgang af forskere ved Aarhus Universitet.
Vejen til højere udbytter: Mindre jordbehandling, flere afgrøder og flere blandingsafgrøder
FAGLIGT TALT: En strategi med fokus på jordbehandling, efterafgrøder og blandingsafgrøder give en bedre økonomi, bedre jordfrugtbarhed og imødekomme de stigende forventninger og krav fra omgivelserne om økologisk, bæredygtig og klimavenlig drift.