Annonce

Annonce

ØkologiRådgivning Danmark: Nye efterafgrøder åbner for økologisk kvalitetskorn

Muligheden for at bruge bælgplanter i efterafgrøderne åbner for, at flere økologiske planteavlere kan lave afgrøder, der kan afsættes til bedre priser end foderkorn.

01. marts 2021
Læsetid: 2 minutter
Plantechef Claus Østergaard, ØkologiRådgivning Danmark

Plantechef Claus Østergaard, ØkologiRådgivning Danmark, ser frem til mere effektive efterafgrøder hos økologiske planteavlere med de nye muligheder for bælgplanter i pligtige efterafgrøder. Foto: Økologisk Landsforening

ØkologiRådgivning Danmarks plantechef, Claus Østergaard, hilser nye regler for pligtige efterafgrøder med bælgplanter varmt velkommen.

"Vi har arbejdet for det i 15 år, og nu lykkes det endelig. Muligheden for at bruge bælgplanter i efterafgrøderne åbner for, at flere økologiske planteavlere kan lave brødhvede, grynhavre og andre kvalitetsafgrøder, der kan afsættes til bedre priser end foderkorn," siger Claus Østergaard.

Han fremhæver, at efterafgrøder med bælgplanter ud over at give tiltrængt bidrag af kvælstof til ofte slunkne økologiske planteavlssædskifter vil være en gevinst for lagring af kulstof i jorden og dermed for klimaet.

"Efterafgrøder med bælgplanter bliver større og langt kraftigere end de hidtidige pligtige efterafgrøder kunne under økologiske forhold. Mere plantemasse er lig med mere kulstof til jorden og dermed en mere frugtbar jord på længere sigt," konstaterer plantechef Claus Østergaard, der finder betingelserne for de nye efterafgrøder rimelige og fornuftige.

"Der er mange muligheder for at sammensætte fornuftige efterafgrødeblandinger med op til 25 pct. bælgplantefrø. Økologer anvender allerede efterafgrøder i et omfang langt ud over det pligtige areal, og med disse regler bliver det enklere at lægge en sammenhængende markplan, der både sikrer miljøet, kvælstof til afgrøderne og konkurrence mod ukrudtet," siger Claus Østergaard i en kommentar til Landbrugsstyrelsens meddelelse om nye alternativer til pligtige efterafgrøder, der kan anvendes allerede i indeværende år.

Flere artikler fra samme sektion

Årets første tilfælde af fuginfluenza rammer hobbybesætning

I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne.

02-04-2025 4 minutter Fugleinfluenza

Ko med kalv-systemer vinder indpas i større malkebesætninger: »Det her er meget sjovere at passe«

Flere og flere kvægbesætninger forsøger i disse år at holde kalvene længst muligt hos deres ko eller en ammetante. Det kræver nye måder at indrette staldene på, men kan til gengæld give bedre dyrevelfærd og mere fleksibilitet i arbejdstiden.

31-03-2025 12 minutter Dyrevelfærd,   Kvæg

Vildsvinebesøg hos økogrise kostede landmand næsten 300.000 kr.

Efter et uventet ornebesøg hos en flok fritgående økogrise måtte en landmand aflive dyrene, og den øvrige besætning fik seks ugers salgsstop. Det kostede op mod 300.000 kr., men kunne være blevet meget dyrere.

29-03-2025 5 minutter Grise