Annonce

Annonce

Plantechef Claus Østergaard, ØkologiRådgivning Danmark

Plantechef Claus Østergaard, ØkologiRådgivning Danmark, ser frem til mere effektive efterafgrøder hos økologiske planteavlere med de nye muligheder for bælgplanter i pligtige efterafgrøder. Foto: Økologisk Landsforening

ØkologiRådgivning Danmark: Nye efterafgrøder åbner for økologisk kvalitetskorn

Muligheden for at bruge bælgplanter i efterafgrøderne åbner for, at flere økologiske planteavlere kan lave afgrøder, der kan afsættes til bedre priser end foderkorn.

ØkologiRådgivning Danmarks plantechef, Claus Østergaard, hilser nye regler for pligtige efterafgrøder med bælgplanter varmt velkommen.

"Vi har arbejdet for det i 15 år, og nu lykkes det endelig. Muligheden for at bruge bælgplanter i efterafgrøderne åbner for, at flere økologiske planteavlere kan lave brødhvede, grynhavre og andre kvalitetsafgrøder, der kan afsættes til bedre priser end foderkorn," siger Claus Østergaard.

Han fremhæver, at efterafgrøder med bælgplanter ud over at give tiltrængt bidrag af kvælstof til ofte slunkne økologiske planteavlssædskifter vil være en gevinst for lagring af kulstof i jorden og dermed for klimaet.

"Efterafgrøder med bælgplanter bliver større og langt kraftigere end de hidtidige pligtige efterafgrøder kunne under økologiske forhold. Mere plantemasse er lig med mere kulstof til jorden og dermed en mere frugtbar jord på længere sigt," konstaterer plantechef Claus Østergaard, der finder betingelserne for de nye efterafgrøder rimelige og fornuftige.

"Der er mange muligheder for at sammensætte fornuftige efterafgrødeblandinger med op til 25 pct. bælgplantefrø. Økologer anvender allerede efterafgrøder i et omfang langt ud over det pligtige areal, og med disse regler bliver det enklere at lægge en sammenhængende markplan, der både sikrer miljøet, kvælstof til afgrøderne og konkurrence mod ukrudtet," siger Claus Østergaard i en kommentar til Landbrugsstyrelsens meddelelse om nye alternativer til pligtige efterafgrøder, der kan anvendes allerede i indeværende år.

Flere artikler fra samme sektion

Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort

ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.

Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige

Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.

20-11-2024 7 minutter Næringsstoffer,   Klima,   Bæredygtighed,   Biodiversitet

Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal

DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.

13-11-2024 7 minutter Klima