Annonce

Annonce

Nærbillede af en pighvar på en stenbund

Hvis man lykkes med pighvar, kan man med stor sandsynlighed også lykkes med de fleste andre saltvandsfisk. Det åbner for nye markeder, hvor forbrugerne i stigende grad efterspørger bæredygtige og økologiske produkter. Foto: Luc Viatour/https://Lucnix.be

Økologisk opdræt af pighvar: En bæredygtig fremtid for opdræt af saltvandsfisk

NYT FRA ICROFS: Forsøg viser, at pighvar kan opdrættes efter økologiske principper uden at gå på kompromis med kvaliteten af fisken. Hvis man lykkes med pighvar, kan man med stor sandsynlighed også lykkes med de fleste andre saltvandsfisk.

Af: Per Meyer Jepsen, lektor, Institut for Naturvidenskab og Miljø, Roskilde Universitet

I et ambitiøst projekt kaldet ORACLE-FISH er forskere fra Roskilde Universitet, Aquamind og Den Blå Planet gået sammen for at udvikle metoder til økologisk opdræt af levende foder, der skal benyttes til at fodre pighvar fiskelarver.

Resultaterne viser, at det er muligt at producere levende foder efter økologiske principper, der igen kan være basis for en fremtidige produktion af økologisk pighvar. Projektet har allerede vist lovende resultater, der kan benyttes af opdrætssektoren.

ORACLE-FISH-projektet har sat fokus på at udvikle et økologisk koncept til opdræt af saltvandsfiskelarver. I Danmark opdrætter man p.t. økologiske ørreder, der starter deres liv i ferskvand, hvilket kan lade sig gøre, fordi man kan fodre de nyklækkede fiskelarver med foderpiller, der har fået en fast og ensartet form gennem en såkaldt ekstruderingsproces.

Når saltvandsfisk klækker, så er de fem gange mindre (3 mm) end ørreder, og de stiller store krav til det foder, de vil indtage. Det skal smage rigtigt, det skal bevæge sig rigtigt, og det skal have det rigtige indhold af f.eks. omega-3 fedtsyrer – alt det skal opfyldes, før fiskelarverne gider hugge til maden og spise den. Derfor er den eneste mulighed at benytte levende foder til langt de fleste saltvandsfiskelarver.

Traditionelt benytter man først mikroskopiske dyr kaldet hjuldyr, der senere bliver afløst af saltsøkrebs som levende foder. I ORACLEFISH har vi valgt at fokusere på fiskelarvernes naturlige foderkilder, nemlig vandlopper.

De første resultater fra ORACLEFISH viser, at vi kan opdrætte vandlopper efter økologiske principper ved at fodre dem med økologisk foder.

Som en bonus afprøvede vi også det økologiske foder på det traditionelle levende foder, hjuldyr, også med stor succes. Derefter fodrede vi pighvarlaver med det ”økologiske” levende foder, som vi selv producerede i projektet, og fulgte dem igennem deres larvestadier, indtil de gennemgik en metamorfose og kunne fodres med ekstruderede økologiske foderpiller.

Vi har derved i ORACLE-FISH udført et proof of concept på, at pighvar kan opdrættes efter økologiske principper uden at gå på kompromis med kvaliteten af fisken. En af fordelene ved at benytte pighvarren er, at den er en af de mere besværlige saltvandsfisk at opdrætte.

Med andre ord: Hvis man lykkes med pighvar, kan man med stor sandsynlighed også lykkes med de fleste andre saltvandsfisk. Det åbner for nye markeder, hvor forbrugerne i stigende grad efterspørger bæredygtige og økologiske produkter.

Det kan potentielt ændre måden, vi tænker på saltvandsfiskeopdræt og bidrage til en mere bæredygtig dansk fødevareproduktion.

Projektet ORACLE-FISH er en del af Organic RDD 8-programmet, som koordineres af ICROFS (Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer). Det har fået tilskud fra Grønt Udviklingsog Demonstrationsprogram (GUDP) under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

Flere artikler fra samme sektion

Hvepse, der bekæmper skadedyr, og plantebaseret gødning: Her er 10 øko-projekter, som starter i 2025

Efter nytår går 10 økologiske forskningsprojekter i gang. For eksempel vil et af dem undersøge hvepsens rolle som skadedyrsbekæmper, et andet vil forbedre foderet til grise, mens et tredje vil udvikle nye kornsorter med høj bagekvalitet. Se mere om de 10 projekter her.

10-12-2024 7 minutter Forskning,   Grise,   Planteavl,   Nyttedyr,   Næringsstoffer

Det er klokkeklart bedre for kyllingers velfærd at vokse langsommere, fastslår forskning

De industrielle turbokyllinger har typisk svært ved at gå, de er mere inaktive, flere dør pludseligt, de får hyppigere svidningsskader, og avlsdyrene sultes i højere grad, viser en ny litteraturgennemgang af forskere ved Aarhus Universitet.

10-12-2024 4 minutter Æg og fjerkræ,   Dyrevelfærd,   Forskning

Vejen til højere udbytter: Mindre jordbehandling, flere afgrøder og flere blandingsafgrøder

FAGLIGT TALT: En strategi med fokus på jordbehandling, efterafgrøder og blandingsafgrøder give en bedre økonomi, bedre jordfrugtbarhed og imødekomme de stigende forventninger og krav fra omgivelserne om økologisk, bæredygtig og klimavenlig drift.