Annonce

Annonce

Opdagelsen af zinks betydning for bælgfrugters kvælstofudnyttelse kan potentielt gøre afgrøderne mere robuste i fremtiden.

Ny forskning: Zink spiller en afgørende rolle for bælgplanter

Forskere fra Aarhus Universitet har opdaget, at zink hjælper bælgplanter med at udnytte kvælstof bedre under forskellige forhold. Det gør planterne mere robuste over for vejrekstremer.

Klimaforandringer, tørke og stigende temperaturer udfordrer landbruget, men en ny opdagelse kan måske være et skridt på vejen mod et mere robust landbrug.

Forskere fra Aarhus Universitet har nemlig opdaget, at zink spiller en central rolle i planters respons på stress. Opdagelsen kan potentielt øge afgrødeudbyttet, især i landbrug domineret af bælgplanter, og reducere de konventionelle landmænds behov for kunstgødning.

I bælgplanter regulerer zink kvælstoffikseringen, hvor planten samarbejder med jordbakterier for at omdanne kvælstof fra luften til en form, som planten kan bruge til vækst. Det viser sig, at zink hjælper planten med at udnytte kvælstoffet under forskellige forhold og dermed hjælper planten med at tilpasse sig forskellige vækstbetingelser, så den bliver mere robust.

Det er proteinet FUN (Fixation Under Nitrate), som registrerer zinkniveauerne og regulerer kvælstoffikseringen.

"Det er helt enestående at opdage zinks rolle som en sekundær signalvej i planter. Det er et vigtigt mikronæringsstof, som aldrig før er blevet betragtet som et signal. Efter at have screenet over 150.000 planter lykkedes det os at identificere zink-sensoren FUN, som kaster lys over denne fascinerende del af plantebiologien," siger Jieshun Lin, adjunkt og hovedforfatter til studiet, i en pressemeddelelse fra universitetet.

Forskerne undersøger nu mekanismerne bag, hvordan zinksignaler skabes og afkodes af FUN, og arbejder på, at opdagelserne vil kunne anvendes på bælgplanter som hestebønne, sojabønne og ærter.

Flere artikler fra samme sektion

Fire års forsøg viser, at stribedyrkning har mange gavnlige effekter, men også visse udfordringer

Gennem fire år har Innovationscenter for Økologisk Landbrug og andre partnere undersøgt muligheder for og effekter ved stribedyrkning. Metoden har især vist sig at fremme funktionel biodiversitet, der kan sikre mere robuste udbytter.

17-01-2025 4 minutter Planteavl

Godsejer bliver en del af Naturmælk

Godsejer Ditlev von Littichau fra Tjele Gods er nu kommet med på listen over de 27 landmænd, der sammen ejer det økologiske mejeri Naturmælk. Dermed får mejeriet lukket det hul, som flere pensionerede økologer har efterladt sig i andelsmejeriet.

16-01-2025 3 minutter Afsætning

Landmænd kan få gratis tjek af deres bedrift i 2025

I år har konventionelle landmænd mulighed for et gratis omlægningstjek, hvis de overvejer økologien, mens økologer kan få et gratis udviklingstjek, hvis de ønsker at udvikle og fremtidssikre deres bedrift.

13-01-2025 3 minutter Omlægning