Annonce

Annonce

Billede af de fremmødte på pladsen til Øko-træf 2021

Omkring 30 udstillere af maskiner og andet udstyr til den økologiske drift deltog på Øko-træf. Foto: Christian Thormann Nielsen

Øko-træf ramte en vigtig dagsorden

Spørgsmål om hjemmedyrket protein og bedst mulig udnyttelse af den økologiske gødning optog de 250-300 landmænd på Øko-træf 2021.

Da de sidste biler forlod parkeringsmarken hos mælkeproducent Alfred Kloster i Aulum fredag eftermiddag, var der spist op i spejdernes grillbod, så det var en særdeles tilfreds Claus Østergaard, der gjorde status.

"Ambitionen var at samle 300 landmænd til arrangementet. Det havde vi købt ind til, og med blot 10 grillpølser til overs må vi sige, vi nåede målet," siger plantechef Claus Østergaard, ØkologiRådgivning Danmark, der sammen med Velas Økologi stod for arrangementet.

Claus Østergaard glæder sig over opbakningen til et program, der kombinerede faglige sessioner i marken med maskindemonstrationer og -udstilling og ikke mindst den uformelle kollegiale samtale mellem landmændene.

Peter Mejnertsen, chef for Velas Økologi oplevede en stor nysgerrighed og interesse for de temaer, som Øko-træf satte fokus på.

"Jeg tror, vi ramte en meget konkret og nærværende dagsorden. Landmændene møder høje proteinpriser og er optaget af, hvordan de selv kan dyrke mere protein til en konkurrencedygtig pris, uanset om det er i kløvergræs eller andre afgrøder," siger Peter Mejnertsen.

De spørgsmål, han blev mødt med i marken, peger på, at der er behov for at grave dybere ned i økonomien i kløvergræsproduktionen.

"Vi skylder landmændene at regne på økonomien i kløvergræs set over hele afgrødens levetid. Et centralt spørgsmål er, hvordan gødningen skal prioriteres, og hvor balancen mellem gødskning, udbytte og proteinindhold ligger," siger Peter Mejnertsen.

Til trods for et vellykket arrangement og et godt samarbejde mellem ØkologiRådgivning Danmark og Velas Økologi bliver Øko-træf 2021 det sidste i denne form. Fra 2022 går Seges og lokale økologiske rådgivningsvirksomheder i hele landet sammen om et lignende arrangement. Det bliver på Fyn 15. juni.

Flere artikler fra samme sektion

Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort

ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.

Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige

Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.

20-11-2024 7 minutter Næringsstoffer,   Klima,   Bæredygtighed,   Biodiversitet

Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal

DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.

13-11-2024 7 minutter Klima