Annonce
Annonce
En kombination af efterafgrøder, tidlig såning og placeret startgødning gav størst stigning for havre i forhold til ingen efterafgrøder og nedfældning af gylle før såning. Foto: Colourbox
Næsten et ton korn at hente med kombination af efterafgrøder og startgødning
I de økologiske landsforsøg 2022 har man undersøgt, om det kan svare sig at prioritere tidlig såning af vårsæden frem for at vente på at blive i stand til at nedfælde gylle.
Opskriften på at høste et ton korn ekstra pr. ha i vårsæd er muligvis at finde i resultaterne fra sidste års økologiske landsforsøg, som ligger på landbrugsinfo.dk.
Her kan man blandt andet læse resultater fra fem forsøg med fire gødningsstrategier i vårhvede, vårbyg og havre. I det ”simple” forsøgsled blev 75 kg N i gylle nedfældet før såning – og det var det. Det indebar dog, at såningen måtte udskydes med cirka to uger, før marken var klar til gyllevognen. Udbyttet lød på gennemsnitligt 48,2 hkg pr. ha.
I et andet af leddene havde man en efterafgrøde bestående af olieræddike og vintervikke. Her såede man tidligt, men måtte derfor vente med gyllen. Til gengæld placerede man 20 kg N i Øgro ved såningen og senere blev der tildelt 55 kg N i gylle med slæbeskær. Her var udbyttet 57,5 hkg. pr. ha. Altså næsten ét ton korn mere. Største stigning var for havren.
Forsøgene viste, at såning med startgødning og efterfølgende gødskning med slæbeskær muliggør tidlig såning uden strukturskade. En forventelig lavere kvælstofudnyttelse ved gylletildelingen med slæbeskær i stedet for nedfældning opvejes af den tidligere såning, når den er kombineret med startgødning.
Det afgørende er dog, at strategien rent faktisk muliggør en tidligere såning end ellers. Med samme såtidspunkt uden efterafgrøder var der tendens til større udbytter ved nedfældning af gyllen.
Flere artikler fra samme sektion
Økologisk kornforædler: Konventionelle kornsorter er ensartede. Det er skidt for biodiversiteten og vores ernæring
En af årsagerne til biodiversitetskrisen er, at vi dyrker for få forskellige afgrøder i landbruget, og at de er for ensartede. Det skaber både problemer i naturen og ernæringsproblemer, fordi vi kommer til at spise for ensidigt, mener Anders Borgen, der arbejder på at udvikle robuste kornsorter til økologien. Særligt én af hans sorter hitter hos surdejsentusiaster.
Jordnørd fik en aha-oplevelse, da han blev rådet til at lugte til jorden
For ti år siden fik Hervé Lognonné en aha-oplevelse, da han besøgte en køkkenhave. Det ændrede fuldstændig hans syn på, hvordan man vurderer, om jorden er sund, og han advarer mod den gængse måde at dyrke jorden på i dag.
Dit økologiske æble kan snart blive dyrket med hjælp fra myrer
Myren kan blive et værdifuldt nyttedyr i den økologiske frugtproduktion, da de bekæmper både plantesygdomme og jager skadedyr. Et nyt projekt skal nu udvikle metoder til at integrere skovmyrer i plantager.