Annonce

Annonce

Havre i marken.

En kombination af efterafgrøder, tidlig såning og placeret startgødning gav størst stigning for havre i forhold til ingen efterafgrøder og nedfældning af gylle før såning. Foto: Colourbox

Næsten et ton korn at hente med kombination af efterafgrøder og startgødning

I de økologiske landsforsøg 2022 har man undersøgt, om det kan svare sig at prioritere tidlig såning af vårsæden frem for at vente på at blive i stand til at nedfælde gylle.

Opskriften på at høste et ton korn ekstra pr. ha i vårsæd er muligvis at finde i resultaterne fra sidste års økologiske landsforsøg, som ligger på landbrugsinfo.dk.

Her kan man blandt andet læse resultater fra fem forsøg med fire gødningsstrategier i vårhvede, vårbyg og havre. I det ”simple” forsøgsled blev 75 kg N i gylle nedfældet før såning – og det var det. Det indebar dog, at såningen måtte udskydes med cirka to uger, før marken var klar til gyllevognen. Udbyttet lød på gennemsnitligt 48,2 hkg pr. ha.

I et andet af leddene havde man en efterafgrøde bestående af olieræddike og vintervikke. Her såede man tidligt, men måtte derfor vente med gyllen. Til gengæld placerede man 20 kg N i Øgro ved såningen og senere blev der tildelt 55 kg N i gylle med slæbeskær. Her var udbyttet 57,5 hkg. pr. ha. Altså næsten ét ton korn mere. Største stigning var for havren.

Forsøgene viste, at såning med startgødning og efterfølgende gødskning med slæbeskær muliggør tidlig såning uden strukturskade. En forventelig lavere kvælstofudnyttelse ved gylletildelingen med slæbeskær i stedet for nedfældning opvejes af den tidligere såning, når den er kombineret med startgødning.

Det afgørende er dog, at strategien rent faktisk muliggør en tidligere såning end ellers. Med samme såtidspunkt uden efterafgrøder var der tendens til større udbytter ved nedfældning af gyllen.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud