Annonce
Annonce
Nyt projekt skal identificere fremtidens skadedyr
Klimaet forandrer sig hurtigt, og en ny bølge af skadedyr truer derfor danske afgrøder, skriver Innovationscenter for Økologisk Landbrug, som advarer om, at nye skadedyr kan få alvorlige konsekvenser for udbytte og økonomi hos både økologiske og konventionelle landbrugere.

Selv om bygfluelarven ikke syner af meget, kan den lave stor skade, og erfaringerne viser, at den kan medføre udbyttetab på op til 40 pct. Foto: Casper Laursen
Ændringer i klimaet betyder også ændringer i de skadedyr, som finder vej til de danske marker. For at ruste de danske landbrugere til at imødegå eksisterende og ikke mindst de nye skadedyr, har Innovationscenter for Økologisk Landbrug igangsat projektet ’På forkant med fremtidens skadedyr’.
Det skal forudse, hvilke skadedyr der forventes at trives i Danmark, hvis temperaturen fortsætter med at stige, og forberede landmændene på dem. Målet er at give landmænd redskaber til at håndtere både nuværende og fremtidige skadedyr, som vi endnu ikke har oplevet i Danmark.
Vi vil se på mulighederne for at reducere skader fra nuværende skadedyr, såsom bygfluen (Chlorops pumilionis) i vårhvede og hestebønnebillen (Bruchus rufimanus) i hestebønner, som indtil for nylig ikke har udgjort et problem i Danmark.
Disse skadedyr er kommet til landet som følge af klimaforandringerne i de seneste år og udgør nu en alvorlig trussel mod afgrøderne. Gennem forsøg og markovervågning vil vi afprøve dyrkningsmetoder som samdyrkning, sortsvalg og optimering af såtider. Vi forventer, at resultaterne kan hjælpe med at mindske bygfluens skader, som allerede nu giver op til 40 pct. udbyttetab, og forbedre kvaliteten af hestebønner, der er truet af hestebønnebillens larver.
Alina Hoffmann, plantekonsulent i Innovationscenter for Økologisk Landbrug oplyser, at der er tale om et treårigt projekt, men hun forventer allerede at kunne offentliggøre artikler med de første delresultater i løbet af 2025.
Klar til fremtidens landbrug
Næste fase handler om at identificere potentielle nye skadedyr, som kan sprede sig til Danmark som følge af endnu varmere vejr. I samarbejde med eksperter fra Tyskland, Holland og England vil Innovationscenteret udvikle handlingsplaner for at forberede landmændene på fremtidens skadedyr.
Gennem markvandringer og andre indsatser vil vi formidle konkrete anbefalinger og metoder til danske landmænd, så vi er forberedt, når skadedyrene kommer.
Projektet er et skridt mod et fremtidssikret økologisk landbrug. Ved at være på forkant med klimaforandringernes konsekvenser kan vi sikre, at landbruget fortsat kan producere afgrøder af høj kvalitet og opretholde en rentabel drift.
Projektet er igangsat af Innovationscenter for Økologisk Landbrug. Det kører til og med 2027 og er støttet af Planteafgiftsfonden.
Flere artikler fra samme sektion
Ko med kalv-systemer vinder indpas i større malkebesætninger: »Det her er meget sjovere at passe«
Flere og flere kvægbesætninger forsøger i disse år at holde kalvene længst muligt hos deres ko eller en ammetante. Det kræver nye måder at indrette staldene på, men kan til gengæld give bedre dyrevelfærd og mere fleksibilitet i arbejdstiden.
Vildsvinebesøg hos økogrise kostede landmand næsten 300.000 kr.
Efter et uventet ornebesøg hos en flok fritgående økogrise måtte en landmand aflive dyrene, og den øvrige besætning fik seks ugers salgsstop. Det kostede op mod 300.000 kr., men kunne være blevet meget dyrere.
Ærtedyrkning på fremmarch: Sådan undgår du ærterodråd og sikrer høsten
Ærtedyrkning til konsum breder sig især blandt økologer. Men før man satser stort på det lille runde frø, er det vigtigt at sikre sig mod sygdomme – og især den meget destruktive ærterodråd.