Annonce
Annonce
Nu findes der dyrkningsvejledninger for linser og kikærter under danske forhold. På billedet ses en mark med kikærter. Foto: Kragerup Gods
Nu er der dyrkningsvejledninger for linser og kikærter
Innovationscenter for Økologisk Landbrug præsenterer for første gang dyrkningsvejledninger for linser og kikærter med udgangspunkt i danske forhold.
Der er stigende interesse blandt landmænd for at dyrke bælgsæd til konsum, men eksempelvis linser og kikærter er umiddelbart ikke nemme afgrøder at kaste sig over. For første gang kan landmændene nu søge råd fra vejledninger til at dyrke dem under danske forhold.
Det skriver Innovationscenter for Økologisk Landbrug på sin hjemmeside, hvor dyrkningsvejledningerne også ligger.
”De landmænd, der kaster sig ud i at dyrke nye afgrøder til et nyt marked, skal gerne opleve en vis succes. Det håber vi, vejledningerne kan bidrage til, og derfor kommer de allerede nu, selv om forsøg og erfaringer fra dansk praksis stadig er beskedne,” siger Inger Bertelsen, chefkonsulent ved Innovationscenter for Økologisk Landbrug og forfatter til de to vejledninger, til hjemmesiden.
Udbredelsen af linser og kikærter er begrænset herhjemme, og derfor er vejledningerne også inspireret af udenlandske erfaringer.
Det er ikke alle steder i landet, der egner sig til dyrkningen af de nye afgrøder. Af vejledningerne fremgår det, at begge afgrøder blandt andre ting stiller krav til lokalitet, da kikærter modner sent, og da linser er en spinkel afgrøde, som kræver jævne marker uden sten og ukrudt.
Vil øge viden om bælgfrugter
Ikke kun landmændene ønsker flere konsumafgrøder, idet plantebaserede fødevarer generelt også er blevet genstand for politisk opmærksomhed - herunder i sidste års brede landbrugsaftale, hvor der bl.a. er afsat penge til en ny plantefond for at understøtte udviklingen.
Derfor er det oplagt, at Innovationscenter for Økologisk Landbrug også har flere aktuelle projekter i år, der skal være med til at øge viden om bælgfrugter.
Projekterne har både fokus på at dyrke og forarbejde afgrøderne, og et af projekterne skal undersøge mulighederne for at samdyrke forskellige afgrøder til konsum.
Flere artikler fra samme sektion
Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort
ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.