Annonce

Annonce

Mark med kikærter hos Kragerup Gods

Nu findes der dyrkningsvejledninger for linser og kikærter under danske forhold. På billedet ses en mark med kikærter. Foto: Kragerup Gods

Nu er der dyrkningsvejledninger for linser og kikærter

Innovationscenter for Økologisk Landbrug præsenterer for første gang dyrkningsvejledninger for linser og kikærter med udgangspunkt i danske forhold.

Der er stigende interesse blandt landmænd for at dyrke bælgsæd til konsum, men eksempelvis linser og kikærter er umiddelbart ikke nemme afgrøder at kaste sig over. For første gang kan landmændene nu søge råd fra vejledninger til at dyrke dem under danske forhold.

Det skriver Innovationscenter for Økologisk Landbrug på sin hjemmeside, hvor dyrkningsvejledningerne også ligger.

”De landmænd, der kaster sig ud i at dyrke nye afgrøder til et nyt marked, skal gerne opleve en vis succes. Det håber vi, vejledningerne kan bidrage til, og derfor kommer de allerede nu, selv om forsøg og erfaringer fra dansk praksis stadig er beskedne,” siger Inger Bertelsen, chefkonsulent ved Innovationscenter for Økologisk Landbrug og forfatter til de to vejledninger, til hjemmesiden.

Udbredelsen af linser og kikærter er begrænset herhjemme, og derfor er vejledningerne også inspireret af udenlandske erfaringer.

Det er ikke alle steder i landet, der egner sig til dyrkningen af de nye afgrøder. Af vejledningerne fremgår det, at begge afgrøder blandt andre ting stiller krav til lokalitet, da kikærter modner sent, og da linser er en spinkel afgrøde, som kræver jævne marker uden sten og ukrudt.

Vil øge viden om bælgfrugter

Ikke kun landmændene ønsker flere konsumafgrøder, idet plantebaserede fødevarer generelt også er blevet genstand for politisk opmærksomhed - herunder i sidste års brede landbrugsaftale, hvor der bl.a. er afsat penge til en ny plantefond for at understøtte udviklingen.

Derfor er det oplagt, at Innovationscenter for Økologisk Landbrug også har flere aktuelle projekter i år, der skal være med til at øge viden om bælgfrugter.

Projekterne har både fokus på at dyrke og forarbejde afgrøderne, og et af projekterne skal undersøge mulighederne for at samdyrke forskellige afgrøder til konsum.

Flere artikler fra samme sektion

Arla har nu reduceret produktionen af øko-mælk med 100 mio. kg

Målet er nået for Arlas planlagte reduktion af øko-mælk. 50 mio kg er nået ved, at Arla-leverandører er blevet konventionelle, 40 mio. kg ved at landmænd er stoppet som mælkeproducenter og 10 mio. kg ved skifte til andre mejerier.

22-05-2024 2 minutter Mejeri,   Afsætning

Landmænd og haveejere modarbejder kommuners kamp for biodiversitet langs vejene

Landets tre største kommuner forsøger i disse år at øge biodiversiteten langs tusindvis af kilometer veje ved at ændre praksis for græsslåning. Flere planter og blomster i rabatten giver flere insekter og dermed flere fugle i landskabet. Men kommunerne oplever, at landmænd og haveejere i stigende grad øver selvtægt og modarbejder kommunernes indsats.

21-05-2024 7 minutter Biodiversitet

Friske bælgfrugter smager godt, men markedet møder udfordringer

KRONIK: En udfordring er en lav efterspørgsel på danske bælgfrugter, da konkurrencen er hård, og bælgfrugter – især de tørrede – ikke som sådan er højværdiafgrøder. Vi mangler også kulinarisk erfaring med at bruge friske bælgfrugter i madlavningen.

16-05-2024 4 minutter Nyt fra Icrofs,   Bælgfrugter