Annonce
Annonce
Økologer brygger på nyt naturværktøj med hjælp fra satellitter
Landmændene skal have hjælp til at finde de løsninger, der er bedst for naturen på marken, lyder det fra Økologisk Landsforening i forbindelse med et igangværende projekt.

Marienlysts marker er opdelt i 6 ha. store parceller ved hjælp af insektvolde anlagt i foråret 2019. Gården er vært for en markvandring om naturtiltag i december. Foto: Bent Rasmussen
Selvom en del af naturdebatten i Danmark handler om at give den vilde natur mere plads, skal man ikke glemme den natur, der findes på og ved landbrugsmarken - den skal også styrkes, lyder det fra Økologisk Landsforenings (ØL) konsulent Bent Rasmussen, som barsler med et digitalt værktøj, der hjælper landmanden med naturtiltag.
"Vi ved godt, at der skal prioriteres store sammenhængende naturområder, hvis biodiversiteten skal reddes, men landbrugsbedrifterne har selv mulighed for at gøre en aktiv indsats på de arealer, der afgræsses, og på de marker, hvor landmanden dyrker sine afgrøder," siger Bent Rasmussen.
Han arbejder med projektet 'Markernes naturpotentiale' og vil holde oplæg om det på Økologikongressen, der finder sted på Vingsted hotel og konferencecenter i Vejle, onsdag og torsdag d. 20.-21. november.
I projektet er man ved at udvikle et handlingsorienteret værktøj, der ved hjælp af satellitmålinger kan udpege for landmanden og naturforvaltere, hvor den enkelte landmand kan gøre den største forskel for naturen på bedriften.
Ifølge Bent Rasmussen, ØL, bruges der i dag alt for meget kostbar tid på at fastslå bedrifternes aktuelle naturstatus, i stedet for at rådgive om hvordan naturhensynet gennemføres i praksis.
"Der er talt og skrevet om landbrugsnaturen i årtier – det er på tide vi stopper snakken og gør noget i stedet," siger han.
Ud over at præsentere projektet og det nye værktøj på økologikongressen inviterer projektet på markvandring den 10. december på landbruget Marielyst ved Randers.
Det er en bedrift på 87 hektar, og ejeren har netop påbegyndt en økologisk omlægning. Samtidig har han fra begyndelsen valgt at implementere naturhensyn med i planlægningen af den fremtidige markdrift.
Bent Rasmussen mener, at tilgangen giver "den perfekte mulighed" for at diskutere landbrugets naturhensyn, mens man står på marken.
Projektet, der er støttet af Promilleafgiftsfonden, byder også på et afsluttende miniseminar for fagfolk den 3. december ved Horsens.
ØL har netop også offentliggjort sin nye naturpolitik, ‘Et landbrug i pagt med både klima og natur’, med 14 forslag til, hvordan naturen og biodiversiteten kan styrkes i landbrugsområderne, bl.a. ved at der sikres et minimum af permanente, udyrkede strukturer i agerlandet, at produktionen af vegetabilske proteinkilder opprioriteres, at der undervises mere i natur på landbrugsuddannelserne, og at der indføres en naturgaranti i økologiregelsættet.
Flere artikler fra samme sektion
Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”
En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.
Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise
Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.
15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone
Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.