Annonce

Annonce

Mark med kikærter hos Kragerup Gods

Nu findes der dyrkningsvejledninger for linser og kikærter under danske forhold. På billedet ses en mark med kikærter. Foto: Kragerup Gods

Nu er der dyrkningsvejledninger for linser og kikærter

Innovationscenter for Økologisk Landbrug præsenterer for første gang dyrkningsvejledninger for linser og kikærter med udgangspunkt i danske forhold.

Der er stigende interesse blandt landmænd for at dyrke bælgsæd til konsum, men eksempelvis linser og kikærter er umiddelbart ikke nemme afgrøder at kaste sig over. For første gang kan landmændene nu søge råd fra vejledninger til at dyrke dem under danske forhold.

Det skriver Innovationscenter for Økologisk Landbrug på sin hjemmeside, hvor dyrkningsvejledningerne også ligger.

”De landmænd, der kaster sig ud i at dyrke nye afgrøder til et nyt marked, skal gerne opleve en vis succes. Det håber vi, vejledningerne kan bidrage til, og derfor kommer de allerede nu, selv om forsøg og erfaringer fra dansk praksis stadig er beskedne,” siger Inger Bertelsen, chefkonsulent ved Innovationscenter for Økologisk Landbrug og forfatter til de to vejledninger, til hjemmesiden.

Udbredelsen af linser og kikærter er begrænset herhjemme, og derfor er vejledningerne også inspireret af udenlandske erfaringer.

Det er ikke alle steder i landet, der egner sig til dyrkningen af de nye afgrøder. Af vejledningerne fremgår det, at begge afgrøder blandt andre ting stiller krav til lokalitet, da kikærter modner sent, og da linser er en spinkel afgrøde, som kræver jævne marker uden sten og ukrudt.

Vil øge viden om bælgfrugter

Ikke kun landmændene ønsker flere konsumafgrøder, idet plantebaserede fødevarer generelt også er blevet genstand for politisk opmærksomhed - herunder i sidste års brede landbrugsaftale, hvor der bl.a. er afsat penge til en ny plantefond for at understøtte udviklingen.

Derfor er det oplagt, at Innovationscenter for Økologisk Landbrug også har flere aktuelle projekter i år, der skal være med til at øge viden om bælgfrugter.

Projekterne har både fokus på at dyrke og forarbejde afgrøderne, og et af projekterne skal undersøge mulighederne for at samdyrke forskellige afgrøder til konsum.

Flere artikler fra samme sektion

Velfærdskontrol viser atter regelbrud: Køer får ikke opfyldt suttebehov og opstaldes enkeltvist

Fødevarestyrelsens kontrol af 308 kvægbesætninger viste, at der var overtrædelser af dyrevelfærdsreglerne i 24 pct. af besætningerne. Styrelsen kalder resultatet "bekymrende".

23-09-2023 4 minutter Dyrevelfærd,   Kvæg

Økologer skal forbedre håndteringen af skadedyr og sygdomme i hestebønner

Der er fordele for både landmanden og jordfrugtbarheden ved at dyrke hestebønner. Men hvis man vil opnå samme mængde hestebønner i økologisk landbrug som i konventionelt, skal økologerne forbedre måden at håndtere skadedyr og sygdomme på.

21-09-2023 3 minutter Bælgfrugter,   Forskning

Flere øko-kyllinger har gangproblemer, efter at branchen har øget tilvæksten

Der er sket et fald i andelen af økologiske slagtekyllinger, der kan gå helt ubesværet. Forskere vurderer, at det kan skyldes en ny race, der vokser hurtigere.

19-09-2023 9 minutter Dyrevelfærd,   Æg og fjerkræ,   Forskning