Annonce
Annonce
Nu er der dyrkningsvejledninger for linser og kikærter
Innovationscenter for Økologisk Landbrug præsenterer for første gang dyrkningsvejledninger for linser og kikærter med udgangspunkt i danske forhold.
Nu findes der dyrkningsvejledninger for linser og kikærter under danske forhold. På billedet ses en mark med kikærter. Foto: Kragerup Gods
Der er stigende interesse blandt landmænd for at dyrke bælgsæd til konsum, men eksempelvis linser og kikærter er umiddelbart ikke nemme afgrøder at kaste sig over. For første gang kan landmændene nu søge råd fra vejledninger til at dyrke dem under danske forhold.
Det skriver Innovationscenter for Økologisk Landbrug på sin hjemmeside, hvor dyrkningsvejledningerne også ligger.
”De landmænd, der kaster sig ud i at dyrke nye afgrøder til et nyt marked, skal gerne opleve en vis succes. Det håber vi, vejledningerne kan bidrage til, og derfor kommer de allerede nu, selv om forsøg og erfaringer fra dansk praksis stadig er beskedne,” siger Inger Bertelsen, chefkonsulent ved Innovationscenter for Økologisk Landbrug og forfatter til de to vejledninger, til hjemmesiden.
Udbredelsen af linser og kikærter er begrænset herhjemme, og derfor er vejledningerne også inspireret af udenlandske erfaringer.
Det er ikke alle steder i landet, der egner sig til dyrkningen af de nye afgrøder. Af vejledningerne fremgår det, at begge afgrøder blandt andre ting stiller krav til lokalitet, da kikærter modner sent, og da linser er en spinkel afgrøde, som kræver jævne marker uden sten og ukrudt.
Vil øge viden om bælgfrugter
Ikke kun landmændene ønsker flere konsumafgrøder, idet plantebaserede fødevarer generelt også er blevet genstand for politisk opmærksomhed - herunder i sidste års brede landbrugsaftale, hvor der bl.a. er afsat penge til en ny plantefond for at understøtte udviklingen.
Derfor er det oplagt, at Innovationscenter for Økologisk Landbrug også har flere aktuelle projekter i år, der skal være med til at øge viden om bælgfrugter.
Projekterne har både fokus på at dyrke og forarbejde afgrøderne, og et af projekterne skal undersøge mulighederne for at samdyrke forskellige afgrøder til konsum.
Flere artikler fra samme sektion
Årets første tilfælde af fuginfluenza rammer hobbybesætning
I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne.
Ko med kalv-systemer vinder indpas i større malkebesætninger: »Det her er meget sjovere at passe«
Flere og flere kvægbesætninger forsøger i disse år at holde kalvene længst muligt hos deres ko eller en ammetante. Det kræver nye måder at indrette staldene på, men kan til gengæld give bedre dyrevelfærd og mere fleksibilitet i arbejdstiden.
Vildsvinebesøg hos økogrise kostede landmand næsten 300.000 kr.
Efter et uventet ornebesøg hos en flok fritgående økogrise måtte en landmand aflive dyrene, og den øvrige besætning fik seks ugers salgsstop. Det kostede op mod 300.000 kr., men kunne være blevet meget dyrere.