Annonce

Annonce

Mark med kikærter hos Kragerup Gods

Nu findes der dyrkningsvejledninger for linser og kikærter under danske forhold. På billedet ses en mark med kikærter. Foto: Kragerup Gods

Nu er der dyrkningsvejledninger for linser og kikærter

Innovationscenter for Økologisk Landbrug præsenterer for første gang dyrkningsvejledninger for linser og kikærter med udgangspunkt i danske forhold.

Der er stigende interesse blandt landmænd for at dyrke bælgsæd til konsum, men eksempelvis linser og kikærter er umiddelbart ikke nemme afgrøder at kaste sig over. For første gang kan landmændene nu søge råd fra vejledninger til at dyrke dem under danske forhold.

Det skriver Innovationscenter for Økologisk Landbrug på sin hjemmeside, hvor dyrkningsvejledningerne også ligger.

”De landmænd, der kaster sig ud i at dyrke nye afgrøder til et nyt marked, skal gerne opleve en vis succes. Det håber vi, vejledningerne kan bidrage til, og derfor kommer de allerede nu, selv om forsøg og erfaringer fra dansk praksis stadig er beskedne,” siger Inger Bertelsen, chefkonsulent ved Innovationscenter for Økologisk Landbrug og forfatter til de to vejledninger, til hjemmesiden.

Udbredelsen af linser og kikærter er begrænset herhjemme, og derfor er vejledningerne også inspireret af udenlandske erfaringer.

Det er ikke alle steder i landet, der egner sig til dyrkningen af de nye afgrøder. Af vejledningerne fremgår det, at begge afgrøder blandt andre ting stiller krav til lokalitet, da kikærter modner sent, og da linser er en spinkel afgrøde, som kræver jævne marker uden sten og ukrudt.

Vil øge viden om bælgfrugter

Ikke kun landmændene ønsker flere konsumafgrøder, idet plantebaserede fødevarer generelt også er blevet genstand for politisk opmærksomhed - herunder i sidste års brede landbrugsaftale, hvor der bl.a. er afsat penge til en ny plantefond for at understøtte udviklingen.

Derfor er det oplagt, at Innovationscenter for Økologisk Landbrug også har flere aktuelle projekter i år, der skal være med til at øge viden om bælgfrugter.

Projekterne har både fokus på at dyrke og forarbejde afgrøderne, og et af projekterne skal undersøge mulighederne for at samdyrke forskellige afgrøder til konsum.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud